Maminka.czFejeton Marie Doležalové

Mají to těžší ženy, nebo muži? Marie Doležalová má jasno!

redakce 24.  7.  2019
„Celý život jsem si myslela, že to ženy mají těžší. Ale teď už vím, že ne. Muži to mají daleko těžší, zvlášť v dnešní době.“ Shrnula moje kamarádka, která provází lidi jako terapeutka, a zažila tak stovky příběhů. Od ní už taková věta má svoji váhu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Překvapilo mě to. Já jsem ještě stále tam, kde ona kdysi – jsem přesvědčená, že těžší to máme my ženy. Je to trapný argument, ale musíme přece rodit!! A bát se o děti! A navíc se bát, že těmi dětmi zošklivíme a ztloustneme, takže už se těm našim mužům, dobře vypadajícím i v šedesáti, nebudeme líbit. A bát se, že nám utečou s mladší! A bát se, že jsme moc hloupý! A bát se, že jsme zase ale moc chytrý! 

GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!

Tak dost. Dnes to není výjimečně o ženách a jejich problémech (příště, holky, nebojte!), dnes by to mělo být o vás, muži. O vás, co žijete ve světě, kde ženy, vláčené emocemi ode zdi ke zdi (zvlášť v mateřství!) o nich pořád mluví a nechají se jimi házet nahoru a dolů, až by se zdálo, že jenom my máme právo na problémy. Vy máte být silní, z ničeho se neskládat, všemu rozumět, vždycky nás podržet, vždycky nás pochválit (ne, miláčku, ani s těmi deseti kily nahoře v tom nevypadáš tlustě), vždycky nás pochopit a uznat (protože vy jste byli celý den JENOM v práci) a hlavně nás MILOVAT za všech okolností, i když my samy sebe milovat v tu chvíli neumíme. 

 

Nikdo vám to asi neřekl tak naplno, ale prvních šest týdnů vás ani nevidíme...

 

A to my moc neumíme, což před vámi úspěšně tajíme. Je to pro mě velmi zvláštní pocit, vystoupit na chvíli ze svého pohledu na svět a uznat, že pro vás by svět, muži, také mohl být těžký. A když už jsme u toho mateřství, je pro mě úplně nové (ještěže mě k tomu donutil ten fejeton!) představit si, jak pro vás musí být těžké začátky otcovství.

Hrdinka filmu Ďábel nosí Pradu je těhotná. Proč myslela, že už dítě mít nebude?

Nejdřív být u porodu, a nemoct vůbec nijak pomoci, a potom být doma s tvorem, který nežil devět měsíců v symbióze s vámi, ale s námi, bez vnitřního návodu, co s ním, a se ženou, která se z pohodové kuličky, co se jen usmívá a jí, změní rázem v chodící hysterii, která vás navíc ještě prvních šest týdnů vůbec nevnímá. (Nikdo vám to asi neřekl tak naplno, muži, ale prvních šest týdnů s naším děťátkem vás nevidíme, nemilujeme a kdyby pod vámi praskal led a vedle na pevnině by zakňouralo naše děťátko, asi bychom, hnány šíleným pudem, ani nezapřemýšlely, a běžely za děťátkem.) Dnes tady asi nerozlousknu, proč to máte, muži, vlastně těžký. A už vůbec vám nevysvětlím, jak těžký to se sebou máme my samy. 

V touze po dokonalosti jsme víc dirigentem než maminkou, píše Marie Doležalová

Řeknu vám ale jednu věc, a tu si, prosím, vystřihněte a vložte do peněženky, a přečtěte si ji, až budete mít pocit, že jste zase udělali něco, netušíte co, a my se na vás díváme pohledem plným pohrdání, že nevíte, co to bylo. 

Všechny fejetony Marie Doležalové si můžete přečíst ZDE

Nejvíc ze všeho si přejeme být pro vás vším. Milujeme vás a chceme, abychom se vám líbily, abyste si na nás vzpomněli s úsměvem v práci, abyste si nás už napořád nechali, chceme být pro vás ty vtipné, chceme, aby vás zajímalo to, co vám říkáme (a na mateřské jde ta zajímavost mluveného textu hodně, hodně dolů!), chceme vám zabydlovat váš život našimi věcmi (jak jinak si být blízko?!), chceme být pro vás sexy, a moudré, a kamarádky do deště a chceme, abyste o nás za našimi zády vždycky říkali kamarádům hezké věci.(Protože to je láska!!) A to je všechno. Chceme tohle, a protože to neumíme říct, říkáme místo toho něco jiného. (Říká se tomu zástupné potřeby. Jako když vás žena prudí, že jste neumyli nádobí, protože vám neumí říct, že se strašně bojí, že už do ní nejste zamilovaný jako dřív a že už byste pro ni neudělal ani to nejmenší – umyl hrnky.) Chceme tohle všechno, protože vy bez nás možná ano, ale my bez vás NEUMÍME ŽÍT!!! 

Témata: Mateřství, Slavné maminky, Rodiče, Fejeton Marie Doležalové, Ďábel nosí Pradu, Marie Doležalová, Mári, Žena, Zen, Děťátko, Máří, Nádobí, Jasno, Muž, Fejeton, BÝT U PORODU, Kamarádka, Dnešní doba, Terapeutka