Maminka.czŠkolák

Malá abeceda školáka

Lucie Černohorská 2.  9.  2010
Na začátku školní docházky nastává rodičům období, kdy přemýšlí, jak to udělat, aby na nic důležitého nezapomněli. Chce to systém. My jsme si vzali na pomoc abecedu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. A až F

Aktovka

Školní batoh vybírejte podle věku a velikosti dítěte. Obecně platí, že by měl být co nejlehčí, měl by mít anatomicky tvarovaná záda, široké, polstrované popruhy a dostatečný počet vhodných přihrádek, kapes či komor.

Školní brašnu vybírejte vždy s dítětem, vyhnete se tak nepříjemným protáhlým obličejům a komentářům typu „Mně se to nelíbí“ či „S tímhle nikam nepůjdu“.

Budíček

Prázdninový režim povětšinou znamená výrazně pozdější vstávání. Pokud vaše dítko během letních měsíců nevstalo před desátou, je dobré s přeorientováním se na brzké ranní vstávání začít už v posledním srpnovém týdnu.

Cesta do školy

O tom, že prvňáčky je potřeba do školy dovést, nikdo z nás nepochybuje. Ovšem i ti starší by si měli ověřit, že se zvládnou bez potíží dopravit ke škole a zpátky. Nezměnili se náhodou během léta trasy MHD? Co uzavírky silnic? Jedou všechny autobusy tak, jak jsme byli zvyklí v červnu?

Družina

Mnoho rodičů rádo využívá činnosti školní družiny – dítě se dostane mezi vrstevníky a má možnost si najít nové kamarády. Bohužel i zde platí, že dětí je hodně a míst málo. O přijetí žáka do družiny rozhoduje ředitel školy, případně zřizovatel školy. A tak pokud jste na mateřské dovolené, je možné, že na vás místo nezbude.

Ergonomický nábytek

Na zdraví se nešetří. Proto pořiďte svému školákovi kvalitní kancelářskou židli a stůl s nastavitelnou výškou, který „poroste s ním“. Jeho záda to jistě ocení.

Finance

Začátek školního roku je dobrá příležitost si s vaší ratolestí promluvit na téma kapesného, tedy zda a kolik bude dostávat a co všechno si z něj bude hradit. U starších dětí je dobré dát kapesné vyšší a přenést na ně zodpovědnost za pravidelné měsíční platby (obědy ve školní jídelně, měsíční kupón na MHD či kredit do mobilu).

Témata: Děti, Školák, Chování a vztahy, Domácí škola, Střední škola, abeceda, Školní batoh, Přehmat, Pravidelná strava, Obléknutí, Volné místo, Extrémní sport, Začátek roku, Škola, Zapomínání, Dalton, Pracovní sešit, Nemilé překvapení, SRPŠ, Trenýrky, Měsíční plat, Vnitřní řád, Domácí vzdělávání, Cvičební úbor, Ministerstvo školství