Maminka.czŠkolák

Malá abeceda školáka

Lucie Černohorská 2.  9.  2010
Na začátku školní docházky nastává rodičům období, kdy přemýšlí, jak to udělat, aby na nic důležitého nezapomněli. Chce to systém. My jsme si vzali na pomoc abecedu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. G až L

Guma, tužka a jiné psací potřeby

Není pero jako pero. Pokud se dítě teprve učí psát, vyplatí se kupovat pera, tužky či pastelky trojúhelníkového tvaru, který podporuje správné, tzv. špetkové držení. Taktéž klasická inkoustová pera jsou na ústupu, nahrazují je pera bombičková a tzv. rollery. Na klasické propisky za pár korun zapomeňte – ničí rukopis a text je podstatně hůře čitelný.

Hodinky

Spousta školáků si zvykla místo hodinek používat mobilní telefon. Problém však nastane v situaci, kdy vnitřní řád školy požaduje mít během vyučování mobilní telefon vypnutý a uschovaný v aktovce či batohu. Pro hlídání času do konce desetiminutovky jsou náramkové hodinky nutností!

Informace

Během posledních prázdninových dnů neuškodí projít dostupné informační zdroje, ať už se jedná o webové stránky či nástěnku před budovou školy. Dva měsíce prázdnin jsou dlouhá doba a mohlo dojít ke spoustě změn (výměna vyučujícího, slučování tříd apod.), o nichž je rozhodně dobré vědět předem.

Jídlo

Pokud vaše dítě navštěvuje školní jídelnu, zajistěte včas platbu obědů a objednání jídla. Pamatujte, že převod peněz z účtu na účet může zabrat i několik dnů. Řešením může být platba v hotovosti, příp. vklad přímo na pobočce banky příjemce.

Kroužky

Každé dítě je jiné, a tak každému je třeba ušít mimoškolní aktivitu přímo na míru. Svou roli hrají možnosti dítěte, jeho zdravotní stav (dítě s astmatem asi nebude profesionální fotbalista) či psychická vyspělost. Pamatujte, že kroužky nejsou odkladiště dětí a vyhněte se přetěžování počtem kroužků. Opravdu není nutné vyzkoušet všechno, co je po ruce.

Loudání se

Máte doma malého notorického loudala, který je schopen půl hodiny sedět v pokoji a držet v ruce ponožku a pak pět minut před odchodem dostane hysterický záchvat, že nic nestihne? Zkuste si vzít na pomoc kuchyňskou minutku – teď máš pět (deset, patnáct …) minut na koupelnu (obléknutí se, nasnídání se), až zazvoní, budeš hotov. Připomíná to sice trochu vojenský dril, ale funguje to.

Pokud vás tento článek zaujal, počkejte si na zbytek abecedy. V následujícím díle našeho miniseriálu bude řeč o preventivních prohlídkách u lékaře, mobilních telefonech, písmeno W skrývá … ale to až příště.

Témata: Děti, Školák, Chování a vztahy, Domácí škola, Střední škola, abeceda, Zapomínání, Dalton, Domácí vzdělávání, Přehmat, Školní batoh, SRPŠ, Vnitřní řád, Měsíční plat, Volné místo, Nemilé překvapení, Pracovní sešit, Extrémní sport, Škola, Pravidelná strava, Trenýrky, Cvičební úbor, Ministerstvo školství, Obléknutí, Začátek roku