Maminka.czŠkolák

Malá abeceda školáka

Lucie Černohorská 2.  9.  2010
Na začátku školní docházky nastává rodičům období, kdy přemýšlí, jak to udělat, aby na nic důležitého nezapomněli. Chce to systém. My jsme si vzali na pomoc abecedu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
3. M až S

Mobilní telefon

Názory na mobilní telefony u dětí se různí. Je jasné, že ti starší se bez něj neobejdou, nechtějí-li být mezi vrstevníky „out“, u mladších zase oceníme jeho praktičnost (máte o dítěti přehled) a možnost zavolat si pomoc v případě potřeby. Dítě by nemělo dostat první mobilní telefon dříve, než se naučí počítat a začne si uvědomovat hodnotu peněz, což je okolo osmi let věku. Nechcete-li být nemile překvapeni účty za telefon, využijte možnosti předplacených karet nebo limitovaných tarifů, kdy potomkovi můžete nastavit maximální výši provolané částky.

Návštěva lékaře

Každá nemoc se vyvíjí, lhostejno, zda se jedná o poruchy učení (dyslexie, dysgrafie, dysortografie apod.) či vady zraku (krátko či dalekozrakost). Proto je dobré čas od času zkontrolovat, zda vyšetření z pedagogicko-psychologické poradny je stále platné či zda nebude potřeba pořídit silnější brýle.

Osvětlení

Ke každému psacímu stolu patří kvalitní stolní lampa. Při výběru dbejte na to, aby zdroj světla byl zabudovaný do stínidla tak, aby nepřesahoval přes okraj a zbytečně neoslňoval oči. Vybírejte lampy, které obsahují otočné stínidlo, přepínač intenzity světla a rameno na kloubu, díky kterému lze libovolně nastavit výšku svítidla nad plochou.

Přezůvky

Přezůvky by měly být lehké (i tak děti tahají těžké aktovky), ortopedicky správě tvarované (dostatek vnitřního prostoru pro prsty, ortopedická stélka) a neměly by padat z nohy (zapínání přes nárt nebo otevřené v patě, ale s patním páskem). Pokud je to jen trochu možné, nekupujte boty bez vyzkoušení, těžko pak trefíte tu správnou velikost (tzn. v prostoru před prsty volné místo asi 1 cm).

Režim dne

Sami z vlastní zkušenosti víme, že pokud jsme nevyspalí a unavení, naše pracovní výkony klesají. Ani u dětí tomu není jinak. Proto je nutné dbát na jejich pravidelný denní režim. Základem je dostatek spánku, pravidelná strava a vyhrazený čas jak na plnění školních povinností (dítě by mělo vědět, že je nejdřív práce a potom zábava), tak i pro aktivní odpočinek a relaxaci.

Stres

Nečekejte, že začátek roku bude procházka růžovým sadem. Uvědomte si, že je to změna a každá změna bývá náročná. Nový denní režim, ranní přípravy, cesta do školy nebo psaní domácích úkolů může být ze začátku velmi stresující nejen pro samotného školáka, ale i pro ostatní členy rodiny. Pro rodiče prvňáčků, kteří se učí všemu novému, to platí dvojnásob. Obrňte se velkou dávkou trpělivosti a snažte se zachovat klid. Stresující atmosféra zodpovědně zlikviduje vaši i školákovu dobrou náladu, ba co víc – může být i příčinou poruchy učení.

Témata: Děti, Školák, Chování a vztahy, Domácí škola, Střední škola, abeceda, Nemilé překvapení, Obléknutí, Měsíční plat, Škola, Ministerstvo školství, Školní batoh, Domácí vzdělávání, Pravidelná strava, Volné místo, SRPŠ, Zapomínání, Vnitřní řád, Pracovní sešit, Cvičební úbor, Extrémní sport, Trenýrky, Začátek roku, Dalton, Přehmat