Maminka.czNovorozenec

Malá velká fontanelka

Ivana Ašenbrenerová 2.  5.  2010
Malá velká fontanelka
Držíte poprvé v náručí novorozené miminko a nahmatala jste na hlavičce měkké místečko, pod kterým cítíte pulz? Opatrně, nikdy na něj netlačte, mohla byste vašemu dítku ublížit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vaše nové miminko je určitě to nejnádhernější stvoření pod sluncem, i když vás některé věci mohou překvapit. Může být svraštělé, mít na sobě chloupky nebo nateklá víčka.

I hlavička má jednu zvláštnost – po porodu může vypadat špičatě, protože ve srovnání se zbytkem těla byla stlačovaná porodními cestami. Na temeni ucítíte měkké místo, kterému se říká fontanela, kde kosti nejsou dosud srostlé a nespojí se až do 18 měsíců.

K čemu vlastně jsou?

Fontanely jsou vazivové destičky mezi lebečními kostmi, které umožňují další růst hlavičky po porodu a zvětšování objemu mozku. „Lze je nahmatat mezi lebečními kostmi novorozenců, kojenců a malých batolat,“ říká lékařka Mária Fedorová. Jsou tedy hodně důležité, protože umožňují také pohyblivost příslušných kostí a změnu tvaru hlavičky (konformaci) během porodu.

Věděla jste, že existuje více druhů těchto fontanel?

* Velká fontanela (fonticulus anterior, major):Je největší, má tvar kosočtverce a nachází se mezi čelní kostí a oběma temenními kostmi. Při pravidelném pediatrickém vyšetření kojence se sleduje její velikost, pružnost a poloha vzhledem k okolí. Velká fontanela se postupně zmenšuje a uzavírá kolem 13. měsíce věku, v některých případech i později, kolem 1,5–2 roků. Při nedostatečné hydrataci (zavodnění miminka) při průjmu, zvracení nebo nedostatečném příjmu tekutiny je velká fontanela propadlá a na hlavičce můžete nahmatat propadlinku.

Naopak při zvýšení tlaku v hlavičce (při infekci CNS, například při meningitidě, zánětu mozkových blan, krvácení atd.) je fontanela napjatá, vystupuje nad okolí, je tužší a často pulzuje. Fontanela se kontroluje v poradně pokaždé a její prohlídka patří mezi základní vyšetření. Může pomoci při stanovení příčin obtíží miminka.

* Malá fontanela (fonticulus posterior, minor): Nachází se mezi zadní částí temenních kostí a kostí týlní. Má tvar trojúhelníku. V čase porodu je již často nehmatná a definitivně se uzavírá do šestého měsíce života dítěte.

* Další fontanely: fonticulus mastoideus – mezi temenní, týlní a spánkovou kostí, a fonticulus sphenoidalis – mezi čelní, spánkovou, klínovou a temenní kostí. Běžně se nevyšetřují a nenahmatávají. Uzavírají se až kolem třetího roku věku.

Jak o ni pečovat?

Nemusíte se bát, i když spoustu maminek tohle měkké místečko na hlavě děsí. „Fontanela nevyžaduje žádnou speciální péči, je vhodné ji zbytečně nemačkat, ale hlavičku klidně můžete česat i hladit, dítěti tím nijak neublížíte,“ radí lékařka. Pokud se neuzavře do dvacátého měsíce, je vhodné provést kontrolní vyšetření, zda je vše v pořádku. Do grafu se pečlivě zanesou hodnoty obvodu hlavičky od porodu až do aktuálního období a sledují se případné odchylky růstu.

Provádí se též ultrazvukové vyšetření, zhodnotí se kostní věk na základě rentgenu. Také se provedou laboratorní testy a případně se uskuteční vyšetření ve speciální ordinaci zaměřené na růstové problémy. „Většinou však stačí jenom pečlivá kontrola obvodního pediatra a pravidelné měření hlavičky a rozměrů velké fontanely,“ dodává MUDr. Mária Fedorová.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Temenní kost, Mária Fedorová, Měkké místo, Pravidelné měření