Maminka.czNedonošená miminka

Malijka porodila devaterčata! Že jich má v břiše tolik, netušili ani lékaři!

Veronika Zenklová 7.  5.  2021
Pětadvacetiletá Halima Cisséová je novou mateřskou rekordmankou! Když otěhotněla, doktoři zjistili, že čeká sedmerčata. Přesunula se proto do Maroka, kde měla porodit. Jenže při porodu se zjistilo, že má v děloze ještě o dvě děti více. Nakonec jich porodila rovných devět!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Jsem velmi šťastný,“ řekl její manžel v rozhovoru pro BBC. „Moje žena a děti, pět dívek a čtyři chlapci, jsou na tom dobře,“ dodal.

Devaterčata jsou velmi vzácná. Donošení takového počtu dětí často doprovází komplikace, které nezřídka znamenají, že se ne všechny plně vyvinou, uvedla agentura Reuters.

Dosavadní Guinnessův světový rekord drží Američanka Nadya Sulemanová, která v roce 2009 porodila osm živých dětí. Jejím dětem, které byly počaty pomocí IVF, je nyní dvanáct let a všechny jsou zdravé.

Devět dětí na svět přivedla v roce 1971 žena v australském Sydney a v roce 1999 další rodička v Malajsii. Žádný z novorozenců však nepřežil déle než pár dní. 

Těhotenství Halimy Cisséové fascinovalo i nejvyšší patra malijské politiky. Když lékaři v březnu oznámili, že Cisséová potřebuje speciální péči, úřady jí zařídily převoz do nemocnice v Maroku, kde děti přivedla na svět císařským řezem.

Zdroje fotografií: Profimedia

Témata: Zdraví, Porod, Mateřství, Miminko, Nedonošená miminka, Reuters, Rekordmanka, Profimedia, Netušil, Sydney, Doktor, Děti, BBC, Guinness, Děloha, Nadya, Břicho, Malajsie, Maroko, Lékař, Zdraví na Heureka.cz