Maminka.czNeplodnost a IVF

Málo spermií? Příčinou může být rozšíření žil varlete. Lékaři mají řešení

kog 7.  10.  2019
Neplodnost postihuje v Česku stále více mužů. Neschopnost počít potomka může způsobit také varikokéla nebo-li rozšíření žil varlete. Tento problém postihuje až dvacet procent mužů. Nejčastěji hubené, vysoké a fyzicky aktivní. Naštěstí má řešení a tím je operace pomocí mikroskopu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Varikokéla je rozšíření žil varlete, tedy vlastně křečové žíly v oblasti šourku. Vedle bolesti může také za pokles hladiny mužských hormonů a může způsobit i neplodnost. Stejně jako u křečových žil na nohách je rozšíření žil varlat dědičné.

"Obvykle se problémy vyskytují u levého varlete. Muži nejčastěji pociťují bolest, která z varlete vystřeluje do třísla. Při fyzické námaze může být bolest větší. Často se objevuje při namáhavé činnosti, tedy při sportu, dlouhém stání, ale také při řízení automobilu," vysvětluje urolog a sexuolog kliniky Iscare Lukáš Bittner.

Muži a ženy se v příčinách neplodnosti dělí rovným dílem

Rozšíření žil varlete způsobuje zhoršení odtoku krve z varlat a může mít mnoho negativních důsledků. Mimo jiné zvyšuje teplotu varlat a tlak v jejich žilním systému. To vede k poruchám tvorby spermií, snížení jejich počtu a ke zhoršení jejich kvality, které mohou vést až k neplodnosti. „O zvyšující se neplodnosti u mužů svědčí například výsledky posledních zájemců o darování spermatu u nás na klinice. Z pětadvaceti mužů splňoval pouze jeden kritéria dárce spermií,“ varuje Jan Lacheta, primář IVF klinického centra Iscare.

Lékaři nejčastěji odhalí varikokélu u mužů, kteří se léčí s neplodností. Ještě před deseti lety se chirurgické řešení nedoporučovalo, dnes mužům s tímto problémem nabízejí mikrochirurgickou operaci. "Nyní operujeme co nejblíže varleti při nejvyšším možném zvětšení, které si můžeme dovolit díky speciálnímu mikroskopu, který na klinice máme," vysvětluje urolog Bittner. Tento způsob minimalizuje šanci na poškození přívodních cév varlete a nervů, což významně snižuje množství pooperační komplikací.

Bojujte za lepší spermie! Co můžete vyzkoušet a poradit partnerovi?


Laparoskopický zákrok pod mikroskopem trvá asi 60 až 90 minut, pacient po něm odchází domů za několik hodin. "Pět hodin po zákroku je pacient monitorován a následně je schopen s doprovodem dospělé osoby opustit kliniku. Hospitalizace proto není nutná," dodává lékař.

Zlepšení parametrů spermiogramu po operaci varikokély nastává u 80 % pacientů. "Není to ale hned. Bolest varlete vymizí do tří týdnů po operaci, po půl roce by mělo být patrné zlepšení spermiogramu," dodává.

Více informací najdete na www.operacevarikokely.cz

Vaječníky neobelstíte! Po čtyřicítce je šance na početí i pomocí IVF malá
Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Umělé oplodnění, sexuolog, Námaha, Mikroskop, Česká republika, Žíla, Klinika, Jan Lacheta, Malo, Varlata, Rozšíření, Spermie, Operace, Plodnost, Zdraví na Heureka.cz