Maminka.czPříběhy

Malý velký zázrak. Vaneska vážila při porodu jen 395 gramů. Díky lékařům z Olomouce má velkou naději na zdravý život

Simona Procházková 28.  4.  2023
Lékařům a zdravotníkům ve FN Olomouc se povedla úžasná věc. Dokázali zachránit předčasně narozenou holčičku Vanesku, která při porodu vážila pouhých 395 gramů, a vešla se tak doslova do dlaně. „Během druhého trimestru přestala správně růst,“ říká maminka Jana. Jak se rodičům a malé bojovnici dnes daří? Přečtěte si jejich silný a dojemný příběh.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Průměrná porodní váha novorozence v České republice je zhruba desetkrát vyšší, než měla Vaneska (průměrně tedy 3,3 kilogramu). Přesto má nyní statečná holčička podle lékařů velkou naději na zdravý život. Je nejmenším miminkem, o které kdy na Novorozeneckém oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouc pečovali.

VIDEO: Co je to Apgar skóre a kdo ho vymyslel?

Nikdo nevěděl, zda miminko přežije

Zpočátku to vůbec nevypadalo, že by těhotenství Jany Flasarové z Přerova mělo být nějak komplikované. K obratu došlo až při pravidelné kontrole v druhém trimestru, kdy se maminka dozvěděla, že její holčička neroste. „Na druhém screeningu mi řekli, že je v růstu o dva týdny pozadu. To mi ale ještě lékaři dávali naději, že to může dohnat. Jenže na dalším vyšetření už to bylo jen horší. Cítila jsem se úplně hrozně. Říkali mi, že může umřít a že ji nebudou moct zachránit,“ popisuje smutné okamžiky Jana Flasarová.

V této chvíli, konkrétně ve 26. týdnu těhotenství, se o případu dozvěděli odborníci z Novorozeneckého oddělení FN Olomouc. „Kolegové nás přizvali ke konzultaci s informací, že děťátko dlouhodobě neroste a že bude potřeba se rozhodnout, jak v těhotenství pokračovat dále,“ vzpomíná MUDr. Martin Wita. „Vzhledem k tomu, že nebyla plně funkční placenta, existovalo velké riziko, že miminko může umřít nitroděložně. Zároveň jsme věděli, že hmotnost Vanesky je tak nízká, že by bylo velice obtížné ji po porodu zachránit. Hledali jsme tedy optimální strategii a načasování ukončení těhotenství, aby miminko bylo v bříšku co nejdéle a mohly vyzrát plíce, ale zároveň abychom ho nezatížili rizikem nitroděložního úmrtí,“ popisuje rozhodování.

Osudové okamžiky

Později, ve 28. týdnu těhotenství, už zdravotníci nemohli déle čekat. Průtokové parametry placenty se natolik zhoršovaly, že bylo nutné přistoupit k porodu. Vaneska se narodila 22. prosince loňského roku s váhou 395 gramů. Standardní váha ve 28. týdnu přitom bývá kolem jednoho kilogramu, tedy více než dvojnásobná. „Na dalším postupu jsme se s rodiči dohodli už před porodem. Věděli jsme, že Vaneska bude maličká a rizika úmrtí nebo přežití s následným handicapem jsou velká,“ nezastírá MUDr. Wita.

Následující týdny a nakonec i měsíce byly pro rodiče naplněné obrovským strachem, stresem a úzkostí. „První dva týdny to bylo hrozné. Nemohla jsem si Vanesku ani pochovat, protože byla zaintubovaná,“ vzpomíná Jana Flasarová, která po ukončení několikadenní hospitalizace za dcerkou jezdila každý den. A v době, kdy nemohla být s holčičkou přímo, využívala možnosti sledovat ji na on-line kameře. „Na novorozeneckém oddělení je úžasný personál, cítila jsem se tam jako v rodině. Jsou chápaví, fakt neskuteční,“ chválí zdravotníky.

Když se dítě vejde do dlaně: Po probuzení z narkózy jsem neměla bříško ani miminko, říká Lucie Žáčková z Nedoklubka

Po 100 dnech konečně z nemocnice domů

V inkubátoru za intenzivní péče neonatologů si nakonec Vaneska pobyla rovných 100 dnů a šťastní rodiče si ji odvezli domů 31. března. „Když mi to řekli, měla jsem strašnou radost. Těšila jsem se na to hrozně dlouho,“ usmívá se Jana Flasarová. Za tři měsíce na novorozeneckém oddělení se váha holčičky zvýšila více než čtyřnásobně, na 1770 gramů.

„Při rozhodování o propuštění miminka do domácí péče jsou hlavním faktorem stabilizované životní funkce. U Vanesky jsme věděli, že ještě bude potřebovat delší dobu kyslík, takže jsme rodiče vybavili přístrojem, který umožňuje kyslík v domácích podmínkách mít. A z hlediska výživy jsme věděli, že to, co Vaneska potřebuje, dostane od maminky. Nebylo už tedy třeba dalšího pobytu v nemocnici a její stav můžeme monitorovat ambulantní cestou,“ doplňuje doktor Wita. Rodina nyní dojíždí na kontroly a zasílá monitoring zdravotního stavu prostřednictvím pacientského portálu telemedicina.fnol.cz. Lékaři tak mají podrobný přehled o aktuálním zdravotním stavu holčičky.

Vaneska má výborné vyhlídky do života

Případy, kdy je ohrožen život miminka nebo je prognóza maminky velice nejistá, řeší na Novorozeneckém oddělení FN Olomouc téměř každý den. „Na začátku je pro nás vždycky velmi těžké říct celkovou prognózu, protože spousta věcí se může projevit až po nějakém čase. Ke všem případům přistupujeme individuálně a s ohledem na to, jak to vnímá rodina. Vždycky se ale snažíme, aby dítě mělo co možná největší komfort a následně vysokou kvalitu života,“ ubezpečuje Martin Wita. „Když ale vezmeme v potaz nejčastější rizikové faktory, tak v případě Vanesky je dosavadní vývoj příznivý a je obrovská šance, že bude žít kvalitní a zdravý život,“ uzavírá optimisticky.

Témata: Zdraví, Děti, Porod, Příběhy, Miminko, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Zajímavosti, Životní příběh, hospitalizace, Průtok, Propuštění, Zdravý život, Lékař, Obrovská, Vaneska, Česká republika, Přerov, Holčička, Olomouc, Zain, Apgar, Jan, Maminka, Zdraví na Heureka.cz