Maminka.czŽivotní příběh

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Dita Mrázková 9.  5.  2023
Je až s podivem, kolik nenávisti může v lidech vzbudit jedno zcela nevinné rozhodnutí matky, která chce pro své milované dítě jen to nejlepší. Tato dvojnásobná maminka má s "hejtry" trpkou zkušenost. Za svého syna však bojuje jako pravá lvice...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Brooke Atkins z australského Queenslandu a její partner Kewen jsou rodiči dcerky Amarni. Když se dozvěděli, že čekají druhé dítě chlapce, byli nadšení. Na jeho příchod se těšila celá rodina. Jenže když se malý Kingsley narodil, radost během jedné vteřiny vystřídalo zděšení. Chlapec měl přes půl tváře obrovské mateřské znaménko – plošný hemangiom, kterému se přezdívá také "skvrna barvy portského vína".

VIDEO: MALÝ ŠIMON TRPÍ METABOLICKOU NEMOCÍ. RODIČE DOUFAJÍ V GENOVOU LÉČBU

Příčinou diagnózy Sturge-Weberův syndrom bývá nadbytek krévních cév v blízkosti kůže, a ačkoliv jsou tato znaménka většinou nezhoubná, jde o zásadní estetický problém, pacienty trápí i záchvaty nebo křeče. A právě to postihlo i malého Kingsleyho.

Klepněte pro větší obrázek

Rodinu tak čekala dlouhá cesta, než lékaři chlapci tak velké znaménko z obličeje odstranili. Podstoupili přes 20 návštěv v nemocnici, setkali se s desítkami různých specialistů a lékařů z celkem pěti lékařských oddělení. Chlapec podstoupil řadu vyšetření a zákroků, včetně dvou laserových ošetření a dvou operací.

Klepněte pro větší obrázek

Nedávno Brooke sdílela na Instagramu video, kde její syn prodělává jeden ze záchvatů. "Denně se ptám, proč právě on... Pamatuju si, jak jsem si kdysi stěžovala na bezvýznamné kraviny. Už NIKDY si nebudu stěžovat a žádný den nebudu brát jako samozřejmost. Chybí mi osobnost mého dítěte, chybí mi jeho úsměv, veselost, drzost a hlavně jeho pusinky. Respekt, který chovám k ostatním rodinám, které si prochází tím, čím my, je opravdu hluboký," sdílela smutná maminka své čerstvé dojmy.

Jenže i přes podporující a soucitné komentáře sklidila velkou vlnu kritiky, a to především v době, kdy malý chlapec chirurgické odstranění znaménka podstoupil. Lidé ji nazývali doslova zrůdou a nemohli pochopit, proč k zákroku vůbec svolila. Ptali se, proč chce svého nemocného syna za každou cenu – i přes možná rizika – "zkrášlovat".

Klepněte pro větší obrázek

Brooke všem trpělivě vysvětlovala, že tak učinila v nejlepším zájmu svého dítěte, s tím, že pro úspěšnou léčbu je včasný zásah rozhodující. Účelem laserového ošetření podle jejích slov nebylo jen odstranění mateřského znaménka, ale i udržení zdraví pokožky a zabránění dalšímu poškození postižené oblasti.

"Není to tak, že bych jednoho dne vstala a rozhodla se: 'Hele, zbavím ho mateřského znaménka.' Pro mě byl Kingsley ten nejkrásnější kluk na celém světě i před zákrokem," nenechala se odbýt.

Naštěstí i přes veškerou kritiku na sociálních sítích se jí zastali jiní lidé s argumentem, že je jeho matka a sama dobře ví, co je pro její dítě nejlepší. Mateřské znaménko je sice pryč, ale malý bojovník Kingsley bude muset čelit dalším nástrahám v podobě záchvatů, které bohužel jen tak nezmizí...

Témata: Láska a vztahy, Příběhy, Rodičovství, Mateřství, Rodina, Děti a nemoci, Instagram, Syn, Dětství, Životní příběh, mateřská láska, Nemoc, operace, Sociální sítě, Postižení, Odvaha, Vývojové vady, Chlapec, Sturge-Weberův syndrom, mateřské znaménko, krit, Handicap, estetická chirurgie, Kingsley, Poškození