Maminka.czMáma maká

Máma maká: Gábina vymyslela houpací prkno pro děti a dobyla s ním svět!

Simona Procházková 26.  10.  2020
V novém pořadu Máma maká představují moderátorky Adéla Klingohrová a Kateřina Kořínková ženy, které po narození svých dětí zásadně změnily kariéru. Jednou z nich je i Gábina Hrdina, akční a odvážná maminka dvou ratolestí, která se nebála opustit zaměstnání v administrativě a vrhnout se do zcela neprobádaných vod. Se svým „vynálezem“ v podobě speciálního houpacího prkna pro děti doslova nadchla celou Evropu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zvládnout výchovu dětí a svou práci je někdy náročné, v Česku je pouze 6 procent rodičů, kteří mohou pracovat na zkrácený úvazek. Mnoho maminek tak po porodu dětí hledá práci, kterou by mohly co nejvíce skloubit s výchovou dětí.

Také Gábina Hrdina, maminka dvou dětí, si chtěla při mateřské přivydělat, ale její zaměstnavatel jí nabídl částečný úvazek jen na omezenou dobu. Tak se rozhodla, že bude podnikat. Vymyslela a se svým týmem vyvinula speciální houpací prkno pro děti a dobyla s ním svět. Se svou značkou UTUKUTU získala ocenění Živnostník roku 2017. Celý den s ní strávily moderátorky pořadu Máma maká. Pojďte se podívat na Gábinin příběh.

Gábina pracovala před mateřskou dovolenou ve státní správě. Poté, co přišly děti, se rozhodla, že půjde jinou cestou. Dnes má truhlářskou dílnu a tým lidí, se kterým vyrábí pohybové hračky a produkty pro děti i dospělé.

„Dlouho jsem přemýšlela, co budu dělat. Jednou jsem viděla obrázek prkna a moc mě zaujalo, tak jsem začala zjišťovat, jestli to vůbec existuje na evropském, potažmo českém trhu. Nic takového nikde nebylo. Nejdřív jsem svůj nápad konzultovala s manželem, pak jsme si na pomoc zavolali truhláře, jestli je to vůbec reálné. V ten moment vzniklo první houpací prkno. Následně se mi ozvaly dvě fyzioterapeutky a pomohly nám doladit celý tvar, aby byl pro děti fyziologicky správný a zdravý.

Houpací prkno má specifický tvar a děti baví samo o sobě. Tím, jak se na něm děti houpou ve stoje, tak musí zapojovat levou i pravou část břišních svalů, tedy celý střed těla. Děti to berou jako hru, není to pro ně cvičení nebo nějaká povinnost. Prkno jsme nejdřív otestovali u svých dětí, pak u dětí kamarádů a teprve potom jsem ho zkusila odprezentovat na sociálních sítích,“ popisuje své podnikatelské začátky Gábina Hrdina.

Gábina a její tým se v současnosti věnují nejen výrobě hraček pro děti, ale na své si přijdou i dospělí. Podívejte se, jak vypadá její typický den.

Pořad Máma maká uvádí Mall.tv

Lucie kvůli práci neměla čas na vlastní život. Sekla s obchodem, učí ženy sebelásce
Máma maká: Iva Fiškandlová pomáhá matkám po porodu k plochému břichu. A funguje to!
Témata: Mateřství, Inspirativní ženy, Kariéra, Máma maká, Pracující matky, Výmysl, Truhlář, Mama, Kateřina Kořínková, Utukutu, Děti, Adéla Klingohrová, Gábina Hrdina, Prkno, Česká republika, Mak, Gábi Hrdina, Evropa, Zaměstnání, Vynález, Maminka