Maminka.czZajímavosti

Máma sdílí obrovské mateřské znaménko své dcery: Na síti sklízí obdiv i kritiku

Dita Mrázková 11.  3.  2024
Když se rodině Hallových narodila vytoužená dcera, počáteční radost vystřídal šok. Malá dívenka měla přes půl obličeje mateřské znaménko. Rodina se před světem rozhodně neuzavřela. Naopak fotografie malé Winry sdílela na Instagramu, aby o této "vadě na kráse" informovala další rodiče s podobnou zkušeností.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mateřská znaménka byla po staletí obklopena tradicemi a příběhy. Jejich nositelé byli považováni za něco až mysticky výjimečného. Případ malé Winry je však výjimečný i dnes. Nicole Hall, učitelka a maminka sedmiletého syna Ashera, o tom ví své. Na den porodu vzpomíná jako na jeden velký šok. 

VIDEO: Malé holčičce amputovali nohu. Tančí ale dál!

"Když mi ji poprvé podali, myslela jsem si nejdřív, že je to modřina. Pak jsme si s manželem rychle uvědomili, že modřina to rozhodně není. Winry vypadala trochu jako krtek," vzpomíná dnes už se smíchem Nicole.  

Lékaři rodičům sdělili, že jde o extrémně vzácné mateřské znaménko nazývané vrozený melanocytový névus (kožní útvar) neboli CMN. Odhadem se vyskytuje přibližně u 1 z 50 000 narozených dětí, rodiče ani lékař o tom přitom nemusí dopředu vědět.

V porodnici však rodiče malé Winry uklidnili, že mateřské znaménko je s největší pravděpodobností estetickou záležitostí a že jakákoli zdravotní rizika by byla na stejné úrovni jako u jiných névů.

Nicole prozradila, že jí tím spadl kámen ze srdce. A popsala, co všechno se snaží pro dceřinu prevenci udělat. "Její zdraví a štěstí jsou naší nejvyšší prioritou. Musíme ji neustále mazat opalovacím krémem, v podstatě téměř pořád nosí kloboučky proti slunci. A pravidelně chodíme i na dermatologická vyšetření."

Sestřičku s netypickou "vadou" skvěle přijal i starší bráška Asher. Podle maminky jako všichni starší sourozenci občas žárlí, ale jinak na ni nedá dopustit. Ani si prý neuvědomuje, že je na ní něco "jiného". Ví, že má Winry na tváři mateřské znaménko, ale vůbec to neřeší.

Bohužel to samé nelze říct o některých lidech. Rodina, která příběh malé Winry sdílela na síti, totiž obdržela několik posměšných a mnohdy i nenávistných komentářů. Nicole to ale nechává klidnou. Negativitu si nepřipouští, jen prý přemýšlí, jak ochrání svou holčičku i před budoucí možnou šikanou. Setkala se ale i s pozitivními ohlasy. Někteří sledující ji maximálně podporují a za pragmatický přístup skládají celé rodině poklonu. Ozvala se také rodina z Brazílie, která má stejně starou dcerku s úplně stejným znaménkem. 

Maminka je tak odhodlána pokračovat ve zvyšování povědomí o CMN a zároveň povzbuzovat ostatní, aby dokázali "jinakost" ocenit, a ne kritizovat. A především neřešit, zda ten či onen splňuje nějaký standard krásy.  

"Jsem naprosto nadšená z jejího smyslu pro humor, z toho, jak moc statečná a laskavá je – tohle je mnohem pozoruhodnější než nějaká skvrna na tváři! Především z ní vyzařuje radost. Téměř pořád se směje nebo křičí. Je to prostě nejšťastnější dítě, jaké jsem kdy viděla," uzavírá Nicole.

Témata: Děti, Porod, Příběhy, Rodina, Miminko, Po porodu, Děti a nemoci, Instagram, Rodiče, Kuriozita, Matka, Dcera, Zajímavosti, Krása, Sourozenci, Životní příběh, Otec, Sociální sítě, névy, Šikana, bratr, riziko, ochrana kůže, mateřské znaménko, Nicole

Video