Maminka.czRodina a vztahy

Máma si mě nárokuje. A mému partnerovi vyčítá, že jí krade dceru

Dáma.cz 17.  6.  2018
Pavla to má těžké. Její máma není zlá, jen si svou dceru nárokuje a chce být pořád s ní. Nerespektuje její soukromý život a jejímu partnerovi vyčítá, že jí krade dceru. Jak z toho ven?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moje máma na mě byla vždycky přehnaně fixovaná. Asi se není čemu divit, jsem jedináček. Poslední dobou se ale situace čím dál víc zhoršuje a nejhorší na tom je, že se s ní o tom prostě nedá mluvit.

Až do svých osmnácti let jsem musela v zimě i v létě jezdit na dovolenou s rodiči. Brala jsem to tak, že prostě nejsem plnoletá a že musím poslouchat, ale nemohla jsem se dočkat, až budu moct někam vyrazit jen sama s kamarádkami. Když k tomu došlo, ztropila máma příšernou scénu. Měla prý pocit, že ji opouštím a nechci s ní být.

Jedináček nemusí být rozmazlený fracek. Záleží to jen na vás

A tak to bylo pořád. Po celou dobu studií jsem musela víkend co víkend jezdit domů, aby byl klid, jinak máma vyváděla. Marně jsme se ji s tátou snažili přesvědčit, že to není normální a měla by se uklidnit. Vždycky tvrdila, že dokud jsem svobodná, je mojí povinností s nimi trávit volný čas.

Všechny známosti jsem raději tajila

Bohužel situace se neměnila, ani když jsem skončila vysokou školu a začala pracovat. Pořád po mně prostě chtěla, abych k nim jezdila, a vůbec nebrala ohledy na to, že chci žít svůj život. Všechny kluky jsem jí raději tajila, protože to by byl oheň na střeše.

Postupem času jsem se otrkala a prostě jsem jí začala vzdorovat. Jezdila jsem na dovolené s kamarádkami, víkendy občas trávila v Praze nebo někde s přáteli. Jenže pokaždé jsem musela počítat s tím, že budu muset absolvovat obrovskou hádku se svou mámou.

Tchyně mě neustále srovnává s manželovou bývalou ženou. Proč?

Svým kamarádkám jsem se s tím ani nesvěřovala, cítila jsem se trapně a jako malé dítě. Máma proti mně navíc začala poštvávat i tátu, který je sice pořád na mojí straně, ale jelikož s ní musí nějak vycházet, vždy mě prosí, ať zbytečně neprovokuji a nějak to vydržím.

Rodičům se můj muž zalíbil

A pak jsem potkala Vítka. Z lásky na první pohled byla během pár týdnů láska jako trám a já byla tak šťastná, že jsem mámu vůbec neřešila a její výčitky si nebrala k srdci. Vítek navíc často pracoval o víkendech, takže mu nebylo divné, že často jezdím k rodičům, myslel si, že bych se sama bez něj nudila.

Jenže když už jsme spolu byli přes rok a já poznala celou jeho rodinu, zatímco on o té mojí nevěděl téměř nic, začalo mu to být divné. Po jeho naléhání jsem mu vysvětlila situaci, ale on se nezalekl. I tak trval na tom, že by rodiče rád poznal. A tak jsme k nám vyrazili na víkend.

Babičky mají rozmazlovat, ale tchyně to opravdu přehání

Musím říct, že jsem byla překvapená. Našim se Vítek hned zalíbil, máma mu podstrojovala a chovala se k němu skvěle. Až tak, že se mě Vítek cestou domů ptal, jestli s řečmi o mámě nepřeháním! Přesto jsem byla ráda, že návštěva dopadla dobře, a doufala jsem v lepší zítřky.

Můj partner mě prý krade mámě

Ty ale nepřišly. Máma po mně stále vyžadovala časté návštěvy a výmluvy na Vítka nezabíraly. Nenechala mě s ním ani trávit Vánoce! Řekla, že na to máme dost času, až budeme svoji. Jenže já ani Vítek o svatbu nestojíme, společnou budoucnost sice plánujeme, ale papír k tomu nepotřebujeme. Znamená to tedy, že budu se svými rodiči trávit Vánoce ještě za dvacet let?

Najít si přátele není složité. Proč jsou tedy dospělí osamělí?

Už delší dobu se s Vítkem bavíme o tom, že je nejvyšší čas pořídit si děti. Oba se na ně moc těšíme, jenže se zase hrozím, co na to máma. Když jsem jí totiž oznámila, že se snažíme o miminko, zaradovala se, že se na vnoučátko moc těší, ale že čeká, že s ním budu za nimi jezdit sama, bez Vítka. Když jsem se v úžasu zeptala proč, přece si ho tak oblíbili, odpověděla mi, že proti němu nic nemá, ale prý stačí, že jí krade dceru, nedovolí, aby jí kradl ještě vnoučata. Přijde vám to normální?

Pořád se rvou jako koně. Už si se syny nevíme rady, svěřila se zoufalá máma
Tchyně měří dvojím metrem. Mé děti jsou pro ni až na druhém místě
Babička Marta: Z dcery se stala biomatka, vnoučata nesmím rozmazlovat
Témata: Láska a vztahy, Rodina, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Rodina a vy, Vánoce, partner, Dcera, Kamarádka, Rodiče, Častá návštěva, Poslední doba, První pohled, Táta, Mama, Máma, Celá doba, Soukromý život, Víkend, Dlouhá doba, Vysoká škola, Volný čas, Par, Celá rodina, Malé dítě