Maminka.czZdraví

Máme doma nedonošence, v čem se liší?

Zuzana Labudová 10.  11.  2014
Nedonošených dětí se rodí čím dál víc. Naštěstí už dávno neplatí, že předčasný porod rovná se nemocné dítě. Neonatologie totiž postupuje mílovými kroky vpřed!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Nedonošenci bojují o život

Medicína pokročila a lékaři dnes zachraňují děti, které by před lety neměly šanci na přežití. Kvalita života nedonošených dětí se prudce zvedla a na většině z nich byste po pár měsících nepoznali, že na svět spěchaly o něco více než ostatní. 

Anetčin příběh 

Předčasně se letos v dubnu narodila i Anetka, jejíž maminka Jarka se nám svěřila se svým příběhem. „Náš příběh začal již půl roku před otěhotněním, když jsem prožila mimoděložní těhotenství. To bylo umístěno vzadu za dělohou, operováno muselo být přes dělohu, takže na levém děložním rohu vznikla jizva. Půl roku nato jsem znova otěhotněla, naštěstí těhotenství bylo tentokrát na správném místě, tedy v děloze.

Těhotenství jsem si opravdu užívala, nic mě netrápilo až do konce 31. týdne těhotenství. Když jsem byla těhotná přesně 30 týdnů a šest dní, v noci mě začalo pobolívat v podbřišku. Bolest ale po třiceti minutách ustala, proto jsem ji přičítala poslíčkům. Druhý den, to jsem tedy byla přesně 31 týdnů těhotná, jsem byla na velkém ultrazvuku, kde bylo všechno v pořádku.

Ten den v noci se mi bolest vrátila a neustávala, tak jsme s manželem jeli do porodnice U Apolináře. Na příjem na porodní sál 2 jsme přijeli kolem druhé hodiny ráno. Tam mě vyšetřili a nechali na pozorování. Na bolest jsem dostala kapačku s magne ziem, která vůbec nezabrala. V pět hodin ráno si pro mě přišly sestřičky, aby mi natočily monitor. Nejdříve se jim to nedařilo, poté se jim to nějak nezdálo, tak zavolaly doktorku. Ta mi udělala ultrazvuk, a jelikož bolesti neustávaly, zavolala pana docenta Pařízka.

Byly mi píchnuty kortikoidy, ale po naměření nízkého tlaku a vysokého tepu se pan docent rozhodl pro okamžité ukončení těhotenství. Na sál už jsem nebyla schopna dojít ani přelézt na pojízdné lehátko. Pak to šlo ráz na ráz. Najednou byla kolem spousta lidí, mně bylo na zvracení.

 Po akutním císařském řezu jsem se probudila na gynekologické JIP. Nevěděla jsem, zda je Anetka v pořádku. Když jsem se dostala k telefonu, volala jsem manželovi, že jsem porodila, a ten se hned jel podívat za Anetkou. Anetka ležela na oddělení neonatologie na ARO v inkubátoru. Poprvé jsem ji tedy viděla jen na fotce, byla nádherná. Narodila se v 31. +1tt s mírami 1740 g a 43 cm.

Na JIP mi přišel doktor říct, co se stalo. Praskla mi děloha v místě, kde byla operována po mimoděložním těhotenství. Měla jsem vnitřní krvácení do dutiny břišní, ztratila hodně krve a měla odloučenou placentu ve střevech, takže Anetka byla nějakou dobu bez živin z placenty. Jak mi bylo řečeno, utekly jsme obě hrobníkovi z lopaty.

Anetka byla devět dní na ARO v inkubátoru, z toho sedm dní na podpoře dýchání. Poté byla přesunuta na oddělení, kde dělala obrovské pokroky, a začaly jsme s kojením. Po čtrnácti dnech Anetku přeložili na klasický pokoj a mě k ní opět přijali do porodnice. Jenže tam nás čekala další zkouška. Anetce neudělalo dobře oční vyšetření a spolu s anemií, kterou měla už od porodu, musela dostat transfuzi a dýchat přes Vapotherm. Naštěstí ho potřebovala jen na jeden den. Domů Anetku propouštěli po 41 dnech, ve 36. +6tt s váhou 2560 g. Je to naše obrovská bojovnice.

Věřím, že jí to vydrží i nadále – lékaři mě při propouštění ujišťovali, že Anetka je krásné a zdravé miminko. Věřím jim, protože jsem viděla, kolik péče jí věnovali.“

Hlavní viník infekce

Jako předčasný porod se označuje porod před ukončeným 37. týdnem těhotenství nebo porod dítěte s porodní váhou pod dva a půl kilogramu. Jako velmi nezralé se označují plody vážící méně než kilogram a půl, za extrémně nezralé jsou považovány plody s hmotností pod kilogram.

V České republice porodí předčasně asi pět procent gravidních žen. Nejčastější příčinou předčasného porodu je infekce. Častější je porod před termínem u vícečetných těhotenství, protože miminka se do dělohy prostě už nevejdou. Dalšími příčinami pak mohou být užívání drog, tabáku či alkoholu, příliš divoké sexuál-ní praktiky a psychický stres. Z toho je zřejmé, že testy, které u nás těhotné ženy plošně podstupují, nemohou předčasnému porodu zabránit. Drtivá většina žen se nikdy nedozví, proč se jejich dítě narodilo předčasně.

 Co nedonošencům hrozí

Většina předčasně narozených dětí se po příchodu na svět potýká s určitými potížemi, zkrátka proto, že ještě nebyl ten správný čas. Nejčastěji jsou to problémy s dýcháním, s udržením tělesné teploty a příjmem potravy.

Nedonošenci bývají také náchylnější k infekci. Problémy předčasně narozených dětí jsou ovlivněny řadou faktorů a pochopitelně jiné obtíže lze očekávat u miminka narozeného krátce za polovinou těhotenství s porodní hmotností 500 gramů a jiné u dítěte po předčasném porodu ve 36. gestačním týdnu s hmotností kolem 2500 gramů.

Obecně lze říci, že mezi nejběžnější patologie těchto dětí patří dechové problémy (dechová nedostatečnost či nepravidelnost) a mimořádná vnímavost vůči infekcím,“ vysvětluje Jan Malý, vedoucí lékař Jednotky intenzivní a resuscitační péče pro novorozence v královéhradecké nemocnici.

Cíl: Zdravé dítě 

Kromě těchto potíží bývá podle doktora Malého pravidlem snížená schopnost termoregulace, která vyžaduje uložení děťátka do inkubátoru nebo speciálního lůžka, dále problémy s udržením rovnováhy vnitřního prostředí či zvláštní výživové potřeby.

 „Kromě těchto krátkodobých nemocničních obtíží vídáme u části dětí bohužel i dlouhodobé následky patologického nitroděložního vývoje, předčasného porodu či navazujících komplikací. Jedná se zejména o neurologické poruchy, poruchy zraku a podobně,“ dodává doktor Malý.

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové se každoročně narodí něco přes 500 nedonošených dětí. „Stav, v jakém tyto děti odcházejí s rodiči domů, je ovlivněn řadou dalších činitelů, každopádně cílem a snahou všech zdravotníků zainteresovaných na péči o novorozence je propuštění zdravého dítěte v doprovodu šťastných a spokojených rodičů,“ ujišťuje doktor Malý. 

V hlavní roli rodiče

A není to jen cíl lékařského a zdravotnického personálu, stejnou touhu mají samozřejmě i rodiče nedonošených dětí. Jakou mohou hrát roli? „Zásadní. Například možnost výživy mateřským mlékem je pro nedonošené dítě spojena s prokazatelně kvalitnějším růstem, zvýšením odolnosti vůči infekčním komplikacím, vědecky prokázaným zlepšeným dlouhodobým neurologickým vývojem a tak dále. Proto velmi stojíme o to, aby byly maminky se svými dětmi v kontaktu, aby pro ně odstříkávaly mléko v situaci, kdy ještě tyto děti není možné kojit, aby se zapojily do ošetřování miminka a další péče o něj.

Funkční rodina pak znamená pro nedonošené dítě velký benefit, neboť například správně a pravidelně prováděná rehabilitace může zmírnit či zcela minimalizovat neurologický handicap dítěte,“ vysvětluje lékař.

Kde se o vás postarají?

Česká republika patří v péči o předčasně narozené děti ke světové špičce. Funguje u nás celkem dvanáct regionálních perinatologických center, kde se soustřeďují děti narozené v době od 24. do 32. týdne těhotenství, tedy ty nejvíce nezralé.

Jakmile ženě u nás hrozí předčasný porod a je jasné, že narození dítěte je neodvratné, všechny nemocnice jsou povinné ji odeslat právě do péče nejbližšího perinatologického centra. Odborně se tomu říká transfer in utero, tedy přeprava v děloze – miminko je přepraveno ještě v matčině břiše tam, kde se o něj po jeho narození postarají nejlépe.

Tímto postupem se předchází následné rizikové přepravě nezralého novorozence. Avšak miminka, která se narodila po dvaatřicátém týdnu, již mohou být opečovávána v šesti intermediárních centrech. Zatímco perinatologická centra disponují plně vybavenými jednotkami intenzivní a resuscitační péče, intermediární centra řeší patologické a nezralostní stavy, které už nevyžadují tak intenzivní péči. 

Máte štěstí? Pomozte!

Měla vaše rodina to štěstí, že se vám děti narodily v termínu a v pořádku? Zkuste tedy myslet na ty, kterým se této výsady nedostalo, a pomozte jim. Pokud jste zrovna porodila a vaše prsy tvoří víc mléka, než váš potomek potřebuje, přebytky nevylévejte, ale věnujte mléčné bance.

Nebude vás to nic stát, zato vás bude hřát pocit, že jste právě pomohla některému miminku, které by bez vás muselo být nakrmeno umělou výžia darovat své přebytky mléka, které jsou velmi časté v prvních týdnech po porodu, mléčným bankám.

To jsou zařízení, která toto mléko zpracovávají a nabízejí je k výživě dětem, jejichž matky nemají svého mléka dostatek, nebo nemohou kojit vůbec, třeba v důsledku svých vlastních zdravotních potíží,“ potvrzuje Malý.

Nejistá prognóza 

Předčasný porod je pro rodinu většinou velkým šokem, ze kterého se novopečení rodiče i jejich blízké okolí nějakou dobu těžko dostávají.

 
Co radí doktor Malý, který už v tomto šoku viděl desítky a stovky rodičovských párů? „Předčasný porod dítěte s extrémně nízkou porodní hmotností, tedy s váhou pod jeden kilogram, je pro oba rodiče i širší rodinu šokem. Zcela automaticky se vybavují otázky typu: Přežije? Bude v pořádku? Jak velké zdravotní problémy můžeme očekávat? Bohužel, seriózní lékař nemůže na tyto otázky dát během tak krátké doby po narození přesnou odpověď. I se znalostí výsledků dalších vyšetření a průběhu může být tento odhad nepřesný.“

Co bude dál? 

Jak se tedy se situací co nejlépe vyrovnat? „Podle mých zkušeností je největším problémem rodičů neznalost, strach a obavy z budoucnosti.

Je velmi důležité pokusit se pochopit, s jakými problémy se miminko potýká, porozumět informacím od lékařů, nebát se zeptat, pokud mi něco není jasné, a vytyčit si záchytné body, například první ultrazvukové vyšetření mozku, odpojení od ventilátoru, ukončení podávání infuze, k nimž se začneme pomaličku prokousávat.

Ideálním předpokladem je samozřejmě navození důvěry mezi rodiči a zdravotníky a třeba i s vědomím toho, že neonatologické týmy dnes disponují vynikajícími znalostmi a skvělým vybavením, jež umožňuje záchranu drtivé většiny nedonošených dětí včetně těch nejmenších,“ dodává neonatolog. 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, Šestinedělí, Všeobecná fakultní nemocnice, Psychický stres, Kladno, Fakultní nemocnice Brno, Hlavní viník, České Budějovice, Rodičovská organizace, Ústí nad Labem, Tělesné teplo, Vnitřní prostředí, Nitroděložní vývoj, Karlovy Vary, Dom, A spokojený, Velký šok, Velký benefit, Banka, Lis, Fakultní nemocnice Plzeň, Zdraví na Heureka.cz

Video