Maminka.czPorod

Máme právo rodit doma? Podle Štrasburku je to na rozhodnutí státu. Pomoci má petice

Markéta Novák Matějková 21.  11.  2016
Skoro dva tisíce podpisů už nasbírala během pár dnů petice za práva rodiče, zdraví a bezpečí při porodu, kterou na webu e-petice zveřejnila advokátka Zuzana Candigliota. Peticí reaguje na nespokojenost s péčí o rodičky v České republice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Petice je reakcí na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku v kauzách dvou žen, které si stěžovaly na to, že jim stát neumožnil porodit doma s asistentkou.

Nešlo jim však primárně o domácí porody, ale o respekt k přirozenému porodu bez zbytečných zásahů. Vadilo jim, že dítě nemůže zůstat hned po porodu s matkou nebo že lékaři trvají na tom, že z nemocnice nelze odejít po pár hodinách po porodu (když jsou maminka i novorozenec v pořádku), jak to bývá běžné například jinde ve světě, ale musí zůstat v porodnici tři dny.

Protože domácí porody u nás nejsou s porodními asistentkami povoleny, rozhodla se jedna z nich porodit doma bez odborné pomoci a druhá, kterou zastupovala ve Štrasburku právě Zuzana Candigliota, rodit ve Vrchlabí, které si vybrala pro pověst porodnice vstřícné k přání rodiček.

A jak dopadlo? Aby se vlk nažral a koza zůstala celá

Soud jejich stížnost zamítl s tím, že sice právo na soukromý a rodinný život bylo porušeno, ale tím, že v Evropě, co se týče domácích porodů, neexistuje shoda, je na konkrétní zemi, jak se k této problematice postaví.

 

Soud apeloval na Českou republiku, aby kromě monopolu nemocnic dalo šanci i porodním domům a domácím porodům. A také na to, aby bylo respektováno lékaři přání rodiček.

 

Petice za práva rodiček

„Přejeme si respektující a bezpečnou zdravotní péči v těhotenství, při porodu a v šestinedělí. Jsme nespokojeny s českým systémem péče, který je založen na lékařském intervenčním modelu péče, bez možnosti skutečné volby - poskytovatele péče včetně kontinuální péče porodní asistentky, způsobu péče a místa porodu.

Evropský soud pro lidská práva opakovaně vyzval Českou republiku ke změně systému porodní péče tak, aby byl reflektován právní, medicínský a vědecký vývoj. Výbor OSN pro odstranění diskriminace žen vyjádřil znepokojení nad podmínkami v českém porodnictví, přílišným potlačováním volby žen, včetně bezdůvodného oddělování novorozenců od matek, častého používání zákroků bez medicínského opodstatnění a v rozporu s přáním žen, nepřiměřeného omezování péče porodních asistentek a domácích porodů,“ píše v úvodu petice Zuzana Candigliota. Celé znění si můžete přečíst zde.

Druhá strana mince? Nespokojení záchranáři

Proti domácím porodům jsou zase mnozí zdravotníci záchranných služeb, kteří vypsali petici, prostřednictvím které se obrací na Parlament České republiky s žádostí o přijetí zákona, který by jednoznačně zakázal plánované domácí porody, a to i s vědomím toho, že se začne diskutovat o tom, zda má stát právo diktovat, kde žena nemůže rodit.

Zdravotníci zde například uvádějí: „Není možné přijmout argumenty zastánců plánovaných domácích porodů o pozitivním psychologickém efektu  blízkosti matky a novorozence ihned po porodu, špatném vlivu neosobního prostředí nemocnice či argument, že i ve vyspělých zemích jsou domácí porody zcela běžné.

Pokud víme, na psychologický dopad časného kontaktu  matky  a dítěte je v porodnicích kladen zásadní důraz. Argument neosobního prostředí nemocnice bohatě  vyvažuje dostupnost okamžité ofenzivní léčby v případě náhle vzniklých komplikací. K argumentu, že domácí  porody jsou ve světě zcela běžné, je třeba vznést dotaz, kolik procent takových porodů je vynucených, jinými slovy, jaká je dostupnost zdravotní péče obecně v tom kterém státě a jaké má tato péče finanční dopady?“ Celé znění petice si můžete přečíst zde.

A co možnost volby?

Jaký názor na tuto problematiku máte vy? Myslíte si, že žena - matka má právo svobodné volby, kde přivede na svět své děťátko nebo porod mimo nemocnici je hazard se zdravím děťátka i rodičky? My v redakci jsme jsme se jednoznačně shodly, že možnost osobní volby je pro porod velice důležitá.

Žena by podle nás měla rodit v prostředí, kde se cítí příjemně a v bezpečí. To, co jednu maminku uklidňuje v porodnici, jako vybavení a vyškolený personál, zase může jinou stresovat... Respektující prostředí je podle nás pro klidný průběh porodu zásadní.

Jak jinak rodit? Ptejte se porodní asistentky na domácí porody
Považujete domácí porody za hazard se zdravím?
Neriskujte zbytečně!

 

 

 

Témata: Porod, Od těhotenství k porodu, pomoc, rozhodnutí, diskriminace, Koza, Parlament, Zdravotní péče, Zbytečný zásah, Právo, Časté používání, Druhá strana, Porodní péče, Stížnost, Zdravotníci, Vrchlabí, Vyškolený personál, Štrasburk, Rodinný život, Petice, PRÁV, Dom, Lidská práva