Maminka.czBatole

Máme pro vás 3 jednoduché a naprosto praktické tipy, jak rozmluvit batole

Martina Machová 12.  10.  2016
Paní učitelky na prvních stupních základních škol by jistě potvrdily, že v naprosto každé třídě se najde hned několik dětí, které mívají menší či větší problémy s řečí. Zajímavé je, že celé čtyři pětiny těchto dětí tvoří dle odborníků a pedagogů chlapci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jenny Harasty, významná australská neuroložka a odbornice na vady řeči si to vysvětluje tím, že ženy mívají dvě určité oblasti mozku, které odpovídají za řeč o dvacet až třicet procent větší než muži. Otázkou prý však stále zůstává, zda jsou vetší proporce těchto částí mozku vrozené, nebo se zvětší v důsledku toho, že je děvčátka a později ženy obvykle více používají.

Ať již jsou příčiny jakékoliv, Jenny Harasty a samozřejmě i celá řada dalších odborníků tvrdí, že pro rozvoj řeči je naprosto zásadním věkem období od narození do osmi let. Řeč pochopitelně rozvíjíme a brousíme neustále, během dospívání i dospělosti, avšak období do osmi let je dle mnoha specialistů zcela zásadní.

A jak tedy v raném věku dítěti zcela prakticky a jednoduše pomáhat? Je velmi zajímavé, že některé maminky tyto věci dělají naprosto intuitivně a přirozeně.

3 praktické rady, jak rozmluvit batole

U nejmenšího batolátka, které začíná žvatlat svá první slova, se velmi osvědčuje, když se naprosto jednoduše opakujete slova, která má dítě při svých pokusech na mysli.

Rozjařené dítko například nadšeně ukazuje na balón a říká: „ba, ba“ – vy v tu chvíli můžete vlídně dodat „Ano, balón. Velký balón!“. Není nutné a ani vhodné, abyste po dítěti vyžadovala, aby vše opakovalo. Slova po vás bude nakonec spontánně opakovat samo.

Mluvení, nočník
Poradna pro rodiče a děti

Mluvení, nočník


Pokud si batole bezpečně osvojilo několik slov, přidávejte k oblíbenému slovu další. Dítě kupříkladu řekne: „auto“ a vy dodáte „auto jede“ a podobně. Ale pozor, děti si dobře osvojují jednotlivá slova, slovní spojení a věty, jste-li pouhý krok před nimi. Ne méně, ne více.

Dalším, naprosto jednoduchým krokem je „asistence“ při tvoření prvních jednoduchých vět. Dítě například řekne „Tom kakao!“ a vy vlídně dodáte „Tom chce kakao.“ Důležité je, aby vše probíhalo v příjemném duchu, přirozeně, spontánně, bez mentorování a tlaku.

Povídat, číst, naslouchat

Za důležitou trojici pomocníků v rozvoji řeči (již ne tak jednoduchou a časově nenáročnou), lze považovat povídání, čtení a naslouchání. Tato trojice vyžaduje sice váš čas a koncentraci, nicméně skvělé je, že povídat a naslouchat můžete takřka všude. Při procházce, v čekárně u lékaře, v autě, v autobuse, na nákupu – jen pozor, byste dítě pouze nezasypávala přívalem slov, která je časem budou nudit nebo jim nebudou vůbec rozumět. Zvláště maminky pak občas mívají tendenci obstarat veškerou konverzaci za sebe i za dítě, to pak vzhledem kproudu slov nemá ke vlastnímu vyjádření takřka prostor – je prostě převálcováno.

Velký význam pro vývoj řeči má od útlého věku také čtení; dítěti prostřednictvím čtení umožňujete obohatit slovní zásobu, pěstovat lásku k českému jazyku, ke knihám a díky společnému čtení posilujte i vzájemný láskyplný vztah. „Živému“ čtenému slovu se nahrané nevyrovná – rozdíl je podobný jako mezi hudbou z přehrávače a živým koncertem!

U nejmenších dětí je pochopitelně vhodnější začít jednoduchými rytmickými říkankami, obrázkovými knížkami s kratičkými texty. Časem můžete s dětmi při čtení hrát na doplňování textů, kdy při čtení nějaké známé či legrační slůvko vynecháte a necháte je dítě doplnit – pokud děti daná činnost baví, budou si ji s velkou pravděpodobností osvojovat rychleji.

Rady, jak rozmluvit batole
Jak doma rozvíjet batole? Těchto 13 tipů ho bude zaručeně bavit
7 způsobů jak zabavit batole v zimě

 

Témata: Děti, Batole, Hry pro děti, Velký význam, Jed, Vaš, Slovní spojení, Jenny, Jak, KPR, Společné čtení, Naslouchání, Říkanka, Jednoduchý krok, Tip, Láskyplný vztah, Velký balón