Maminka.czKojenec

Mami, mám žízeň!

Ivana Ašenbrenerová 20.  8.  2011
V těchto horkých dnech se možná ptáte, co máte dát svému miminku k pití. Jsou lepší čaje, ovocné džusy, nebo kojenecká voda? A jaké množství tekutin by mělo dostat dítě do jednoho roku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je známo, že nedostatek tekutin může vést k menším či závažnějším poruchám. A nejcitlivější na dehydrataci jsou právě novorozenci a kojenci. Proto u nich velmi dbejte na dodržování pravidelného pitného režimu, v letních měsících to platí dvojnásob! Maminky velmi často nabízejí svému kojenému potomkovi další nápoje, ve většině případů to jsou kojenecké čaje - v domnění, že má jejich zlatíčko tekutin málo.

Pravda ale je, že nejlepším nápojem pro kojence je mateřské mléko a to při plném kojení hravě pokryje potřebu tekutin. Jak říká dětská lékařka MUDr. Alexandra Vidnerová, za ideálních podmínek tedy kojené dítě nepotřebuje do šesti měsíců žádné další tekutiny. Podle některých odborníků postačí mateřské mléko dokonce až do 10. měsíce věku. „Ne všechny kojené děti se ale chtějí ,dopít‘ mateřským mlékem, takže se nevylučuje, aby se i jim podávala též převařená kojenecká voda.

Pokud už potomka nekojíte, nabízejte mu k jeho běžnému jídelníčku minimálně 500-600 ml tekutin denně, později i více. Máte pocit, že dítě málo pije? Nejprve si ,spočítejte‘, co všechno během dne sní - skutečný příjem tekutin v ovoci, polévce, kaši a zelenině se blíží zhruba jednomu litru, protože musíte počítat také s vodou. A co by měli kojenci pít?

Mateřské mléko:

Bez debat zcela ideální tekutina pro kojence. Není třeba nic převařovat, dlouze připravovat a máte ho hned po ruce. Jestliže kojíte, využívejte ho co nejvíce. K pokrytí žízně slouží tzv. přední mléko. V teplejších dnech, během letních měsíců či v době, kdy má vaše miminko například horečku, stačí jenom zvýšit frekvenci jednotlivých krmení.

Kojenecká voda:

Podle MUDr. Vidnerové je jedinou správnou tekutinou pro přípravu nápoje, ať už čaje, nebo náhradního mléka, kojenecká voda. Mělo by jít o vodu s označením kojenecká, nesoucí atest státních kontrolních orgánů. Přestože se v poslední době preferuje voda z kohoutku, nemáte žádnou záruku optimálního množství i složení minerálů (max. do 0,5 gramu na litr). Řada maminek se domnívá, že když převaří vodu z kohoutku, je už pro kojence dostatečně bezpečná.

Ale ve skutečnosti varem odstraníte pouze oxid uhličitý nebo chlor, případně mikroby, ale takto není možné se zbavit detergentů, chlorovaných chemických látek, virů a podobně. V případě, že tedy neznáte bezpečně složení kohoutkové vody, je mnohem lepší kupovat právě tu kojeneckou.

Speciální dětské čaje:

Do jednoho roku nepodávejte kojencům silný černý čaj, protože brání vstřebávání některých důležitých minerálů a vitaminů, vhodné jsou čaje bylinkové (například lipový, bezový, šalvějový nebo šípkový) nebo speciální ovocné, které by měly být bez přidaného cukru. Doporučujeme všechny čaje, které budete svým dětem připravovat, nesladit!
Nezvykejte je zbytečně na sladkou chuť, budou ji chtít stále.

Džusy:

Pro kojence jedině čerstvě prolisované a raději ředěné vodou (pozor na děti, které mají v anamnéze alergii). V obchodech seženete již hotové speciální kojenecké džusy (například Hami džus s jablkem nebo hrozny), které jsou vyrobeny z kvalitního ovoce a obsahují pouze přirozeně se vyskytující cukry. Někteří odborníci doporučují počkat s ovocnými šťávami až do 9 měsíců věku nebo do doby, až budou děti umět pít z hrnečku. Těchto ovocných nápojů by měli kojenci vypít max. 100-150 ml denně. Jejich příjem by měl být omezený, protože jsou výživné a mohly by vytlačit mléko ze stravy. A přestože obsahují pouze přirozeně se vyskytující cukry, jejich zvýšený příjem může napomáhat rozvoji zubního kazu (a to i když vaše zlatíčko ještě zoubky nemá).

Minerálky:

Jak říká MUDr. Martin Fuchs, lepší vhodná minerálka než nevhodný čaj. Ten je totiž obvykle připravený ze stolní nebo balené vody či z vody z kohoutku, a to jsou tekutiny většinou se značným nedostatkem iontů. To vadí především v teple s hojným pocením. Nadměrné dávky některých iontů (sodík, draslík, hořčík) byste se měli bát v případě malých kojenců (nemají ještě zcela vyvinuté ledviny). Proto s minerálkami počkejte až do batolecího věku - a pokud vyberete správnou, bát se nemusíte. Musí jít ale o nápoje s atestem i pro nejmenší, kde je hlídáno limitní složení sodíku, chloridů, vápníku, fluoridů atd.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Důležitý minerál, Žízeň, Kvalitní ovoce, Kojenecká voda, Alexandra Vidnerová