Maminka.czČasopis Maminka

Mamííííí, ona mi to bere! Ať mi to nechá!

Klára Kotábová 19.  8.  2010
Jestliže máte dvě a více dětí, z jejich pokojíčku se podobný křik ozývá poměrně často. Musíte se kvůli němu začít stresovat, nebo je lepší nechat potomky, aby si své rozepře a problémy vyřešili sami?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nebojte se, to, že se z dětského pokoje ozývá neustálý křik, který vás připravuje o nervy, a sousedi si na něj pravidelně stěžují nebo podezřívavě sledují, co že se to za vašimi zavřenými dveřmi pořád děje, vás nesmí vytočit ani znejistit.

Vaši potomci se navzájem nezabíjejí, prostě se jen hlasitěji učí komunikovat. Měla byste jim v tom bránit?

Vychovejte osobnosti

Kamarádka má dceru, která hračky půjčuje, dokud na pískovišti nesedí bez čehokoli v ruce a nikdo se s ní nebaví, protože najednou není pro své okolí zajímavá.

Chcete tedy vychovat stejně hodnou „holčičku“, která sedí v koutě, nebo někoho, kdo se jednou prosadí, dnes získá lopatku a za dvacet let třeba lukrativní práci?

Abyste neměla pocit, že děti necháváte, aby se praly a dělaly si, co chtějí, zkuste tipy odborníků. Uvidíte, jak se vaše domácnost zklidní, a z vašich dětiček vyrostou silní jedinci, na které budete pyšná.

Pokud nejde o život, do půtek nezasahujte. Jestliže se vaši miláčkové začnou škrtit nebo kopat, je jasné, že se budete angažovat. Jinak je ale nechte, ať si svůj spor vyřeší sami. Pokud vás hluk ruší, přivřete dveře a oči a čekejte. Standardní výměna názorů trvá asi tři minuty, pak si stejně jedno z dětí přijde stěžovat a vy budete do sporu zatažena chtě nechtě.

Pokud hluk trvá, a naopak se zvyšuje, měla byste pomalu přistoupit k zákroku.

Rozvážnému a rozhodnému, aby vaše ratolesti pochopily, že autorita je klidná a důsledná, nikoli hysterická.

Pozor: Neznamená to, že starší sourozenec je více vinen jen proto, že by měl mít rozum. Takto neargumentujte, mohla byste se dočkat toho, že se bude cítit ukřivděný. Raději své děti pečlivě sledujte, když si myslí, že je pod dozorem nemáte.
Třeba zjistíte, že provokatérem je mazánek, který si troufá v domnění, že mu vše projde.

Nekupujte hračky ve dvojím provedení, abyste předešla hádkám. Maminky si tak často snaží ušetřit nervy, ale docílí toho, že se děti nedokážou dělit. Pořizujte proto hračky soukromé a společné. A o ty společné se musí dělit. Klidně vypracujte seznam, podle kterého si je budou půjčovat. Vyvěste ho na lednici a pečlivě dodržujte.

Netrestejte děti za hádky tím, že naštvaná budete vy. Do jejich sporu nepatříte, nepochopily by, proč se s nimi nebavíte. Vždyť se praly o koníka. Mohly by získat pocit, že jste si s ním chtěla hrát také.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Neustálý křik, Výměna názorů