Maminka.czMaminka roku

Maminka – hrdinka Jana si prošla mentální anorexií a dnes má tři děti a plní si sny

Michaela Láchová 24.  4.  2018
Prožila cestu na dno i cestu zpět. V pubertě si prošla mentální anorexií. „Kdybych se rozhodla vymazat období, kterým mě anorexie provázela, musela bych vymazat téměř polovinu života,“ vzpomíná na patnáct dlouhých let, které ji duševní nemoc skličovala. Nevzdala se. Dnes má tři krásné dcery, už jako máma si splnila svůj cestovatelský sen a navíc pomáhá ženám s nepřízní osudu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jana Bergerová (34 let, produkční, snesitelnalehkost.cz), dcera Kristýna (4) a dvojčata Anna a Emma (1)

Kdyby mi někdo v dětství vyvěštil nebo předpověděl, že budu mít tři děti a z toho jedna dvojčata, asi bych si poklepala na hlavu a řekla, že to musí být nějaký omyl. Děti sice mám ráda, ale rozhodně neplánuji obětovat jednu třetinu svého života přebalování, koupání, uspávání a tenkrát v mých očích nesvobodnému životu.

Teď, když využívám každé volné minutky, píšu tento fejeton doslova za pochodu a kafe už je opět studené, mohu vám s klidným svědomím a měkkým nosem říct, neměnila bych ani na minutu, a dodala bych, že na svobodu jsem výrazně změnila názor.

Od mládí jsem se nějakým způsobem starala o děti, od dobrovolnictví v nemocnicích přes peerprogramy kolem dětí závislých na drogách až po práci s postiženými a dětské tábory, a tak jsem si asi ani ve snu nemohla myslet, že bych někdy děti neměla.

A přeci, první přišlo sice plánovaně, ale nečekaně, možná jsme ještě mohli nějakou tu dobu počkat a víc si užívat všech těch výhod, že jsme jenom my dva, možná jsme ještě mohli víc cestovat, možná, ale popravdě, nemožné, ONA už k nám měla a chtěla přijít.

„To, že se nám druhý syn narodil postižený, nás semklo,“ říká Lenka Koenigsmark

Miluju je!

Kristýnka je od malička výjimečná. Výjimečné bylo naše těhotenství, výjimečný byl porod. Výjimečné jsou necelé čtyři roky společně s ní. Společně jsme zvládly miliony výletů, pár stěhování, naši dámskou dvouměsíční cestu na Bali, tisíckrát spořádat celou pizzu a snad nekonečně mnohokrát se se smíchem na tváři obejmout.

Naše “my dvě jsme nejlepší parťačky na světě” se pro nás dvě stalo naším pokřikem, se kterým se budíme i usínáme. Miluju ji.

Annička (samozřejmě vím, že se píše Anička, ale ta naše je výjimečná a píše se Annička) je starší z našich dvojčat, přesně o minutu, která ji navíc nadělila optimismus, jímž překvapuje všechny přihlížející jejím úsměvům. Miluju ji.

Emmička (samozřejmě vím, že se píše Emička, ale ta naše je výjimečná a píše se Emmička) je mladší z našich dvojčat, přesně o minutu, která jí nadělila obrovské mazlíkovství – kdyby se v něm dalo soutěžit, vyhrála by na plné čáře. Miluju ji.

Bez jedné bych byla neúplná a je jedno, jestli to vezmu od té nejmladší nebo od té nejstarší, bez jediné bych byla ztracená, bez jedné jediné by se svět netočil stejně. Miluju je. Jsou můj největší doživotní projekt, v tuto chvíli non-stop 24hodinový, obrovský mazec, maraton bez zastavení a extra tréninkové přípravy, výdech, nádech, občas to jediné, co stíhám.

Životní výzva, životní škola, životní naplnění. Dlouho již hledám smysl života, smysl, který to všechno naše směřování, lopotění a plahočení tady na planetě Zemi má, našla jsem ho v mateřství. A byla to láska na první pohled.

Maminka-podnikatelka a její Lazy Eye

Kdo je Hrdinka?

V pubertě jsem si prošla mentální anorexií, hledala sama sebe, o pár let později vystřídala pár partnerských vztahů, hledala sama sebe, od produkce si odskočila na cesty po celém světě, hledala sama sebe a pak porodila, našla sama sebe.

Nejsem úplně spokojená, nejsem ještě úplně šťastná, vím, cítím, že ještě něco v životě mám vytvořit, pochopit, potkat, ale kdybych náhodou měla žít kratší dobu, než mám v plánu, jsem spokojená, našla jsem, co jsem hledala. Sama sebe a lásku, o které se mi ani nesnilo.

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!

Dopisuji o sobě a o hrdinství a přemýšlím nahlas, kdo a jak je hrdinka?

Myslím si, že každá maminka je HERO, ať už “jen” pro své děti, pro svou rodinu, pro své okolí či pro širší veřejnost, prostě proto, že je víc vidět, prostě proto, že se rozhodla být víc vidět, prostě proto, že je v tomto životě typ, který má být víc vidět.

Hodně se mluví, píše o tom, jak mateřství je to nejkrásnější období v životě ženy a ono, ano, je, ale rozhodně míň se píše o tom, jak to stejné mateřství je hrdinským činem od každé jednotlivé ženy, o tom, že to není žádná prča, i o tom, jak každá jednotlivá žena ví to svoje a má to svoje, co z ní dělá HERO.

Mně samotné mé hrdinství došlo až po půl roce intenzivního mateřství, kdy mi ze dne na den tělo dalo výraznou červenou stopku v podobě fyzických i psychických bolístek. Tak bych si nahlas, uprostřed toho svého přemýšlení nahlas, přála, aby každá maminka věděla, že je hrdinka právě proto, že se rozhodla darovat svůj život pro něco většího, než je ona či její život sám.

HLEDÁME MAMINKU ROKU!

Časopis Maminka vyhlašuje 1. ročník soutěže o titul MAMINKA ROKU.

Posílejte nám své příběhy (nebo nominujte někoho ze svého okolí) a buďte inspirací ostatním maminkám! Soutěžit můžete v těchto kategoriích:

  • maminka hrdinka
  • maminka podnikatelka
  • maminka blogerka

POZOR! Ve hře jsou hodnotné a atraktivní výhry v celkové hodnotě 700 000 Kč! maminkaroku.cz

VIDEO: Co vyvádějí dvouletá dvojčata, když je rodiče dají spát

První fotky královského miminka! Kate s Williamem ukázali druhého syna
Marek Herman: Trvám na tom, aby až do roku a půl byla u dítěte hlavně maminka
Matky na Instagramu: Jak mít úspěšný účet a koho sledovat?
Témata: Marek Herman, Maminka hrdinka, Sny, Široká veřejnost, Životní výzva, Smysl života, Anorexie, Fejeton, Maminka, Necelý rok, Krásná dcera, Mazec, První pohled, Puberta, Mentální anorexie, Krátká doba, Jana, Bali, Dvouleté dvojče, Kate s Williamem, Sen, Nejkrásnější období, Život ženy, Směrování, Partnerský vztah