Maminka.czMaminka roku 2021

Jedna ženská zvládne neuvěřitelnou spoustu věcí, říká Maminka podnikatelka!

„Maminka roku mi nalila novou energii do žil,“ říká vítězka kategorie Maminka podnikatelka Bára Wainerová. Stále usměvavá máma tří dětí, z nichž prostřední se potýká s následky mozkové obrny, zvládá kromě péče o své ratolesti i vedení gymu, kde pořádá cvičení (nejenom) pro maminky s dětmi. Na Maminku roku vzpomíná s láskou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Na celou Maminku roku hrozně ráda a často vzpomínám, zanechalo to ve mně 
hlubokou stopu, jak strašně pěkné a fakt opravdové to bylo. Celý finálový den 
byl boží, tak jak byl, už jen proto, jak jsme se tam vzájemně i s maminkami měly 
možnost dobře poznat,“ říká Barbora Wainerová.

„S Hankou Rychnovskou pomalu spouštíme projekt Rovnost péče, kde se zabýváme a chceme dál zabývat tématy kolem péče o děti s 
hendikepem, poukazovat na spoustu nerovností a nespravedlností, před které jsme postaveni, a celkově umět si v této komunitě poradit a pomoct. Každý den se totiž narodí nečekaně nějaké nemocné děťátko, a hlavně pro maminku tak začíná neskutečná cesta plná zvratů, no a najít pochopení okolí i nejbližších je občas těžké. Ta finálová snídaně se mnou v tomhle hodně zacloumala, a tak hledám všechny spojence k posunu a třeba i nápravě některých aspektů v péči,“ doplňuje.

„A co se týká podnikání… nevím, jak zůstat nad věcí, nehroutit se, nelitovat se a 
hlavně nebýt sprostá. Zatím žijeme, zejména tedy díky pronajímateli, který se 
nám snaží maximálně vyjít se vším vstříc a netlačí na nás s penězi, které nemáme jak vydělat. Takže před sebou teď tlačím dost velký dluh na nájmu a úplně dobře mi z toho není. Tím, že finále Maminky bylo v téhle době, my měli otevřeno jen 14 dní, vůbec nijak jsem zatím nezvládla svoje vítězství marketingově zpracovat, a to si neumíte představit, jak mě to štve. Protože zrovna maminky jsou u nás fakt nejvíc doma a byla bych ráda, aby jich o nás a o tom, co nabízíme, vědělo co nejvíc. Protože to pořád má smysl a bude mít ještě větší, až budeme propuštěni z tohohle vězení, všichni o 10 kilo těžší a úplně mimo sebe. Až otevřeme, budeme bojovat, co to půjde, ještě se nechci vzdát!“ dodává.

Co se vám honilo hlavou, když jste zjistila, že jste Maminkou roku v kategorii Podnikatelka?

Byla jsem tak dojatá! V tu chvíli jsem si představovala, co na to říkají moje děti, které celý živý přenos sledovaly, hlavně náš sedmiletý syn tím hodně žil. A taky mě to utvrdilo v tom, že práce, kterou dělám, má smysl a že jedna ženská zvládne poměrně dost věcí (smích).

Která část celého dne vyhlašování Maminky roku ve vás zanechala nejsilnější zážitek?

Bezpochyby to byl dopolední brunch, kdy jsme jedna po druhé vyprávěly své příběhy. Já jsem byla asi šestá na řadě a už od prvního příběhu jsem byla nesmírně dojatá. Ale taky naštvaná na zdravotnický systém a to, jak nefunguje.

Maminka roku: Když večer odejdu cvičit, nevyčítám si to, říká Barbora Wainerová

Spousta z nás, které jsme se v soutěži potkaly, má podobný příběh a bojujeme za stejné věci. V tu chvíli šlo moje podnikání a to, co bych měla prezentovat, vlastně stranou. To propojení těch problémů, které máme společné, a nespravedlnost zdravotního systému, který nám neumožňuje čerpat peníze z veřejného zdravotního pojištění za léčbu nebo pomoc našim dětem, která dává smysl… to je v tuto chvíli moje velké téma, na kterém bych chtěla víc pracovat, protože je to strašně důležité a je potřeba začít tlačit seshora na to, aby se něco změnilo.

Je to právě tohle poslání, které po své „korunovaci“ cítíte jako nejzásadnější? Šířit osvětu?

Určitě. Je pro mě důležité jak to, co děláme u nás v gymu, tedy zpřístupnit maminkám cvičení a péči sama o sebe a zároveň se nemuset vzdávat přítomnosti dětí, protože se ukázalo, že to skloubit jde. Ale v tenhle moment ta zdravotní péče se stala mým velkým tématem.

Bára je živel! Podcast s maminkou podnikatelkou, která dostala Divokou kartu

Chci dělat dál to, co dělám, i když už podruhé jsme v rámci nouzového stavu museli zavřít, což pro nás nebylo vůbec jednoduché, ani psychicky. I tahle soutěž mi nalila novou energii do žil.

Jste hodně energická žena. Odkud energii čerpáte?

To nedokážu říct. Spíš si myslím, že je to nastavením, povahou člověka. Nedokážu sedět se založenýma rukama, i když neříkám, že by nebyly dny, kdy bych nedokázala vylézt z postele.

Nemám tu možnost přemýšlet nad tím, co budu dělat, prostě „jedu“. Snažím se dělat i něco víc než jen pečovat o tři děti, z nichž prostřední Kristýnka je těžce postižená, abych se z toho všeho nezbláznila. A ta energie, kterou do všeho, co dělám, vynakládám, se mi zase vrací.

Co je důležité pro to, aby se dalo podnikání s mateřstvím skloubit s takovou lehkostí, s jakou to zvládáte vy?

Za mě je velké štěstí v tom, že můžu pracovat a zároveň být se svými dětmi. Jinak si to neumím moc reálně představit. Já můžu mít děti v podstatě pořád u sebe, v gymu to mají jako na krytém hřišti, kde si skvěle vyhrajou. Mám kolem sebe taky spoustu skvělých lidí včetně manžela, bez kterých by to nešlo, a není to tak celé jen na mě. To je strašně důležité.

Kdybyste měla navnadit maminky, aby se přihlásily do dalšího ročníku soutěže Maminka roku, co byste jim vzkázala?

Rozhodně to stojí za to! Člověk získá opravdovou pokoru k životu, seznámí se s úžasnými ženami, které tam jsou a které dělají svou práci srdcem, a poslechne si jejich neuvěřitelné příběhy. Opět zjistí, že by měl být šťastný za to, co má, byť to není ideální život. S nemocným dítětem ten život nikdy není ideální, ale je to pořád to nejvíc, co můžeme mít. Pro mě to byl úžasný zážitek. Od seznámení s redakcí a celým realizačním týmem, vizážistkami až po patronky… Bylo to tak senzační! Kéž by příští ročník byl zase v „plné polní“ a mohli jsme se ve zdraví a v plném složení všichni vidět!

Kateřina Tichá: Sociální sítě by měly lidi spojovat, říká loňská Maminka roku
Maminka roku: Záznam celého finále s jedinečnými okamžiky
 
 
Témata: Maminky - rady, rozhovory a príběhy, Maminka podnikatelka, Maminka roku 2021, podnikatel, Pojištění, Děti, Ženská, Barbora Wainerová, Hanko, Péče, Zen, Lehkost, Vizážistka, Poslání, Vězení, Jed, Spoušť, Vyhlašování, Nová energie, Podnikatelka, Živý přenos, Maminka, Kristýnka, Energie, Srovnání cen povinného ručení a havarijního pojištění