Maminka.czMaminka roku 2022

Maminka roku 2022: Chci lidem ukázat, že s touto nemocí je vše možné, říká maminka s diagnózou roztroušená skleróza

redakce 30.  6.  2022
Odstartovalo semifinálové hlasování Maminky roku, a vy tak máte jedinečnou příležitost podpořit svou favoritku a poslat ji do velkého finále. Které maminky se letos probojovaly do semifinálového kola, se už nyní dočtete v červencovém vydání Maminky. Dnes vám představujeme soutěžící Lucii Mihokovou z kategorie Maminka hrdinka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před téměř třemi roky mi byla diagnostikována roztroušená skleróza (RS). Byl to velký šok, jelikož jsme s přítelem chtěli rodinu. Nemoc začala netypicky, kdy mě hřála půlka těla. Bohužel lumbální punkce RS potvrdila. Naštěstí jsem na pokoji ležela s paní, která měla děti a uklidnila mě, že pokud budu stabilní, mohu se o děti pokusit. Jsem veselá kopa a díky tomu jsem nepropadla panice.

Nejdřív jsem začala užívat kortikoidy, které mě na dva měsíce „vyřadily“ z provozu. Pak mi lékaři nasadili biologickou léčbu. Abych mohla mít miminko, musel můj zdravotní stav zůstat minimálně rok stabilní. Dnes mám tříměsíčního syna Olivera, který je naprosto v pořádku. Magnetická rezonance potvrdila, že i po porodu je vše, jak má být.

V redakci bylo živo: Veronika Kašáková, Míša Tomešová a Aneta Krejčíková rozhodly, koho pošlou do semifinále Maminky roku

3 otázky pro maminku

Proč jste se rozhodla se do soutěže přihlásit?

Ročně přibyde v Česku cca 800 lidí s roztroušenou sklerózou. Onemocnění se vyskytuje nejčastěji právě u žen. Nikdo neví, proč se tak děje, a důležitá je prevence. Chtěla jsem tedy dát lidem do podvědomí, že i s takovými nestandardními příznaky je lepší se hned poradit s lékařem a nemoc se pokusit podchytit. A že i s touto nemocí je vše možné.

Co pro vás znamená být mámou?

Je to pro mě vše nové, jsem mámou poprvé. Je to radost a samozřejmě i starost. Chtěla bych být dobrým vzorem a chci, aby miminko bylo šťastné a zdravé.

Dokážete si najít v kolotoči mateřských povinností také čas sama na sebe?

Jako chvilku pro sebe beru momentálně ranní a odpolední kávu s něčím dobrým. Oliverovi  jsou zatím čtyři měsíce, takže moc chvilek pro sebe ještě nebylo, a ani to není potřeba. Věřím, že čas třeba na kadeřnici se v budoucnu ještě najde.

Hlasujte pro svou favoritku!

  • Semifinále soutěže Maminka roku je v plném proudu. Vybrali jsme patnáct semifinalistek – pět z každé kategorie – a teď je na vás, koho pošlete do samotného finále.
  • Hledáme Maminku BLOGERKU, HRDINKU a PODNIKATELKU. Hlasování běží až do 20. července 2022. Poslat můžete celkem 10 hlasů kterékoli semifinalistce, a to každou hodinu ze svého facebookového profilu.
  • O pořadí soutěžících v semifinále rozhodnete hlasováním právě vy! Z každé kategorie postoupí do finále tři soutěžící s největším počtem hlasů.
  • O absolutní vítězce rozhodnou pak diváci on-line hlasováním během slavnostního galavečera v říjnu 2022.

VIDEO: Podívejte se, jak se v redakci vybíraly semifinalistky Maminky roku

Témata: Nemoc, Roztroušená skleróza, Maminka hrdinka, Maminka podnikatelka, Maminka blogerka, Veronika Kašáková, Maminka roku 2022, Michaela Tomešová,, Aneta Krejčíková, Olive, Oliver, Hlasování, Favoritka, Diagnóza, Červencové vydání, Maminka, Jedinečná příležitost, Česká republika