Maminka.czMaminka roku 2020

Maminka roku: Nikdy nepřestanu věřit a doufat, říká Hana Hráčková, máma trojčat

redakce 20.  11.  2020
Představujeme vám devátou finalistku soutěže Maminka roku 2020. Hana Hráčková je veselá, pozitivní a hlavně neuvěřitelně silná žena, která se umí poprat se svým životním osudem s neutuchající energií a hlavně optimismem. Věří, že pozitivní energií a láskou svým postiženým trojčatům pomáhá vlastně úplně nejvíc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Staňte se porotcem a pomozte nám rozhodnout! Postupně vám představíme devět finalistek, které se 2. prosince na slavnostním večeru utkají o titul Maminka roku 2020. O vítězce můžete rozhodnout vy! Na maminka.cz sledujte on-line přímý přenos a pošlete hlas své favoritce.

"Stále hledám možnosti, jak holčičky posunout vpřed.
Každý den s nimi cvičím a nikdy nepřestanu věřit a doufat!" říká Hana Hráčková. 



* Tušila jste už během těhotenství, že vaše děti nebudou zdravé?

Vůbec ne. Mé těhotenství neprobíhalo nijak zvláštně. Jen častější kontroly u gynekologa. Až do poslední chvíle nebyly komplikace žádné. Na poslední kontrole ve 24. týdnu bylo vše v pořádku. Večer jsem začala mít mírné stahy. Přicházely častěji a častěji, a tak jsme odjeli do nemocnice. Pak mělo vše velmi rychlý spád. Praskla mi plodová voda, mé naděje vystřídaly pocity bezmoci.

Maminka roku: Tohle je našich devět finalistek! Kdy budeme znát vítězku?

Odvezli mě okamžitě na sál a provedli císařský řez. Minutu po minutě se nám narodila krásná trojčátka – Viktorka 480 g, Amálka 560 g a Žofinka 630 g. Po probuzení z narkózy u mě seděl manžel a řekl mi, že máme krásné tři holčičky a ukázal mi fotografie. Vypadaly krásně a na fotce působily úplně jako normální miminka, jen ve skleněném domečku. Ale až když jsem měla možnost za nimi jít, při pohledu do inkubátoru jsem se zhroutila. Nikdy jsem neviděla tak moooc malinkatá miminka ani jsem nikdy na toto téma nic nečetla.

Hlavičku měly o velikosti slepičího vajíčka, tělo by se vešlo do dlaně, nemohla jsem si je pochovat, spoustu neznámých přístrojů a hadiček. Ten, kdo to nezažije a nevidí na vlastní oči, nemůže nikdy pochopit. Cítila jsem obrovskou bolest.

* I když se to zdálo na začátku nemožné a po porodu holčičky čekala spousta komplikací, směli jste si je nakonec vzít všechny postupně domů. Jaké to bylo?

Vlastně jednodušší, než když každá ležela v jiné nemocnici a já za nimi jezdila. S manželem jsme se od začátku navzájem velmi podporovali a holčičkám věřili. Jsou to přece bojovnice po nás. Snažila jsem se všem třem dát všechno, co bylo v mých silách.

Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla. Jak maminka vypadá dnes?

Mou přítomnost, mé pohlazení, mou usměvavou tvář plnou víry a hlavně čerstvě odstříkané mateřské mléko. Jezdila jsem za nimi téměř každý den, ať byly rozmístěné kdekoli. Přizpůsobovala jsem se situaci a bydlela všude možně, jen abych jim byla co nejvíce nablízku. Modlila jsem se a věřila jsem. Mám pocit, že jsme byly jedno tělo, jedna duše.

Trvalo to osm a půl měsíce, než jsme byli všichni doma pohromadě. Náš život teď provází neustálé pendlování po různých nemocnicích, speciálních vyšetřeních a samozřejmě pravidelné dojíždění za fyzioterapeuty. Pořád hledám možnosti, jak holčičky posunout vpřed. Každý týden jezdíme pravidelně na rehabilitace a snažíme se co nejčastěji dojíždět do soukromého rehabilitačního centra.

Pokud nejsme na cestách, tak se doma snažím o velmi přísný režim. Ráno vstaneme, o půl deváté už začínáme cvičit, s každou holčičkou se snažím alespoň hodinu. Po obědě chodí spát a ta holčička, které se zrovna nechce spát (a že se vždycky některá najde), jde cvičit. A tak je postupně prostřídám. Celý den se nezastavím, ale vždy chodím spát s pocitem, že jsem pro své děti udělala maximum. A to je pro mě ten nejdůležitější pocit.

Hvězda titulky Sandra Nováková: Celé tohle číslo je prostě boží a dělané s láskou
Mateřství? Nevzdala jsem se ničeho, ale už umím zpomalit, říká redaktorka Simona
Témata: Těhotenství, Maminka roku 2020, Maminka hrdinka, Láska, Mama, Neutuchající energie, Manžel, Hráč, Žofinka, Máma, Maximum, Optimismus, Trojčata, Hana Hráčková, Speciální vyšetření, Nemocnice, Maminka, Holčička, Finalistka, Soho, Nik