Maminka.czMaminka roku

Maminka roku: Syn mi holil hlavu, smál se, já brečela, říká Andrea

redakce 25.  9.  2019
Andrea Chaloupková se nenechá ničím zastrašit. Ani rakovinou. Bojuje s takovou silou a energií, která je nesmírně inspirativní. Navíc pomáhá dalším onkologickým pacientům.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než jste onemocněla rakovinou, stála jste před zásadním životním rozhodnutím…

Složité rozhodování to bylo v tu chvíli, kdy jsem věděla, že miminko nebude mít tatínka. Ten si prostě dítě nepřál a nechtěl, aby se Filip narodil. Já jsem se ale rozhodla, že budu maminka i tatínek v jednom a dítěti dám maximum.

Všechny medailonky finalistek najdete TADY

Pamatujete si ten okamžik, kdy jste zjistila, že máte rakovinu?

Na to nikdy nezapomenu. V ten moment, kdy mi lékařka řekla, že jde o zhoubný nádor, se mi zhroutil svět. O pár hodin později mi na onkologii dávali tři roky života, když to dobře půjde. Bylo to nepředstavitelné, že by syn zůstal sám. Nevěřila jsem, zlobila jsem se na celý svět. Musela jsem se ale zvednout a přijmout ten fakt, že tu rakovina je. Že jako máma malého synka musím začít bojovat o svůj, ale hlavně o jeho plnohodnotný život, přišel by o mámu a zůstal by sám. To byla a stále je moje největší motivace. Nemoc jsem přijala a najednou se začala radovat z toho, že mám rakovinu „jen“ v prsu a ne i někde jinde. Jsou to velké paradoxy, které jsem si do té chvíle nedovedla vůbec představit.

 

Nejhorší moment mé nemoci? Když mi syn holil hlavu. On se smál, ale já brečela...

 

Dlouho jsem zvažovala, jak nemoc říct pětiletému dítěti. Nechtěla jsem, aby mu to ublížilo. Řešila jsem, jak mu řeknu, že nemám vlasy. Vymýšlela jsem různé dětské postavičky bez vlasů a nakonec zvolila formu hry na kadeřnictví a hlavu mi oholil on. Smál se a já brečela, jeden z nejsilnějších momentů mého života. Později jsme se snažili brát holou hlavu s humorem a na karneval šli za Harryho Pottera a Voldemorta. Nebo na Velikonoce mi namaloval hlavu jako vajíčko. Věděl, že jsem nemocná, že mám rakovinu, ale nevěděl, co to přesně obnáší. Později jsem musela požádat o radu psycholožky. Měl období, kdy mě začal ignorovat a to se prý stává, když se děti chystají na nejhorší a nechtějí si vás víc pustit k tělu, když vlastně stejně umřete. Nyní mám hormonální léčbu, denně si píchám injekce na ředění krve a beru prášky. Jednou za měsíc mám injekci Zoladexu, chemickou kastraci, ta mě po té době zmáhá. Čeká mě zákrok na srdci a odebrání vaječníků a dělohy. Věřím, že to nejhorší období už je ale za mnou a přes pozitivní genetiku už se nemoc nevrátí v plné síle.

Maminka roku jde do finále. Kdo zvítězí? Pomozte nám rozhodnout!

Dá se vůbec říct, že vám nemoc dala něco pozitivního?

Velmi mnoho. Naučila mě mít se ráda, neřešit tělesné nedokonalosti. Vážit si každého dne. Díky nemoci jsem začala psát i blog. Byla to moje terapie, ze všeho se vypsat. Často mi píšou pacientky, že jsou rády za mé sdílení, cítí se stejně a mají pocit pochopení a empatie. Ale tím moje onkologická osvěta nekončí. Pro onkologické pacienty šijeme tzv. NaPICCniky, což jsou návleky na nitrožilní vstup, aby zamaskovaly hadičky nějakým veselým motivem.

Dělám sbírku lízátek pro onkologicky nemocné děti. Spolupracuji s nadací Mamma HELP a edukuji, jak správně provést samovyšetření prsu. Hrdá jsem na svůj projekt #3zazivot. Přišla jsem s nápadem nalakovat si tři nehty jinak. Zaujalo to snad každého. To byl ten moment, kdy jsem získala prostor na vysvětlení projektu – zdůraznění samovyšetření, které se provádí právě třemi prsty. Do prvního ročníku se zapojilo mnoho žen a pár mužů. Je důležité připomínat prevenci, a to je hlavní cíl #3zazivot.

Témata: Časopis Maminka, Syn, Nemoc, Maminka roku 2019, Rakovina, Osvěta, Životní rozhodnutí, Rozhodování, Onkologický pacient, Maminka, SMA, Samovyšetření, Andrea Chaloupková, Harry Potter, Kadeřnictví, André, Mamma HELP, Voldemort