Maminka.czMaminka v porodnici

Maminka v Porodnici Bulovka: Po každém kojení se miminko neváží, říká Věra Štěpánová z oddělení šestinedělí

Vanda Stöckbauerová 28.  7.  2022
V rámci našeho projektu Maminka v porodnici jsme navštívili i Fakultní nemocnici Bulovka, která je jednou z největších v České republice. Jak na zdejším oddělení šestinedělí přistupují ke kojení? A co když některé maminky přichází do porodnice s přesvědčením nekojit? Vyzpovídali jsme staniční sestru Věru Štěpánovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Po každém kojení se už vážit nemusí

Klepněte pro větší obrázek
Věra Štěpánová, staniční sestra oddělení šestinedělí FNB

Jsou dnešní rodičky více informované?

Určitě. V době, kdy jsem nastupovala do praxe, neměly tak konkrétní představu, jak to na porodním sále nebo na oddělení šestinedělí probíhá. Dnes už je situace jiná, všechny jsou z médií informovány a někdy mají velká očekávání.

Umějí s novorozenci lépe zacházet?

Jako matka dvou dětí bych řekla, že dokud si neporodíte vlastní dítě, tak nevíte, do čeho jdete. Můžete si dopředu promyslet, jaké budete používat plenky, jestli jednorázové, nebo zvolíte ekologickou cestu. Ale to je asi tak vše. I když se na věci připravujete, stejně pak může být všechno jinak.

VIDEO: Maminka v Porodnici Bulovka: Dnešní maminky si chtějí porodní asistentku vybrat samy, říká Alžběta Ivanová

Podává se tu miminkům vitamin K injekčně, nebo kapičkami?

Dětské sestry dají mamince vybrat, kterou variantu chce.

Velké téma je i kojení. Jak to u vás chodí?

Jsme proškolené, abychom ženám mohly pomoct s laktací. Snažíme se, aby odcházely rozkojené nebo aby aspoň věděly, na koho se obrátit, kdyby potřebovaly pomoct. Jen malé procento žen kojit nechce. Když maminka přijde do porodnice s pevným přesvědčením, že kojit nebude, tak to respektujeme a umíme se podle toho zařídit.

Stále se doporučuje kojit po třech hodinách a miminko po každém kojení vážit?

Kojí se podle potřeb dítěte. Po každém kojení se už neváží. Váží se jen děti, u kterých je nějaký problém. To většinou nastává až třetí den, když vidíme, že miminko neprospívá.

Někde se ale stále váží po každém kojení…

Někde ano. Za nás je ale důležité, aby se dítě vážilo nahé ráno při vizitě. A potom se samozřejmě váží, když je nějaký problém. Pokud se mamince zdá, že dítě nepřibírá nebo je neklidné. Na každém pokoji je váha. Doporučení ale je, ať to neřeší a kojí. Pak se váží jen u indikovaných případů.

Rodit vleže na zádech je špatně. Jaké polohy ženám pomohou? Vysvětluje přednosta Porodnice Bulovka Michal Zikán

To je pokrok. Já ještě před třemi lety v porodnici dceru vážila a vážila a vážila…

Maminky hodně stresovalo, že jednou naváží 12 gramů, pak třeba jen 6 gramů. Pro nás je to kontraproduktivní. Jsou indikovány případy, kdy je důležité váhu sledovat, potom to děláme. Ale u fyziologických dětí se to snažíme řešit až v momentě, kdy je to potřeba.

Stává se vám, že maminky chtějí po porodu odejít dřív než za 72 hodin?

Někdy ano, ale přesné procento u ambulantních porodů nevím. Snažíme se u nás maminkám zajistit co největší komfort, aby šly s dětmi domů maximálně třetí den. Miminko už je v tu dobu vyšetřené po odběru z patičky, víme, že přibírá a laktace se rozjíždí.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Maminka v porodnici, Miminko, Kojení, Porodnice, Šestinedělí, Porodní asistentka, Sestra, Bulovka, Vitamín k, Oddělení, FNB, Česká republika, Maminka, Staniční sestra, Porodnice Bulovka, Alžběta Ivanová