Maminka.czČasopis Maminka

Maminka v porodnici: Reportáž z Rakovníka. Místo, kde vyslyší vaše přání

Vanda Stöckbauerová 27.  4.  2022
Porod je jedním z nejintenzivnějších zážitků v životě, proto je důležité zvolit místo, kde vyslyší vaše přání. To byl hlavní důvod, proč jsme pro druhou návštěvu našeho seriálu vybrali rakovnickou porodnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Do Masarykovy nemocnice Rakovník přijíždíme s celým týmem na začátku března. Na gynekologicko-porodnickém oddělení nás vítá porodní asistentka Petra Galiová a lékařka Tereza Zobalová. Vše tu vypadá nově a moderně. Hned u vstupu potkáváme maminku Petru s dcerou Alžbětkou, která přišla poděkovat panu doktorovi s krabicí zákusků. Ptáme se, jak byla ve zdejší porodnici spokojená. „Byli tu všichni skvělí, jak na porodním sále, tak i na oddělení šestinedělí. Měla jsem trochu problémy s kojením a sestřičky mi hodně pomáhaly. Pobyt jsem si tu o den prodloužila, protože jsem se bála, že doma malou nenakrmím. Proto jsem si koupila i odsávačku, abych se uklidnila. První den doma jsem odsávala a pak už to bylo v pohodě. Příští dítě bych určitě taky chtěla rodit tady, protože jsem tu byla spokojená a všichni mi byli nápomocní. Samozřejmě stát se může cokoli, ale myslím, že je to tu perfektní,“ vypráví mladá maminka.

Klepněte pro větší obrázek

Každá žena si přijde na své

Rakovnickou porodnici vyhledávají rodičky hlavně kvůli přirozeným porodům od 36. týdne těhotenství. Pracují tu s porodními plány a maximálně vycházejí vstříc přáním. „Za přirozeným porodem sem jezdí maminky z Prahy, Plzně, z okolí Žatce, Ústí nad Labem i Liberce,“ říká Petra Galiová a doplňuje čísla: „Loni jsme tu měli 920 porodů, dva roky předtím jsme překročili tisícovku.“

Porodnice nabízí porody v klasické poloze, ale vyhoví i ženám, které upřednostňují alternativy. Porodní asistentka vysvětluje: „Přirozený porod je takový, který je bez komplikací. Běží fyziologicky a není potřeba do něj zasahovat. V takovém případě můžeme ženě dovolit spoustu věcí. Může zaujmout různé polohy, využívat pomůcky, jíst, pít, má větší komfort a volnost. Hodně dbáme na intimitu. Můžeme pustit relaxační hudbu, zatáhnout žaluzie, aby tu bylo přítmí. Ale pracujeme samozřejmě i s ženami, které chtějí klasický způsob porodu. Některé maminky se k nám bojí jezdit, že se zaměřujeme na přirozený porod a nedáme jim nic na bolest, což vážně není pravda. Jsme schopni obsloužit všechny typy žen. Když chce rodička epidurál nebo něco na bolest, tak jí to samozřejmě po konzultaci s lékařem poskytneme.“ Pokud během porodu ženě polohování, voda a další relaxační techniky nestačí, používá se proti bolesti například Entonox (rajský plyn), který zde stojí 750 korun za půl hodiny. „Je to nejméně invazivní metoda. Žena ho dýchá a po tu dobu působí. Je velmi šetrný a nemá žádný vliv na děťátko,“ vysvětluje porodní asistentka.

 

Mezi obvyklá porodní přání patří dotepání pupečníku, respektování polohy na tlačení nebo nepřerušovaný bonding.

 

Mezi největší plusy zdejší porodnice patří rodinná atmosféra, kdy maminky mají naprosté soukromí. Když je všechno v pořádku, chodí je během porodu kontrolovat jen porodní asistentka, lékař se volá jen v případě komplikací. „Maminky tu mohou mít kromě partnera i vlastní dulu, dokonce dovolujeme i starší děti u porodu, pokud ženu neruší v porodním procesu. Měli jsme tu u porodu holčičku, která si s babičkou kreslila a maminka mezitím krásně rodila do vody,“ vypráví Petra Galiová. Ženy si zde mohou jako nadstandardní péči vybrat i vlastního lékaře nebo osobní porodní asistentku. Služba je placená a vždy je nutné se s konkrétním zdravotníkem dopředu domluvit, zda má volnou kapacitu.

Znáte Multritrack systém?

Relaxační pomůcka, která ženu uvolní v první době porodní a v druhé době porodní se na ní dá porodit děťátko. Na sedátku za ženou může sedět i partner nebo porodní asistentka. Rodička se může opírat, aby se dobře uvolnilo pánevní dno. Partner jí dělá relaxační masáž, hladí jí záda, masíruje šíji… nebo tam prostě jen sedí a drží ji za ruku a povzbuzuje.

Klepněte pro větší obrázek

Moderní porodní sály

Pokračujeme prohlídkou porodního sálu. „Máme tu dva porodní sály, porodní pokoj a jeden pokoj pro ženy s odteklou plodovou vodu nebo ty, které přijedou hodně na začátku porodu, a jeden operační sál na císařské řezy. Loni byl podíl sekcí 29 procent. Mnoho žen jezdí za císařským řezem plánovaně, protože umožňujeme přítomnost partnera na operačním sále, dotepání pupečníku a bonding přímo na sále. Ženy po porodu císařským řezem neleží na JIP, ale rovnou na standardním pokoji na šestinedělí, tudíž mohou být s miminkem spolu hned po porodu,“ vysvětluje lékařka Tereza Zobalová.

Oba porodní sály jsou vybaveny prostornou sprchou a WC. V jednom pokoji je navíc k dispozici kruhová porodnická vana k porodům do vody nebo k relaxaci v první době porodní. Z pomůcek tu mají maminky k dispozici balon, který je výborný na uvolnění pánevního dna a zad. Také závěsné zařízení Multitrack, na němž se žena může vyvěšovat, takže při kontrakci uvolní celé tělo. Petra Galiová vysvětluje: „Pro maminky je důležitá hlavně poloha. Aby zaujaly takovou pozici, která je pro ně v danou chvíli nejpříjemnější, nebo která je důležitá k tomu, aby děťátko dobře dorotovalo a vstoupilo do porodních cest.“ Rodičkám je k dispozici i zatemnění místnosti s intimním osvětlením a difuzér s vonnými oleji. Lékařka Tereza Zobalová doplňuje: „Během první doby porodní si ženy volí polohu úplně samy. Alternativní polohy na žíněnce, porodní stoličce či ve vaně jsou poměrně časté i během druhé doby porodní. Ale je hodně žen, které třeba na té žíněnce rodí v klasické poloze na zádech nebo v polosedě, jen nejsou na porodním lůžku.“

Do vany rodit nebo i jen relaxovat

Rakovnická porodnice je unikátní v tom, že zde lze rodit přímo do vody. „Porod do vody může absolvovat žena, která je naprosto zdravá a porod probíhá fyziologicky a v termínu. Jedinou podmínkou je očistné klyzma, které doporučujeme před porodem,“ říká Petra Galiová. Ženy často vanu využívají v první době porodní k tlumení kontrakcí a relaxaci v teplé vodě. Lékařka Tereza Zobalová doplňuje: „Porod do vody je velmi komfortní. Hodně ale záleží, jaký má žena obecně vztah k vodě. Některé maminky ji vyhledávají, jiné naopak řeknou, že by do vody nikdy rodit nechtěly.“ Zajímavé je, že zájem o porody do vody v posledních letech spíš klesá. „Dříve jsme jich tu měli okolo 100 za rok, nyní to je zhruba 20 až 30. Spoustě žen stačí voda pro uvolnění v první době porodní. A hodně do toho zasahuje i fyziologie. Mnoho žen má nějaké přidružené nemoci, kvůli kterým takto rodit není možné,“ říká Petra Galiová. A kolik času maminky ve vaně stráví? „Když to mají jako relaxaci, jsou tam dle svého uvážení. Přece jen voda trochu energii bere, proto dbáme na pitný režim a aby se občas prošly. Naopak na tlačení je důležité, aby porodní cesty byly pod vodou, a miminko se mohlo krásně narodit pod hladinu,“ upřesňuje.

 

Porod do vody může absolvovat jen žena, která je naprosto zdravá.

 
Klepněte pro větší obrázek

Kdy a jak se registrovat

Nastávající maminky, které se v Rakovníku rozhodnout rodit, se musí registrovat, ideálně mezi prvním a druhým trimestrem. „Registruje se přes webové stránky nemocnice. Ženám přijde automatická odpověď rovnou se všemi dokumenty, které budou potřebovat k porodu,“ říká porodní asistentka. Dále je nutná aspoň jedna návštěva v těhotenské poradně mezi 35. a 36. týdnem těhotenství, během níž lékař nebo sestřička zadá jméno a údaje do informačního systému. Žena pak s lékařem může probrat porodní plán, způsob porodu a dokončit registraci. „V poslední době pozorujeme větší zájem, ale většině těhotných se místa dostane,“ říká Petra Galiová.

A co se děje, pokud přijede najednou více rodících žen? „Pokud jsou běžící porody na obou porodních sálech, tak se rodí na příjmu nebo na porodním pokoji. Zkrátka kde je zrovna místo. Většinou tyhle porody, které přijdou a nelze je umístit, běží rychle a jsou nekomplikované. Přirozený porod může v podstatě proběhnout kdekoli a s kýmkoli. Máme jednoho lékaře, který říká: ‚Porod, který nestihnu, u toho nemusím být ‘,“ říká s úsměvem porodní asistentka.

 

Rakovnickou porodnici ženy vyhledávají hlavně kvůli přirozeným porodům od 36. týdne těhotenství.

 

Porodní přání

S porodním plánem přichází zhruba 50 procent žen. Mezi obvyklá přání patří dotepání pupečníku, respektování polohy na tlačení, volný pohyb během monitorů a nepřerušovaný bonding dvě hodiny po porodu. „My jsme na porodní plány zvyklí, ale samozřejmě vůbec nevadí, když ho žena nemá. Nejsou ale povinná a nemusí je mít každý,“ říká Petra Galiová. „Vždy na začátku upozorňujeme, že přání můžeme respektovat v případě, že je všechno v pořádku a nejsou žádné komplikace. Často je s ženami probíráme v poradnách, aby přání opravdu neměly jen zkopírované z internetu. Když v nich mají, že něco nechtějí, tak aby věděly, proč to nechtějí.“

Po prohlídce porodních sálů se přesouváme o patro níž na oddělení šestinedělí. Prohlížíme si nadstandardní pokoj, který vypadá opravdu útulně. K dispozici je zde 5 až 7 nadstandardních pokojů pro maminky po porodu (stojí 1000 korun za den pro maminku a 1000 korun pro doprovod). „Jejich dostupnost závisí na obsazenosti gynekologického oddělení. Ale vždy se snažíme vyjít vstříc co nejvíce ženám, které o ně mají zájem. Zbylé standardní pokoje, tedy takové, kde leží maminka spolu s jinou pacientkou, jsou také dvoulůžkové. Ty máme tři,“ vypočítává Tereza Zobalová.

Na závěr děláme rozhovor se sympatickým párem Čermákových. A pak už vyrážíme na cestu zpět s pocitem, že rakovnická porodnice je moderní zařízení s individuálním přístupem, kde jsou přání rodících žen respektována.

Do porodnice jsme vyrazili i s kamerou!

Podívejte se na reportáž z porodnice Rakovník, kde jsme natáčeli o porodním plánu. Které jeho položky jsou už dnes běžné a které se akceptovat nedají? Na webu maminka.cz jsme pro vás nachystali zbrusu novou sekci Maminka v porodnici, kde budou postupně přibývat videa a bonusové rozhovory.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Porodnice, Porodní asistentka, reportáž, Rak, Ústí nad Labem, rajský plyn, Průvodce porodnicemi, Entonox, Internet, Výborný, Typ žen, Multitrac, Rakovník, Žatec, Přítmí, Alžbětka, Osvětlení, Tereza Zobalová, Praha, Petra Galiová, Dostupnost, Liberec