Maminka.czMaminka v porodnici

Maminka v porodnici Slaný: Rodinné prostředí, screeningová vyšetření v těhotenství, nový rodinný pokoj

Vanda Stöckbauerová 17.  8.  2023
Do Slaného nedaleko Kladna se vydáváme po delším plánování. Paní primářka a staniční sestra nás vítají a ukazují nám všechny prostory porodnice. Na stěnách tu visí fotky novorozenců, kteří se tu narodili, i krásné černobílé fotky porodního týmu. Prostředí je klidné, maminky tu mají své soukromí. Není divu, že tu rodí i VIP osobnosti. Na jednu jsme během natáčení dokonce narazili…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Středočeská nemocnice Slaný a její gynekologicko-porodnické oddělení se řadí mezi menší porodnice, kde rodí ženy od 36. týdne těhotenství. V  průměru tu proběhne 750 porodů ročně. „Minulý rok byl slabší, to jsme měli jenom 664 porodů, ale v předchozích letech to bylo 780 a 730 porodů,“ říká staniční sestra Ivana Martínková. Porodnice se specializuje na provádění screeningových vyšetření v těhotenství (můžete se podívat na video, která jsme tu natočili). Tím, že je porodnice malá, nabízí maminkám velké soukromí. Primářka MUDr. Markéta Matoušková říká: „Rodičkám se můžeme individuálně věnovat a snažíme se vyhovět porodním plánům a jednotlivým přáním maminek. Zároveň se ale snažíme postupovat podle odborných doporučení a nevrháme se do nějaké výrazné alternativy.“ Je tu malý kolektiv zdravotníků, což podle primářky má své výhody: „To je i pro mě důležité, že tady nemám velkou skupinu porodních asistentek a lékařů, ale že se všichni domlouváme. Když vidíme, že někdo třeba pracuje jinak, než bychom si představili, tak to můžeme hned napravit.“ Další výhodu je i dostatečné vybavení, a to jak přístrojové (je tu možnost provést rychlý císařský řez), tak přítomnost pediatrů a anesteziologů 24 hodin denně. „Máme i laboratoř s připravenými transfuzemi krve. Bohužel vídáme někdy případy, kdy je to hodně nutné, proto jsem ráda, že to tu máme,“ vysvětluje primářka.

VIDEO: Moderátor Martin Čermák a jeho první chvilky s miminkem: Exkluzivní záběry z porodnice

 

Předporodní kurzy

Nastávající maminky, které zde chtějí rodit, mají možnost přijít na předporodní kurz a prohlédnout si prostředí porodnice. Staniční sestra Martínková říká: „Předporodní kurzy byly na delší dobu kvůli covidu pozastavené. Místo toho jsme natočili video o naší porodnici, kde jsme to všechno shrnuli a ukazovali jsme prostory. Ale už jsme začali opět pořádat každý měsíc v areálu naší nemocnice jednorázový předporodní kurz, který trvá zhruba hodinu, a součástí je i prohlídka porodnice.“

Registrace k porodu

Těhotné se sem nemusí registrovat, ale je vhodné absolvovat tak zvanou check-in kontrolu. „Nastávající maminka nás navštíví a vzájemně se seznámíme v tom 36. až 37. týdnu těhotenství. Měla by si dopředu zavolat a objednají se na určitou hodinu. Během check-inu ji vyšetří lékař. Pokud ji vyhodnotí jako nízkorizikovou, může zbytek kontrol dochodit u svého gynekologa,“  vysvětluje staniční sestra. Vysokorizikové maminky pak docházejí na kontrolu do porodnice. Ale samozřejmě pokud chce i nízkoriziková žena docházet na kontroly přímo do porodnice, tak může.

Porodní pokoje a úlevové pomůcky

Jsou tu k dispozici dva porodní boxy, kde lze provést i akutní císařský řez, a operační sál, kde se provádějí plánované císařský řezy. Na porodním sále mají maminky k dispozici sprchu, gymnastické míče, porodní židličku. Provádí se tu i aromaterapie. A pokud nefarmakologické metody úlevy bolesti nestačí, jsou tu samozřejmě k dispozici léky na bolest a epidurální analgezie. „Záleží na rodičce, žádné léky nedáváme sami od sebe, vždycky to s nimi konzultujeme,“ říká Ivana Martínková.

A je možné, aby tu nízkorizikovou ženu porodem provedla jen porodní asistentka? Ivana Martínková odpovídá: „Možné to je, ale my tady máme lékaře, který s námi spolupracuje. Jsme tým. Ale samozřejmě, že se stane, že porod odvede jen porodní asistentka. Je tam s ženou většinu času. Lékař přichází až na závěr porodu. Já to ale považuji za správné, že je u porodu lékař. To je přece pokrok medicíny.“

Císařské řezy

V podílu císařských řezů má zdejší porodnice skvělé výsledky. „Minulý rok to bylo 21 %, ale měli jsme i roky, kdy to bylo 19 %, což je jeden z nejlepších výsledků ve středočeském kraji,“ říká primářka. Bonding po císařském řezu je tu možný po domluvě s anesteziologem. „Taky jsme to tu zažili, ale po císařském řezu obvykle provádí bonding tatínek. Snažíme se tu co nejrychleji dokončit operaci, aby žena mohla být na pokoji a tam už má miminko,“ říká Ivana Martínková.

Po prvním císařském řezu tu mohou rodit ženy i spontánně. Samozřejmě záleží na diagnóze, proč byl proveden předchozí císařský řez. „Je to podle diagnózy. Když žena rodila poprvé císařským řezem pro konec pánevní, tak nevidíme důvod, proč by nemohla podruhé porodit spontánně. Ale jestliže někdo prvně rodil a nešlo mu to, tak v 90 % mu to nefunguje ani podruhé. Ale někdy se to povede. Když je menší plod, tak to jde lépe,“ vypráví staniční sestra.

Poloha koncem pánevním

Možné jsou tu i vaginální porody koncem pánevním, ale pod přísnými pravidly.  „Je to o hmotnosti plodu a žena musí hlavně chtít rodit přirozeně, k ničemu jí nepřemlouváme,“ říká Ivana Martínková. „Spontánně může rodit i žena,  která rodí poprvé, ale musí s tím souhlasit a musí být splněny podmínky, že dítě v poloze hlavičkou je do 3500 gramů a porod začne spontánně. Všechny porody u plodů uložených koncem pánevním jsou intenzivně monitorované a pečlivě s maminkami probíráme všechna možná rizika. Jako v celé republice i u nás většina maminek spíš žádá u této polohy plánovaný císařský řez, což znamená hlavně pro mladé lékaře méně příležitostí takový porod vést. Pravidelně to celý tým trénuje na trenažéru v rámci odborných seminářů, které pořádáme,“ vysvětluje primářka.

Oddělení šestinedělí

Na oddělení šestinedělí jsou tu maminkám k dispozici dva nadstandardní pokoje, ty jsou za 600 korun za noc a pak je tu v nabídce krásný nově vybudovaný rodinný pokoj, kde může být žena v doprovodu partnera nebo jiné blízké osoby, ten stojí 1 800 korun za noc. Klasických standardních pokojů je tu pět po dvou lůžkách.

Maminkám jsou tu k ruce zkušené dětské sestry, které jim poradí i ohledně kojení. „Když maminkám kojení nejde, tak vždycky říkám, že je to jako psaní ve škole a musí se to naučit. Neudělá to za ně žádná aplikace, žádná sestra, žádný doktor, je to na nich zkoušet, zkoušet a zkoušet. Maminky jsou v těchto případech obvykle zoufalé a myslí si, že když to jednou nejde, tak to vůbec nepůjde. Ale je to jenom o zkoušení a o přístupu. Máme tu dětské sestry, které jsou proškolené a mají zkušenosti, takže se maminkám vždy snaží pomoct,“ vypráví Ivana Martínková.

Rodinné a bezpečné prostředí

Slaný je malá porodnice, kde se dá porodit v rodinném prostředí, ale bezpečně. „Tím, že to není velká porodnice, tak se tady opravdu všechny známe. Zapamatujeme si, že maminka, která tu je, má třeba nějaké problémy a že potřebuje pomoct. Dokážeme vidět i do hloubky,“ říká staniční sestra

„Myslím, že jsme docela oblíbenou porodnicí v našem regionu, samozřejmě jsme ve velké blízkosti kladenské porodnice, se kterou máme nadstandardní vztahy, co se týče lékařů, oni zase už jsou intermediálním pracovištěm, takže jim přeposíláme rodičky, které by třeba u nás rodily předčasně. A protože jsme kousek od Prahy, tak se musíme snažit, aby maminky chtěly ve Slaném rodit,“ uzavírá primářka Matoušková.

Zkušenost maminky - Simona Čermáková

„Rodilo se mi tu skvěle. Já jsem neměla úplně ideální porod, respektive šlo to všechno dobře až do poslední fáze, kdy jsem musela na akutního císaře, ale zvládli to tu všechno skvěle. Péče je tu neuvěřitelná. Máme tady rodinný pokoj se zvláštním vchodem, takže když za námi někdo jde, tak tu máme soukromí.“

Jak se podle vás změnilo české porodnictví?

Primářka MUDr. Markéta Matoušková: Já si myslím, že víc nasloucháme maminkám, že jim určitě je nabízeno větší soukromí, než bývalo zvykem. Mají mnohem bližší kontakt s blízkými, ať už je to manžel nebo třeba nějaký doprovod. Určitě se zkrátila i doba pobytu v porodnici a za to jsem určitě ráda. Samozřejmě to i na zdravotníky klade větší nároky, protože musíme umět pracovat s empatií.

Staniční sestra Bc. Ivana Martínková: Já velký pokrok vidím ve vývoji techniky. Když jsem začínala, ozvy se poslouchaly stetoskopem. A to bylo nepříjemné nejen pro nás, ale hlavně pro maminky, které měly kontrakce. Teď máme monitory – kardiotokograf, kde se natáčejí ozvy miminka a děložní kontrakce. Nově máme telemetrii - sondy bez drátu. Dají se mamince na bříško a ona s nimi může chodit, může i do sprchy, skákat na míči… Další skvělá věc jsou kanyly, to je plastová hadička, kterou zavedete a máte ji v ruce. Když se vám cokoliv stane, tak máte žilní přístup. A v porodnictví, jakmile se něco stane, tak je to vždycky akutní a cévní řečiště je rychle pryč. A potom někde hledat dlouze vstup do žíly, když ho díky kanyle můžete mít hned, to je opravdu ztráta času. A další úžasná věc je ultrazvuk, to je velký pokrok. A samozřejmě prvotrimestrální screening.

VIDEO: Prvotrimestrální screening – jak probíhá a proč se provádí?
 

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Císařský řez, Sestra, Slaný, reportáž, Martin Čermák, screening, Primářka, Maminka, Pokoj, Středočeský kraj, Praha, Staniční sestra, Kladno, Markéta Matoušková, Nemocnice Slaný, Sla