Maminka.czTěhotenství

"Maminko, budete mít dvojčata!"

Ivana Ašenbrenerová 23.  6.  2009
Potkat maminku nebo tátu s kočárkem a dvojčaty je pro mnohé roztomilé. Jenže většinou jdeme dál a už nepřemýšlíme o tom, jak ve skutečnosti život s dvojitou nadílkou vypadá. Ne vždy je to totiž tak jednoduché. Máte-li takovou nadílku už doma, pak víte, o čem mluvím.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud patříte ale k těm maminkám, kterým v bříšku dvojnásobná radost teprve roste, pak se určitě ráda dozvíte o všech etapách vývoje dvojčat, o výhodách a nevýhodách i o tom, jak takové děti vychovávat.

TĚHOTENSTVÍ

Vícečetných těhotenství je v poslední době samozřejmě více, než by odpovídalo běžné frekvenci v populaci, a to hlavně díky praktikám asistované reprodukce. Běžně se dvojčata vyskytují na 80-90 porodů, z IVF programů vychází zhruba každé čtvrté těhotenství jako vícečetné, tedy je to poměr 1:4! Častěji se rodí dvojčata vícerodičkám a ženám starším, existují i rasové rozdíly. Dispozice k porodům vícerčat se též dědí, a to z matčiny strany. U dvojčat se rozlišují jedno- a dvouvaječná, přičemž dvouvaječná jsou 4x častější. Ta vznikají ze samostatných buněk, a mají tedy vždy samostatnou placentu i obaly.

Zajímavé je i rozložení pohlaví. Zatímco jednovaječná jsou vždy identického pohlaví, u dvouvaječných mírně převyšuje četnost ženského pohlaví, přičemž procentuálně je nejčastější kombinace 2x děvče, potom 2x kluk a kombinace chlapec-děvče je nejméně častá. Dvojčata je možné spatřit na ultrazvuku asi v 8. týdnu těhotenství, protože je však riziko potratu mnohem vyšší než při "jednoduchém" těhotenství lze diagnózu životaschopných dvojčata určit jen stěží dřív než na začátku druhého trimestru, tedy asi ve 12. až 14. týdnu.

Může se stát, že jeden ze zárodků v rané fázi zanikne, přestane se vyvíjet nebo odumře. V takovém případě se většinou zárodek vstřebá a ten, který přežil, se dále vyvíjí. Když se to stane v prvním trimestru, většinou se nemusíte bát, protože to nevede k žádným komplikacím, pokud by však k tomu došlo později, může to být problém. I proto je každé vícečetné těhotenství bráno od samého začátku jako rizikové, zkrátka už jenom proto, že je vícečetné.

Je to dáno klinickými zkušenostmi, kdy výskyt komplikací jednoznačně převyšuje nad jednočetnou graviditou. Pro maminku i pro systém placenty, na němž jsou plody závislé, to znamená zvýšené nároky. Na druhé straně mohou růst pomaleji a u maminky se zvýší krevní tlak. Také možnost předčasného porodu je mnohem vyšší.

Dvojčátka se také mohou lišit i tempem růstu v bříšku. Proto se také vícečetná těhotenství častěji vyšetřují ultrazvukem. Pokud měla dvojčátka na začátku různou velikost, ale rostou přibližně stejně rychle, pak to nevadí tolik, jako když jsou na začátku obě stejně velká, ale jedno roste mnohem pomaleji než druhé.

Pětadvacetiletá Jitka měla se svým těhotenstvím velké problémy. Právě jedno z dvojčátek se v určitém týdnu přestalo vyvíjet a hrozilo, že zemře. Proto byli lékaři nuceni ve 31. týdnu vyvolat porod. Narozené holčičky byly drobné, jedna vážila 1600 gramů, druhá necelý kilogram. Sama Jitka nevěřila, že to ta menší přežije, ale zvládly to nakonec obě dvě.

POROD

Porod dvojčat je samozřejmě jako celé těhotenství dvojčat specifi cký. Česká perinatologická společnost sice vydala obecné doporučení, ale každý případ se nakonec musí posoudit individuálně. Při rozhodování o způsobu porodu (císařským řezem, nebo pokusem o spontánní vedení) je nutné vzít v úvahu i další faktory týkající se průběhu těhotenství, celkového stavu rodičky a plodů, ale i zkušenosti a obvyklé postupy daného pracoviště.

Spontánně se doporučuje rodit jen ty plody, kde je první (nižší) v poloze podélné hlavičkou. Pracoviště by mělo být vybaveno kardiotokografickým monitorem se dvěma sondami a snímat ozvy plodů je vhodné současně, aby se nestalo, že se opakovaně monitoruje jen jeden plod a nezachytí se případná tíseň druhého dítěte.

Hlavním rozdílem při porodu dvojčat je fakt, že je nutné sledovat kromě matky dva plody. Po porodu plodu A se nerodí placenta, pupečník se podváže a nechá se volně viset z pochvy a rodí se teprve plod B. Ten by měl být porozen co nejdříve, protože hrozí předčasné odlučování lůžka. Velice zřídka se stane, že druhý plod je nutné porodit císařským řezem, většinou jen v případě, že změnil polohu nebo vstupuje do pánve atypicky.

PRVNÍ ROK S DVOJČATY

Každý začátek je těžký, to vám zřejmě skoro každá kamarádka, která už děti má, říkala. Jenže to jistě netušila, jak těžký ten začátek bude, když si domů povezete místo uzlíčku jednoho dva. Vždyť jenom ten kočárek váží s oběma dětmi třeba 40 kg!

Ještě dávno před porodem byste se měla tedy na vyšší fyzickou a psychickou zátěž připravit. Náročné plánování je téměř podmínkou, abyste se ze všeho později nezhroutila, zejména vše naplánovat po té praktické stránce. Musíte koupit všechno dvakrát, dětskou postýlkou počínaje a dětskou autosedačkou konče. To samozřejmě pořádně zvýší vaše výdaje. Ale jak tvrdí zasloužilé matky dvojčat, první dva tři měsíce "vydrží" dvojčátka v jedné postýlce.

Pokud kojíte, pak si nemusíte aspoň ze začátku dělat starosti s nákupem lahviček, saviček a sterilizátorů. A kojit rozhodně jde! Jsou takové, které kojily svá dvojčata dokonce přes rok. Odborníci přes dvojčata radí, že je lepší kojit dvojčata najednou, je to lepší pro časovou organizaci maminčina dne, ale i ze zdravotního hlediska. Pravda, chce to trochu cviku a naučit se správnou techniku. Tu by vám měli vysvětlit už v porodnici. Pokud ne, existují kluby dvojčat, které fungují po celé republice nebo na webových stránkách www.dvojcata.cz, skvělá je knížka Kláry Rulíkové Dvojčata, která je plná rad a zkušeností.

První měsíce pro vás tedy nebudou žádná legrace. Pokud budete na dvojčata sama (a to většina maminek je) a manžel se bude vracet domů pozdě z práce, pak brzy zjistíte, že je nutné si čas zorganizovat. Stejně tak možná zapomenete na to, že váš byt byl vždy perfektně uklizený a smíříte se s týdenním prachem na televizní obrazovce. Prvních šest neděl bude asi nejtěžších, než se zaběhnete.

Čekáte-li jednovaječná dvojčata, pak ty první týdny budou pořádnou zkouškou. Dvojčata totiž mívají mezi sebou velmi silné spojení - budou chtít nakrmit ve stejnou dobu, budou plakat ve stejnou dobu a tak dále. Pokud kojíte, nakojte je najednou, pokud však krmíte z láhve, je dobré, aby vám někdo pomáhal. Vytvořte si pravidelný režim a pevně ho dodržujte.

Výskyt poporodního splínu je u vícečetných porodů pravděpodobnější. Ušetřete si čas - kupujte jednorázové plenky, nekoupejte každý den, stačí 2-3x týdně nebo je koupejte na přeskáčku. Kočárek nechávejte někde v kočárkárně a na přenos dětí používejte baby vaky.

A co spinkání? Počítat musíte s tím, že neusnou nikdy zcela najednou, takže se může stát, že jedno usne a druhé je vzhůru a chce si hrát, a když se konečně unaví, to první se právě budí. V prvních měsících toho moc nenaspíte a nerušeně začnete spát tak kolem jednoho roku.

Obtížnější období začne (anebo nemusí) v okamžiku, kdy začnou vaše dvojčata dostávat příkrmy. Ze začátku krmte z jednoho talířku a jednou lžičkou, později, když se budou chtít děti krmit samy, už budete muset počítat s nepořádkem a drobky všude kolem.

"Myslela jsem, že se zblázním, když jsme krmili, vždy chtělo jíst jen jedno dvojče a druhé ne. Pak se to obrátilo, takže jsme nedělali nic jiného, než krmili a krmili a krmili," vzpomíná maminka dvojčat Kuby a Martina. Když byli kluci větší, začali být vybíraví - Kuba nechtěl zeleninu, Martin nechtěl maso. Bylo to opravdu náročné období.

S dvojčaty se také nevyhnete společnému marodění. Bacily prostě přeskakují. Bude lepší, abyste si na to zvykla a každou rýma nebrala tak tragicky. Jistě že to není žádná legrace, mít třeba jedno z dvojčat nemocné a druhé jako na potvoru zdravé.

VÝCHOVA

Jak by měla vypadat? V zásadě stejně jako u jedináčka nebo dětí po sobě narozených - s láskou, důstojností i disciplínou. Snažit se je vychovat tak, aby z nich vyrostli co nejlepší lidé a jako rodiče to přežít s co nejmenší újmou na fyzickém i psychickém zdraví. Ovšem v něčem je to přece jen jiné, když vychováváte dvojčata, trojčata nebo vícerčata.

Začátek s dvojčaty je velmi náročný a rodiče dvojčat se shodují, že nejobtížnějším obdobím pro ně byly první týdny a pak období zhruba mezi 1,5. a 2. rokem, kdy děti začínají běhat, už nechtějí být v kočárku, ale ještě neposlechnou, jsou samy sobě nebezpečné. Rodiče musejí od počátku řešit konflikty mezi dětmi, učit je budovat dobrý vztah. Měli byste se tedy snažit, aby si ta vaše dvojčátka příliš neubližovala, ale aby si zároveň uměla uhájit to své. Naučit je půjčovat si věci, vycházet spolu civilizovaně.

Neměli byste ale čekat, že děti budou hned a stále kamarádi. Určitě se občas pohádají, poperou, ale to je naprosto přirozené. Tím, že vyrůstají spolu, se musejí naučit vymezovat své teritorium. Měli byste myslet na to, aby jejich boje probíhaly fér, bez podpásovek, a teprve ty trestat. I řečový vývoj dvojčat je odlišný - většinou začínají mluvit později než ostatní děti a často se u nich objevuje tzv. společná řeč dvojčat, kdy si dvojčata tvoří vlastní řeč a navzájem si rozumějí.

Co se oblékání týče, říkalo se, že by se dvojčata neměla oblékat stejně, že to nepodporuje jejich individualitu. "Když byly obě holky malé, oblékala jsem je stejně. Později jsem to nechávala na jejich vlastním rozhodnutí, někdy chtěly obě stejné tričko, jindy ne," říká devětadvacetiletá Líba, matka dvojčat. Je fakt, že stejně oblečená dvojčata vypadají v kočárku hezky, proč se nepochlubit? Maminky to většinou řeší tak, že na ven je oblékají stejně, doma pak do toho, co třeba zdědila po jiných dětech.

A jak trávit volný čas? Dvojčata by neměla být stále jen spolu, rodiče by měli vytvářet příležitosti, aby bylo možné trávit čas odděleně, každé dvojče s jiným dospělým nebo s jinými dětmi. U větších dvojčat byste se měli snažit podporovat různé zájmy, ať si dvojčata vyberou koníčky a kroužky, ať hledají, co je baví a zajímá, i kdyby to pro vás mělo být náročnější.

Stejnost, či jinakost při výchově? To ostatně poznáte citem sami. Je možné, že budou mít dvojčata podobnou povahu a bude dobré k nim přistupovat obdobně, mohou být ale každé úplně jiné a bude třeba s nimi zacházet odlišně. Rozhodně byste neměli přistupovat k výchově dogmaticky a držet se pouček typu: Hlavně přistupovat k oběma stejně, ať je to spravedlivé! Či naopak: Jen se snažit nepotlačovat jejich individualitu.

NEVÝHODY DVOJČAT:

  • Více práce - přebalit ne jednou, ale dvakrát, nakrmit, uhoupat, atd. Tato nevýhoda je znát, když jsou děti malé.
  • Další nevýhodou je větší psychické napětí. Když pláčou obě děti najednou, když se obě v noci budí proti sobě. Mít dvojčata je v každém případě větší stres.
  • Méně peněz - vše se musí koupit dvakrát, maminka však bere jen jeden rodičovský příspěvek.
  • Méně času - to je zároveň i výhoda. Rodiče dvojčat se nemohou každému z dětí věnovat tak, jak to může dělat maminka jednoho dítěte.
  • Větší fyzická námaha - nošení dvou dětí najednou do schodů, to je panečku pořádná dřina!

VÝHODY DVOJČAT:

  • Děti si mají s kým hrát, mají parťáka. Vždy je po ruce někdo, s kým si mohou hrát a sdílet tajemství.
  • Dvojčata nejsou osamělá a opuštěná.
  • Nebývají rozmazlená. Rodiče jsou více vytíženi, takže na nějaké rozmazlování nezbývá tolik času.
  • Lépe se prosazují v dětském kolektivu. Už odmala se učí, že nejsou na světě samy, že o jejich hračky může mít zájem i někdo druhý, osvojují si řešit neshody a obhájit svá práva.
  • Bývají skromnější. Právě proto, že rodiče mají méně peněz a nemohli jim všechno hned koupit. A navíc, skromnost je krásná vlastnost, kterou v dospělosti oceníte nejen vy, ale i dítě.

Maminčin odborník MUDr. Martina Hourová gynekoložka s dlouholetou praxí, jejímž hlavním oborem je ultrazvuková diagnostika a vedlejším oborem onkogynekologie; www.hourova.cz

  • Diagnostika je dnes doménou ultrazvuku, kdy se již při prvních UZ vyšetřeních musí jasně odlišit jedno- a dvouvaječné gemini, respektive určit počet plodových váčků, zda se jedná o dvojčata s oddělenými obaly, placentami, či zda se jedná o společný amniální vak a společnou placentu, tzv. Gemini nonochoriati, monoamniati. Tato dvojčata jsou rizikovější a musejí se intenzivně sledovat.
  • Všechna dvouvaječná dvojčata jsou tedy bichoriální, biamniální a jednočetná mohou mít všechny varianty. Tedy vše samostatně, nebo vše společně, anebo, to je velmi často, mají společnou placentu, ale dva samostatné amniální vaky.
  • Jednovaječná dvojčata patří vždy do rizikové poradny na klinické pracoviště, ostatní dvojčata mohou být sledována u praktického gynekologa, ale měla by být předána dříve do prenatální poradny na klinické pracoviště, optimálně po 32. týdnu gravidity. Záleží vždy na zkušenostech a přístrojovém vybavení ambulantního gynekologa. Ještě před několika lety byly těhotné s dvojčaty preventivně hospitalizovány.

Maminčin odborník MUDr. Jozef Záhumenský vedoucí lékař porodního sálu Gynekologicko - porodnické kliniky 1. LF UK a Fakultní nemocnice Na Bulovce

  • U porodu dvojčat by měl být přítomen zkušený porodník a porod by se měl vést v poloze na zádech, aby nedošlo ke změně polohy druhého plodu do polohy příčné. Je vhodné, aby druhý porodník, eventuálně porodní asistentka, zevními hmaty druhé dítě v podélné poloze udržovali. Alternativní polohy na porodnické židli jsou nepřípustné, sám jsem byl svědkem toho, kdy nepoučitelná alternativní rodička trvala na poloze vsedě na porodnické židli a druhý plod musel být rozen poměrně složitě operačním porodem.
  • V případě jakýchkoli náznaků hrozícího nebezpečí je u porodu dvojčat vhodné velmi velkoryse indikovat porod císařským řezem. U jednovaječných dvojčat se volí porod císařským řezem v případě, že se jedná o plody se společnou plodovou vodou.
  • Při společném amniovém vaku a plodové vodě hrozí během porodu vzájemné zamotání pupečníkových šňůr, proto se volí císařský řez.

Maminčin odborník MUDr. Sylva Šebková dětská lékařka, ordinace MeDitorial

  • Udává se, že pouze 25 % matek dvojčat kojí bez problémů. Příčinou může být nezralost dvojčat, ale i fyzický stav maminky po porodu. Je známo, že porody dvojčat tvoří často porody císařským řezem. Dvojčata ale lze kojit současně, velkým pomocníkem může být kojicí polštář. Bližší informace vám dají laktační poradkyně na laktační lince.
  • Nemocnost dvojčat se odvíjí od toho, zda byla donošenost či nikoli. Nedonošení novorozenci jsou ohroženi spoustou komplikací (nezralost plic, srdce, očí, neurologické komplikace, žloutenka, anémie, celková infekce a jiné). Všem nedonošeným novorozencům bývá doporučeno následné ambulantní sledování, například u neurologa, psychologa nebo očního lékaře.
  • Nemocnost donošených dvojčat se od jiných dětí neliší.

Maminčin odborník Mgr. Tereza Beníšková psycholožka, Pedagogicko-psychologická poradna v Kadani

  • Problém „rozdělit, či nerozdělit“ dvojčata se může objevit už u školní zralosti. Dvojčata častěji potřebují odklad povinné školní docházky, většinou bývají méně školsky zralá. Co ale dělat, když jedno z nich je zralé a druhé ještě ne? Asi nejlepší by bylo, aby to, které na školu připravené je, rok počkalo a obě děti šly pak najednou. Tím se nadělá méně škody, než kdyby šla do školy rok po sobě.
  • Doporučuje se, aby k zápisu do školy šlo raději každé dítě zvlášť, třeba každé v jiný den, nebo šli s dětmi oba rodiče a každý rodič pak nechal zapsat jedno dítě. Pokud budou děti zapisovány najednou, může se stát, že to výřečnější dvojče zastíní to druhé, které pak bude vypadat, že vůbec nic neví, a nebude si připadat dobře. Obě děti by měly mít možnost se projevit.
  • Do stejné, nebo jiné třídy? Musíte to sami zvážit. Obě řešení mají své výhody a nevýhody. Pokud půjdou do stejné třídy, budete mít jednodušší vyzvedávání ze školy, budou mít stejné úkoly atd. Na druhé straně budou děti stále spolu a mohou mít něco jako „ponorkovou nemoc“. Třeba by si potřebovaly od sebe odpočinout a mít každé své zážitky. Záleží jen na vás, zda je lepší kopat sám za sebe, nebo spolu.
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Dvojčata, Dvojča, Hlavní rozdíl, Pořádná dřina, Jozef Záhumenský, Psychické napětí, Gemini, Předčasné odlučování, Druhý plod, Necelý kilogram, Marodění, Dvojnásobná radost, Společná řeč, Obecné doporučení, Alternativní rodič, Zkušený porodník