Maminka.czSlavní rodiče

„Maminko, já chci bratříčka.“ Němka v 65 letech přivedla na svět čtyřčata…

24.  5.  2015
Němka Annegret Raugnicková měla 13 dětí. Dcera Lelia se jí přirozenou cestou narodila v 55 letech. Teď v 65 letech, se jí předčasně ve 26. týdnu narodila čtyřčata. Lelia si totiž přála ještě sourozence…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V pětašedesáti letech by už měla pomýšlet na důchod, ale Annegret se rozhodla ještě otěhotnět. Její dosud nejmladší dcera, která byla počata omylem před devíti lety, si totiž moc přála malého brášku nebo sestřičku. Tak teď má ty mladší sourozence čtyři – tři chlapečky a jednu holčičku. Nyní je tedy sedmnáctinásobnou matkou a je i babičkou sedmi vnoučat. Nejstarší dceři je 44 let.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Oplodnění v cizině

Annegret bylo jasné, že v Německu by ji nikdo v jejím pokročilém věku s otěhotněním nepomohl. Odjela proto až do Ukrajiny. Pro jistotu si nechala implantovat od dárkyně více oplodněných embryí. Jaké bylo překvapení, když se čtyři ujala. „Byl to skutečně šok. Když doktoři zjistili, že jsou čtyři, byl to důvod k zamyšlení. Na ultrazvuku ale byla jasně vidět,“ uvedla matka v rozhovoru pro německé noviny Bild am Sonntag a dodala, že vůbec neuvažovala o tom, že by nechala lékaře počet embryí snížit.

Předčasný porod

Ačkoliv se Annegret cítila v těhotenství dobře a nic nenasvědčovalo problémům, přišly komplikace a Annegret ve 26. týdnu předčasně přivedla na svět císařským řezem čtyřčata. Děti dostaly neobvyklá jména, tři chlapci se jmenují Dries (960 gramů, 35 centimetrů), Bence (680 gramů, 32 centimetrů) a Fjonn (745 gramů, 32,5 centimetru), dívka dostala jméno Neeta (655 gramů, 30 centimetrů).

Čtyřčata nyní bojují o život. První týden je nejkritičtější. Každým dnem v inkubátoru se však jejich šance, že přežijí, zvyšuje. Vyhráno však ještě nemají. Neonatologové se obávají především selhání plic, krevního oběhu, krvácení do mozku, mrtvice, infekce, střevní komplikace nebo selhání ledvin.

Kde je hranice pokroku?

Legislativní hranice od kdy je embryo považované za životaschopné je v České republice stanovena na porodní hmotnost 500 gramů nebo 24. týden těhotenství. Samozřejmě šanci na přežití mají i menší děti. V každém případě je potřeba však počítat s možnými zdravotními komplikacemi, protože v tomto stádiu nemají ještě všechny orgány plně vyvinuté. Někdy se však podaří, a děti jsou zcela bez následků...

Pozdní těhotenství Němky samozřejmě vyvolalo spoustu diskusí o tom, kam až může vést pokrok v reprodukční medicíně. Jejím těhotenstvím nebyli nadšeni ani lékaři, kteří upozorňovali, že u starších rodiček je nižší pravděpodobnost donošení zdravých dětí než u žen v reprodukčním věku.

Přečtěte si o dalších matkách rekordmankách: 

Seznamte se, toto je nejstarší matka na světě
Témata: Slavní rodiče, bratr, letec, Čtyřčata, Zamyšlení, Rekordmanka, Brát, Mrtvice, 1. týden těhotenství, Dárkyně, Reprodukční věk, Let, Nejmladší dcera, Svět, Nejstarší matka