Maminka.czTěhotenství

Maminky a tchyně straší zbytečně...

Ivana Ašenbrenerová 18.  12.  2009
Maminky a tchyně straší zbytečně...
Máte špičaté břicho, tudíž porodíte kluka. Nedívejte se na horory, abyste neměla ustrašeného potomka. Kočárek nekupujte předem, prý to nosí smůlu... Podobné nesmysly pusťte z hlavy. A to hned!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na jedné straně se o těhotenství napsaly tisíce knih, na straně druhé o něm kolují desítky mýtů a pověr, které si ženy předávají z generace na generaci. Možná jim věříte, možná ne… V každém případě byste se jimi neměla nechat trápit. Jsou to skutečně jen pověry a v dřívějších dobách ženám pomáhaly odkrýt mystické tajemství těhotenství. Na to dnes máte ultrazvuk :-)

1 Těhulka by měla jíst za dva:

Je sice pravda, že v těhotenství byste měla zvýšit přísun některých živin, aby miminko v bříšku mělo vše, co potřebuje k růstu a správnému vývoji, ale jíst za dva skutečně potřeba není. Stačí, když se budete stravovat zdravě a sestavíte si vyvážený jídelníček. Jak říká porodník a gynekolog MUDr. Michal Koucký: „Modelovou situací jsou matky v chudých zemích. Přestože strádají, co se příjmu potravy týče, děti, které se jim narodí, jsou zhruba stejné jako u nás.“

2 Kočárek do porodu nesmí přes práh domu:

Tahle pověra je opravdu hodně rozšířená… Řada maminek skutečně nechává koupi kočárku až na období po porodu nebo alespoň na „poslední“ chvíli a pak ho raději uschová do sklepa či k sousedům. Jak říká dr. Koucký, novopečený otec holčičky: „Zcela na rovinu, i my jsme tuhle pověru dodrželi. Čistě pro případ.“

3 Sexem s partnerem můžete zranit miminko:

Tak tomuhle rozhodně nevěřte, ledaže byste na sex neměla ani pomyšlení a vymlouvala se na to. Ale to samé může použít i váš partner. Každopádně erotické hrátky miminku neublíží, plod je chráněn několika plodovými obaly a sex tedy nemůže dítě poškodit. Děložní čípek je pevně uzavřený, takže nic nehrozí. „Sex v rozumné míře ano (pomineme-li extrémní praktiky), nijak nevadí ani dítěti ani mamince,“ říká porodník Koucký. Samozřejmě že pokud máte rizikové těhotenství a lékař vám z nějakých důvodů sex zakázal, je jasné, že ho poslechnete a nebudete riskovat například předčasný porod.

4 Těhulka nesmí podlézat prádelní šňůru, věšet prádlo a zvedat ruce, protože hrozí riziko, že se její dítě uškrtí na pupeční šňůře. Práce s kolíčky vám může uskřípnout nervy:

Panebože, kdo tohle vymyslel?! To je holý nesmysl. Dítě se hýbe v děloze zcela nezávisle na pohybu maminky, do pupečníku se zamotá, jak se mu zachce,“ říká dr. Michal Koucký. Takže zapomeňte na tenhle mýtus a klidně si zvedejte ruce nad hlavu, jak se vám zlíbí, tancujte do sytosti a prádelní šňůru podlézejte třeba každý den hned několikrát.

5 Když vás pálí žáha, miminko bude mít hodně nepoddajných vlasů:

„Lež jako věž. Mě pálila žáha při každém ze tří těhotenství a kromě posledního syna byli ti dva první naprosto holohlaví. Ani chloupek na hlavičce neměli,“ svěřuje se Marta (39), matka tří synů. Takže tohle tvrzení nemá oporu v žádných argumentech! Žáha pálí spoustu těhulek, protože se uvolňuje jícnový svěrač a také proto, že zvětšující se děloha „snižuje“ kapacitu žaludku. S vlásky to nemá vážně nic společného.

6 Když budete jíst kořeněná jídla, porodíte nedonošené dítě:

Tak tohle nemá oporu v žádných argumentech. „Předčasný porod má velké množství jiných příčin, jak se nyní ukazuje, ale určitě ne kořeněná jídla,“ tvrdí dr. Koucký. Je jasné, že pokud se budete často „cpát“ pikantními jídly, asi vám od žaludku příliš dobře nebude, ale to je asi všechno, co se vám může přihodit. Podívejte se na východní národy a složení jejich jídelníčku: jejich ženy by musely rodit předčasně prakticky ve 100 % případů...

7 Cvičení v těhotenství je nebezpečné pro mimi:

Určitě ne! Cvičení a jiná tělesná aktivita jsou pro zdravou těhulku prospěšné. Pokud jste sportovkyně tělem i duší odjakživa, nežinýrujte se ani v těhotenství, ovšem všeho s mírou. Poslouchejte své tělo, naznačí vám nejlíp, jak na tom je. „Přiměřená a správně vedená fyzická aktivita, například porodními asistentkami a jinými erudovanými osobami, pomáhá zvyšovat kondici těhotné. Není již žádnou novinkou, že fyzickou aktivitou si člověk navyšuje práh bolesti, což se pro porod jistě může hodit. Otázkou je, jestli když začne žena cvičit až v těhotenství, není už pozdě,“ říká porodník Michal Koucký. Zaměřte se na plavání, procházky, pilates, vynechejte adrenalinové sporty. Pro jistotu.

8 Kluci ubírají mámám na kráse. A naopak:

Nevím, co si myslíte vy, ale tohle asi taky dvakrát neplatí. „U mého prvního těhotenství jsem vypadala naprosto příšerně, a to jsem čekala chlapečka. Podruhé jsem nosila holčičku, a to jsem byla doslova nádherná (tedy aspoň to říkalo okolí),“ líčí své zkušenosti Tereza (30). A co říká dr. Koucký, otec holčičky? „U mé ženy to rozhodně neplatilo!“

9 Lepší je porodit v sedmém měsíci než v osmém:

Kde se tenhle nesmysl vzal, to vážně nevíme… Čím blíže k předpokládanému termínu porod nastane, tím lépe pro miminko – dítě je zralejší, má vyvinuté plíce a bude lépe snášet poporodní adaptaci.

10 Nemůžete otěhotnět? Obejměte jinou těhotnou ženu, nakazíte se:

Podle odborníků nemá oporu v žádných argumentech. „Vzpomínám si na dobu, kdy jsem měla už velké bříško – několikrát se mi stalo, že mě jiné ženy po něm pohladily a přiložily k němu ucho, aby zachytily aspoň nějaký zvuk uvnitř,“ svěřuje se Dana (29), dnes maminka půlroční Denisky. Těhotenské bříško prostě vyvolává příjemné a láskyplné pocity, na tom není nic mytického. Počítejte ale s tím, že vás těhulka může odmítnout, snaží se totiž svoje bříško chránit.

11 V šestinedělí nemá žena opouštět domov:

Je pravda, že po porodu se vaše tělo dostává do původní podoby a nastávají další hormonální bouře, které vás mohou rozhodit. Začínáte kojit, staráte se o dalšího člena rodiny – rozhodně to není jednoduché. Ale stejně jako těhotenství ani šestinedělí není žádná nemoc, naopak. Jen jiný stav. Takže tahle pověra taky neobstojí. „Naopak – šestinedělka by měla co nejdříve vyrazit ven a vrátit se zpátky do normálního života!“ radí MUDr. Michal Koucký. Nepodléhejte tedy poporodnímu splínu, usmívejte se, i když se vám chce brečet.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Šestinedělí, Tchyně, tchýně, Novopečený otec, Chloupek, Denisky, Jícnový svěrač, Nedonošené dítě