Maminka.czRodičovství

Maminky Jitka Nováčková a Eva Burešová bojují proti domácímu násilí. Toto gesto by měl znát každý

Simona Formánková 12.  1.  2022
Jedno gesto, velký význam. Nenápadným posunkem mohou děti i dospělí zavolat pomyslné SOS, když jsou v ohrožení. Známé tváře Jitka Nováčková, Eva Burešová a další teď učí děti, jak upozornit na domácí násilí. S jednoduchým použitím palce bychom se měli seznámit všichni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Influencer Karel Kovář známý jako Kovy, zpěvák Pokáč nebo již zmíněné maminky Jitka Nováčková a Eva Burešová se na konci loňského roku rozhodli podpořit dobrou věc. Stali se součástí spotu Centra Locika, ve kterém představili mezinárodní gesto pro oběti násilí.

"Jsem ráda, že právě teď můžeme ve spolupráci se známými osobnostmi i relevantními státními institucemi představit dětem mezinárodní gesto pomoci. Je důležité, aby i děti věděly, že pomoc existuje a je možné si o ni říct. A toto gesto jim ukazuje srozumitelnou cestu, jak na to,“ uvedla Petra Wünschová, ředitelka Centra LOCIKA

Klepněte pro větší obrázek

Od zveřejnění neuběhl ani měsíc a kampaň se díky online sdílení úspěšně šíří. Aby se gesto dostalo i mezi mladší děti, které sociální sítě a svět internetu prozatím míjí, jsou informace o Signálu pomoci a natočený spot promítány ve všech školách v České republice, ve kterých jsou nainstalovány světelné tabule.

"Jedná se o světelné panely, na kterých mají žáci informace jednak o vyučování, ale také se zde mohou jednoduše proklikat k podpůrným programům, které by jim mohly případně pomoci," doplnila informace Mgr.Magdaléna Černá, která má na starosti PR a sociální sítě Centra Locika

Co dělat, pokud uvidíte tento signál?

Důležité je říct, že signál mohou použít i dospělé osoby, netýká se pouze dětí. Tudíž může přijít od kohokoli. V případě, že se s ním setkáte, doporučují odborníci jednat co nejdiskrétněji, ale také co nejrychleji. Děti by se měly obrátit na dospělou osobu, která následně zavolá policii na čísle 158. O Signálu pomoci by však měly vědět i ostatní instituce.

"Byla pověřena Ministerstva - školství, práce a sociálních věcí a vnitra, aby dala metodický pokyn k zaslání informací a dostupných materiálů o Signálu pomoci ke každému řediteli, učiteli, k pracovníkům OSPOD a policistům. Ti nám museli připravit půdu pro to, abychom mohli jít s kampaní ven. Jinak by děti začaly gesto používat, ale nikdo okolo by nevěděl, co to znamená. Policisté dostali tento metodický materiál na každou pochůzkovnu, aby každý z nich věděl, co to znamená, pokud se na ně někdo obrátí," dodává Mgr.Magdaléna Černá.

Klepněte pro větší obrázek

co je to signál pomoci?

  • Gesto Signál pomoci pochází z Kanady.
  • Jedná se o gesto jedné ruky, které může být použito, když se někdo cítí být ohrožen a potřebuje pomoc.
  • Mezinárodní signál má obrovské využití při jakémkoli nebezpečí, ačkoli prioritní je domácí a jiné násilí.
  • Toto jednoduché znamení rukou lze použít v průběhu videohovoru nebo při osobním kontaktu s jinou osobou. Ohrožená osoba si tak může pomocí neverbálního signálu přivolat pomoc, aniž by zanechala digitální či jinou stopu.
Témata: Rodičovství, Rodina a vztahy, Výchova, Strach, domácí násilí, materiál, Trauma, Jitka Nováčková, SOS, Česká republika, Kanada, Eva Burešová, Dom, Gesto, Domácí, Nováčková, Policie, Internet, Maminka, Pomoc, Děti, Násilí, Signál, Pokáč, Kovy