Maminka.czZdraví

Maminky, nepodceňujte znaménka u svých dětí!

Barbora Neubergerová 3.  6.  2015
Pokožka malých dětí je většinou bez pigmentových skvrn či névů. Pokud se ale na pokožce přeci jen nějaké znaménko objeví, je vhodné jej čas od času nechat zkontrolovat dermatologem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina dětí se rodí s pokožkou bez pigmentových névů. V tom případě není žádné dermatologické sledování pokožky miminka nutné. Pokud se však dítě narodí s tzv. kongenitálním névem, je vše jinak. „Pro tento typ pigmentového névu je typické, že s ním děti přijdou na svět, případně se objeví během prvních pár týdnů života. Kongenitální névus je nápadně tmavý, často pokrytý chloupky a je různé velikosti,“ popisuje dermatoložka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Proč se musí névus sledovat?

Kongenitální névus je rizikovým faktorem rozvoje zhoubného nádoru melanomu. Obecně platí, že čím větší znaménko je, tím větší riziko nese, a tím je třeba mu věnovat vyšší pozornost. „Rizikový je každý névus, u kterého je předpoklad, že v dospělosti bude větší než osmnáct centimetrů v průměru. Přičemž platí, že se znaménko zvětšuje přiměřeně růstu dítěte,“ dodává lékařka.

Klepněte pro větší obrázek

Leckoho by možná napadlo, zda by nebylo snazší, než znaménko neustále sledovat a strachovat se, zda se z něj nestane zhoubný nádor, jej už v dětském věku chirurgicky odstranit. „Statistiky ukazují, že výskyt melanomu u dětí je velmi malý, takže se doporučuje znaménko pečlivě kontrolovat a odstranit jej až v okamžiku, kdy se projeví nějaké známky nežádoucí aktivity,“ popisuje dermatoložka.

Kdy vyhledat lékaře?

Pravidelné dermatologické kontroly s pomocí digitálního dermatoskopu se obvykle doporučují jednou za rok. „V případě, že se znaménko chová podezřele, je doporučeno kontrolu zopakovat za půl roku. To je dostatečně bezpečná doba na jeho případné odstranění. V případě, že znaménko náhle ztmavne, začne se neúměrně zvětšovat, zčervená či jinak změní barvu, je namístě lékaře vyhledat ihned,“ radí dermatoložka.

Lékaře je třeba ihned vyhledat, pokud znaménko začne:

  • měnit tvar a velikost
  • měnit svou barvu (tmavne, světlá, získává vzhled mramorování
  • mít nejasné, jako by rozpité ohraničení
  • svědit a krvácet
  • mít nerovný povrch a začnou se na něm objevovat hrbolky či uzlíky

Foto: Shutterstock, Archiv Monika Arenbergerová

Témata: Zdraví, Děti, melanom, Zhoubný nádor, Znaménko, Vinohrady, Královské Vinohrady, Zdraví na Heureka.cz