Maminka.czBatole

Jak si hrát s batoletem, když vás to nebaví? Buďte průvodkyní, ne animátorkou

Lenka Brožová 11.  10.  2023
Co si budeme namlouvat, plácat donekonečna bábovky a stavět věže z kostek jen pro to, aby vám do toho potomek v tu ránu "hamtnul", není právě vnitřně obohacující záležitost. Je opravdu součástí mateřské role dítě zabavit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ani později, když se máte účastnit imaginárních her „na něco“ a „jakože jen jako“, případně se procítěně „pif paf“ podesáté hroutit pod zásahem dětské pistolky… Prostě tu dětskou fantazii a nadšení ze sebe horko těžko dolujeme. A tak nás v redakci napadla nemateřsky hříšná myšlenka: Možná že maminky nejsou na hraní. Jsou přece rodič, ne zábavní park!

VIDEO:  Co má umět dítě v 15 měsících? První krůčky i první zlobení

Je máma továrna na zábavu?

Nebo je nutné dítě stále zabavovat? „K nám do montessori pracoven přichází spousta maminek právě proto, že je nebaví si doma s dětmi hrát. Nebaví je hry ‚na jako‘, nebaví je jezdit autíčky na koberci nebo uspávat celý den panenky. Mají pak pocity viny, že nejsou dost dobré mámy, že se dítěti dostatečně nevěnují,“ říká Michaela Willheimová z Žijeme montessori. Upozorňuje, že za tím stojí jeden velký mýtus, a sice ten, že máma je továrna na zábavu.

„Když vás nebaví být dítěti celý den animátorem, připravovat mu pořád nějakou zábavu a hrát si s ním, neznamená to, že ho nemilujete, a už vůbec to z vás nedělá špatnou mámu. Naopak, přiznat si to je skvělý krok k tomu, aby se doma něco změnilo a z unavené a otrávené mámy se stala máma spokojenější a milejší. Protože maminky fakt nejsou na hraní. Maminky jsou láska, domov, kotva, jistota, řád, moudrost, zkušenost. Jsou prostě pro dítě vzorem a modelem. To jsou přece daleko důležitější hodnoty než z mámy dělat hračku.“

V pokračování pro předplatitele také najdete

Buďte průvodkyní, ne animátorkou

Na čtvrt hodiny – tady a teď

Tipy na aktivity pro batole za pár korun

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Batole, Výchova, Hry pro děti, zábava, bábovka, Tip, Máma, Maminka, Hračky, Facebook, Děti, Michaela, Moudrost, Michaela Willheimová, Tomáš, Průvodkyně, Animátorka