Maminka.czTěhotenství

Manévr jménem Hamiltonův hmat. Smí ho lékař použít bez vašeho vědomí?

Michaela Láchová 8.  1.  2023
Miminko ne a ne přijít na svět, ačkoli máte už po termínu porodu? Možná vám lékař navrhne takzvaného „hamiltona“. O co se jedná, jak takový manévr probíhá a smí se provádět bez vašeho souhlasu? Zeptali jsme se.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sex, rychlá chůze i horká vana. Existuje spousta všemožných rad, jak rozhoupat miminko k příchodu na svět. Jednou z nich, kterou vám možná navrhne váš gynekolog, pokud jsou porodní cesty připravené, je Hamiltonův hmat. A o co že se vlastně jedná?

VIDEO: Hamiltonův hmat a vyvolání porodu. Jak funguje?

„Hamiltonův hmat je vlastně jemné odloučení vaku plodových blan kolem vnitřní branky děložního čípku. Výsledkem je uvolnění prostaglandinů, což evokuje začátek porodní činnosti,“ vysvětluje gynekolog Vilém Winter s tím, že podmínkou je čípek pootevřený alespoň „na jeden prst“. Pokud tomu tak není, nejsou splněny podmínky pro Hamiltonův manévr. Při takovém nevhodném načasování zákrok obvykle vede pouze ke špinění nebo poslíčkům, k rozběhnutí porodu ale nedojde.

Jak "hamilton" probíhá?

Hamiltonův hmat probíhá tak, že gynekolog vsune prst jedné ruky do vaginy a vytváří krouživý pohyb, pomocí kterého odloupne vak blan od děložní stěny. Druhou rukou přitom tlačí na břišní stěnu. Poté dojde k již zmíněnému uvolnění prostaglandinů. Uvádí se, že je zákrok bezbolestný, některé maminky ovšem poukazují na bolesti břicha, pálení či štípání. Spíše než bolestivý je zákrok většinou nepříjemný.

Jak podotýká gynekolog, Hamiltonův hmat je zkušenostmi získaný postup vyvolání porodní činnosti. Poprvé tento postup roku 1810 popsal skotský lékař James Hamilton. „V minulosti nebylo moc jiných možností, jak porod vyvolat. Dnes již mají lékaři k dispozici řadu moderních léků, které mohou k vyvolání porodu použít. Nicméně tento drobný manévr mnohdy slaví úspěch,“ říká lékař. Kontraindikací k Hamiltonovu hmatu jsou například abnormality placenty. Nedoporučuje se také v případě pozitivního výsledku vyšetření na streptokoky skupiny B.

Hamiltonův hmat může uspíšit porod. Anebo také ne

Se souhlasem, nebo bez?

Faktem ovšem je, že tento hmat nelze provést bez vašeho souhlasu. Jak dokazují mnohé internetové diskuse, mnohdy se tak děje a lékař k Hamiltonovu hmatu přistoupí bez vědomí nastávající maminky. Podle Viléma Wintera to ovšem není správné. „Jako všechny ostatní lékařské aktivity a zásahy do integrity rodičky je možný pouze po pohovoru, vysvětlení a souhlasu nastávající maminky,“ podotýká. Nechte se proto vždy svým gynekologem poučit o všech přínosech i případných rizicích.

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, hamiltonův hmat, vyvolávaný porod, Hmat, Vilém Winter, Gynekolog, Manévr, Vědomí, Lékař, Souhlas