[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Mango je neuvěřitelně zdravé, kromě vitamínů obsahuje minerály a antioxidanty. Nejmenším kojencům ho můžete zařadit do ovocných příkrmů, skvěle si rozumí s banány, jablky nebo klidně s broskvemi.
"Mango obsahuje hodně vitaminu C. Jen pro srovnání – 50 g manga pokryje u dětí od jednoho roku do tří let 100 % denní dávky vitaminu C a 100 g manga pokryje u dětí od čtyř let celou doporučenou denní dávku vitaminu C," říká odbornice na výživu a kvalitu potravin Karolína Fourová.
Náš tip: Pecku z manga nevyhazujte, zkuste ji zasadit!
Mango má velké množství vitamínu A, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály. Stejně tak je bohaté na vitamín C, který hraje důležitou roli při posilování našeho imunitního systému. Ideální je ho jíst čerstvé.
Mango obsahuje hodně vlákniny, proto je často doporučováno jako přírodní lék při zácpě. Pokud máte dítko, které má problémy s trávením, můžete vyzkoušet právě toto ovoce. Ideální je ho dopřát dítěti před spaním. Ráno by dítko nemělo mít s vyprázdněním problém.
Toto exotické ovoce je bohatým přírodním zdrojem vitamínu B, který je potřebný pro klidný spánek. Stejně jako při problémech se zácpou můžete dětem před spaním dopřát malý kousek manga nebo jim z něj připravit přesnídávku či smooothie, které do sebe dostanou raz dva.
Pro obsah kyseliny glutamové je mango ideální potravinou podporující soustředění. Takže pokud máte doma malého neposedu, který má problémy s koncentrací, můžete mu na svačinku nabídnout mango.
Díky vysokému obsahu vitamínu A může pravidelná konzumace manga pomoci i vašemu zraku. Pomáhá při únavě zraku i šerosleposti.
Mango je skvělé samostatné čerstvé, ale můžete jej přidat do ovocného salátu. V teplé kuchyni se hodí k drůbežímu masu, ale i k rybám. Připravit z něj můžete ale také skvělou marmeládu nebo čatní. Dětem bude nejvíce chutnat čerstvé nebo jako pyré. Připravit z něj můžete i domácí zmrzlinu nebo ho přidat do ovocných koktejlů.
Jedná se o tropické ovoce, které má ledvinový tvar. Je plodem mangovníku, původem je z jihovýchodní Asie. Plody se mohou lišit velikostí, tvarem i barvou. Mluví se o něm jako o "králi ovoce".
Až půjdete vybírat mango, neřiďte se rozhodně jeho barvou, ale zaměřte se na jeho měkkost. Pokud si vyberete plod příliš tvrdý, nebude moc šťavnatý a bude se vám špatně kousat. Měkké plody zase nejsou tak dobré.
Mango je nejlepší nakrájet podél pecky. Jakmile máte část odkrojenou, otočte si ji dužinou nahoru a vykrájejte do ní mřížku. Takto nařezané mango promáčkněte slupkou nahoru, aby vám nakrájené kostičky vystouply a daly se snadno oddělit.
"Mango je zdravé stejně jako jiné ovoce a vyzdvihování některých jeho nutrientů bývá zbytečně nadnesené. Jednoduchá poučka je, že pokud chcete, aby vám nechyběly žádné vitaminy a minerály, musíte konzumovat ovoce a zeleninu, které pokryjí celé barevné spektrum duhy. Každá barva obsahuje jiné látky a dohromady znamenají dostatek všech z nich," doplňuje Karolína Fourová s tím, že bychom v jídelníčku neměli zapomínat ani na ostatní druhy ovoce.