Maminka.czVaše příběhy

Manželce po porodu zůstala velká nadváha. Nechce s tím nic dělat

MK 22.  4.  2018
Jsem šťastný a zároveň nešťastný muž. Moje žena přivedla na svět našeho úžasného syna, já ji za to miluju a vážím si jí jako nikdy. Jenže manželka po porodu naprosto rezignovala sama na sebe. Vypadá jako úplně někdo jiný i se tak chová – a jakmile se o něčem jen opatrně zmíním, je oheň na střeše.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jarka byla vždycky štíhlá, takovou jsem ji poznal, taková byla i na starých fotkách, které mi ukazovala. Je pravda, že postavu měla poctivě vydřenou – sama přiznávala, že se musí hlídat, protože ráda jí, a kdyby se nekrotila, vážila by dvakrát tolik.

Takže jedla zdravě, přivedla k tomu i mě. A co nás oba spojovalo, byl sport. Chodili jsme spolu tři roky a po svatbě byli ještě další tři bezdětní. Celou tu dobu jsme spolu běhali, jezdili na kole, na bruslích, chodili po horách. V zimě přišly na řadu sjezdovky i běžky, občas jsme zašli i do posilovny.

Jarka věděla, že se líbí nejen mně, ale i dalším mužům, a dělalo jí to dobře. Měla zdravé sebevědomí atraktivní ženy a byla pyšná na to, jak vypadá.

Osvojte si pravidla batolecí stravy a zhubněte po porodu

Vše změnilo těhotenství

Když otěhotněla – trvalo nám docela dlouho, než se konečně "zadařilo" – najednou bylo všechno jinak. Po prozvracených prvních týdnech ji popadly nezřízené chutě a spořádala všechno, co bylo v dosahu. Dosavadní milovnice zdravé kuchyně najednou začínala den pěti nožičkami párků, obědvala pizzu nebo hamburger a večer končila smaženým sýrem. O sladkostech, kterými se ládovala průběžně celý den, ani nemluvě.

Tehdy ji to ještě samotnou štvalo, kolikrát se mi málem s pláčem svěřovala, jak jí to vadí, ale že se prostě nedokáže ovládnout. Sice mě její apetit a raketové váhové přírůstky trochu zaskočily, ale nechtěl jsem ji v těhotenství stresovat tím, že budu řešit její váhu.

Kate porodila! Ukáže miminko ještě dnes, nebo až zítra?

Tak jsem ji chlácholil, že je to přirozené, že si asi tělo řeklo, že potřebuje sůl a tuky, a ať se tím netrápí. Že to po porodu půjde hned dolů – a že i kdyby ne, já ji budu přece mít rád tak jako tak.

Nevím, jestli jsem ji touhle větou nějak uklidnil, nebo na ni neměla žádný vliv, ale Jarka postupně přestala jídlo úplně řešit. Do porodu přibrala úctyhodných osmadvacet kilogramů – a to přitom není nijak vysoká, má 165 centimetrů. Byla opravdu jako velká koule, narostlo jí nejen břicho, ale zvětšila se celá do všech stran.

Diastáza se objevuje hlavně po druhém porodu. Jak se zbavit rozestupu břicha?

Po porodu na chvíli zhubla

Po porodu, který proběhl naprosto standardně, v prvních týdnech opravdu zhubla, kila mizela rychle hlavně proto, že Jarka nejedla, nespala, jen kojila a pobíhala okolo malé. Zlom nastal ve chvíli, kdy se na roli maminky "adaptovala", začala si mateřství opravdu užívat a všechno ostatní šlo najednou stranou.

Nechci tady řešit všechny změny, které nastaly, to bych popsal desetkrát tolik stránek. Mě trápí hlavně Jarčina váha – protože si myslím, že od ní se odvíjejí všechny další potíže, které má. Asi půl roku po porodu se hubnutí zastavilo a podle Jarčiných slov jí zůstalo nahoře asi deset kilo.

Nebyla ráda, ale ani neměla vůli ještě zabojovat. Nechtěla cvičit, že na to nemá energii, a v jídle se nechtěla nijak omezovat, protože energii naopak potřebovala. Řekl jsem si, že je to její věc, líbila se mi, i když jí byl kus, a pokud je ona spokojená, tak co mně je do toho?

Ve velkém stylu! Fotografie ruských svateb, které prostě musíte vidět

Postupně začala zase přibývat na váze

Jenže Jarka postupně nakynula. Svoji váhu už mi dávno nesděluje, ale synovi jsou dnes tři a já odhaduju, že má kromě těch deseti kil nahoře ještě dalších minimálně patnáct. Vypadá víceméně stejně jako v den, kdy šla rodit! Přibírala nenápadně, takže jsem si toho sám tolik nevšímal, ale před pár měsíci mě zarazily nějaké staré fotky a také poznámka známého, kterého jsme dlouho neviděli a který Jarce v dobré víře gratuloval k druhému miminku.

Jarka se tehdy úplně sesypala a dva dny skoro nepromluvila. Já se jí pak ptal, jestli jí můžu nějak pomoct, jestli se cítí dobře, ale ať jsem začal z jakékoli strany, vždycky to vzala osobně a jako útok a začala křičet, ať jí dám pokoj.

Teď na jaře už toho ale začínám mít pomalu dost. Vím, že jsme manželé, kteří spolu budou v dobrém i zlém, že soudit druhé podle zevnějšku nebo hmotnosti může být povrchní. Nicméně berete si partnera, který nějak vypadá. A změní-li ho nemoc nebo úraz, je to definitivní.

Jenže Jarka se "zošklivuje" sama a naprosto dobrovolně svou pasivitou a leností. Není ani nemocná, ani nijak vytížená – syn už chodí do školky a ona do práce na půlúvazek – je jen a pouze pohodlná.

V nedávné hádce na mě zase ječela, že ji snad mám mít rád takovou, jaká je. Tak jsem jí na to odpověděl: "Jenže ty už nejsi taková, jakou jsem si tě vzal. Já jsem se ženil se štíhlou a milou, pohodovou ženskou. Teď žiju s nějakou osobou plus třiceti kily navíc a o milé povaze si můžu nechat jen zdát. Vlastně je to podvod, protože takovou bych si tě nebral."

Jarka se smrtelně urazila a od té doby máme víceméně tichou domácnost. Nevím, jak jí pomoci, udělal bych prakticky cokoli, aby se vzpamatovala a začala se sebou něco dělat. Ano, i kvůli sobě, abych měl zas doma atraktivní a veselou manželku. Ale hlavně kvůli ní, aby byla šťastná, protože to teď rozhodně není.

Milan, 36 let

Co byste Milanovi radili? Máte podobnou zkušenost?

VIDEO: Odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá radí, jak zhubnout po porodu

Hubnutí po porodu. Nemyslete jen na miminko, ale také na sebe
Hubnutí po porodu: Jak dostat bříško do formy?
Jak se dostat po porodu na původní váhu?
Témata: Porod, Po porodu, Vaše příběhy, nadváha, Diastáza, Jak zhubnout, Manželka, Petr Havlíček, Pór, Váha, Šťastný muž, Standa, Zdravé sebevědomí, Celá doba, Koule, Milán, Smažený sýr, Syn, Karolína Hlavatá, Podobná zkušenost, Kilo, Karolín, NIC, Karolina, Dobrá víra