Maminka.czNaše tipy

Manželské etudy po 35 letech. Co za tu dobu potkalo Mirku a Antonína?

redakce 22.  1.  2018
V roce 1980 byla režisérka Helena Třeštíková oslovena Krátkým filmem ke sledování několika manželských párů od momentu jejich svatby po dobu šesti let.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V roce 1986 byl dokončen první díl projektu Manželské etudy, který zaznamenal velký zájem televizních diváků snad i proto, že ukazoval život obyčejných rodin, jaký opravdu byl, včetně problémů mladých manželských párů se získáním bytu a jeho zařizováním, což bylo na obrazovce tehdejší Československé televize dost neobvyklé.

Od poloviny devadesátých let pak navrhovala Helena Třeštíková České televizi pokračování, což se podařilo až v roce 1999, kdy jako šéfdramaturgyně dokumentu nastoupila Alena Müllerová, s níž režisérka dlouhodobě spolupracovala a se kterou spolu se sociology a dalšími filmaři založila v roce 1991 Nadaci Film a Sociologie.

Páry byly do dokumentu náhodně vybírány z příchozích na matriku

Během let 1999 až 2005 tak vznikaly Manželské etudy po 20 letech, které diváky při vysílání v roce 2006 zaujaly nejen tím, že připomněly příběhy jejich známých hrdinů, ale i perspektivou čtvrtstoletí od začátku natáčení. Už tehdy bylo Třeštíkové jasné, že by chtěla v natáčení s manželskými páry pokračovat.

Výsledkem dalších let natáčení je nový seriál Manželské etudy po 35 letech, který nabídne divákům šest epizod pokračování příběhů hrdinů, s kterými jejich první diváci prožili celý dospělý život a ti mladší díky nim poznávají proměny rodinné i společenské atmosféry v naší zemi od 80. let až do současnosti.

Režisérka Helena Třeštíková se svou časosběrnou metodou zaujala i ve světě, což potvrdila i Evropská filmová akademie, která v roce 2008 ocenila její časosběrný snímek René jako nejlepší evropský dokument roku.

 

Už dnes se můžete těšit na příběh Mirky a Antonína na ČT 2 ve 21.35 hodin.

 

Mirka a Antonín Kubrovi

Berou se velmi mladí kvůli očekávanému dítěti, dceři Lucii. Po svatbě bydlí u rodičů a sní o vlastním bytě. Když pak získají byt na sídlišti, sní o vlastním domě. Mirka váhá, zda si nechat druhé dítě, které čeká. Syn se narodí. Mirka má malé kadeřnictví. Tonda prodává pneumatiky a amatérsky jezdí automobilové závody. Dcera se velmi brzy vdá, má dítě a pak se rozvede. Tonda zdědí po otci pozemky na okraji Prahy a sen je splněn – postaví si dům podle svých představ. V té době syn Tomáš propadá drogám a ocitá se ve vězení. Dům štěstí nepřinesl, ale do budoucna je vše otevřené. Tomáš se z vězení vrací domů…      

Podívejte se na upoutávku dnešního dílu:

"Rodit budu, dokud ze mne děloha nevypadne," říká Tara a rozdává děti
Jak připravit dítě na rozvod rodičů? Buďte upřímní a nepřetvařujte se
Katka (38): Můj muž je na chlapy. Přesto nám to klape
Témata: Video, Naše tipy, letec, Antonín, režisérka, Velký zájem, Akademie, Režisér, Česká televize, Nový seriál, Dospělý život, Tomáš, Československá televize, Müller, Tonda, Manželský pár, Sociolog, Mirka M, Zařizování, Očekávané dítě, Televizní divák, Vysílání, Helena Třeštíková, Lucie, První díl