Maminka.czFejeton Marie Doležalové

Marie Doležalová: Po porodu jsme všechny tlusté. Kašleme na ostatní

26.  6.  2019
Vědci prý zjistili, že dva roky po porodu má žena nejnižší sebevědomí v životě. A zdá se, že mají pravdu. Ačkoli navenek získáme jako maminky jiný společenský status, vnitřně toneme v netušených nejistotách. A zdá se, že téměř všechny…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejde jen o nejistoty ohledně toho, jestli jsme dobré mámy. Ty máme pořád a musíme s nimi bojovat každý den. O nich jindy. Mám na mysli taky ty jiné nejistoty – ty ryze ženské. Po porodu jsem zjistila, že jsem celý život hledala mouchy na těle, které (když už jsem ho teď ztratila, to vidím jasně), bylo naprosto ideální! Co mi proboha vždycky vadilo?! 

Všechny fejetony Marie Doležalové si můžete přečíst TADY

Řeknu to bez obalu: po porodu jsme všechny tlusté. A díky tomu zjistíme, jak moc ve společnosti znamená být mladá a štíhlá žena. Předtím nám to třeba ani tolik nedochází, chodíme mezi lidi a tak nějak nevědomě si užíváme tu moc, krása našeho těla nám zajišťuje zvláštní druh bezpečí. 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

A pak najednou svoje tělo ztratíme. A cítíme, jako bychom ztrácely polovinu z nás. Jako kdybychom se měly stydět. Jako kdyby se náš celý život měl ihned točit kolem tématu „jak se vrátím do původní formy?“. Nesouhlasíte? Celá vaše duše křičí, že by to tak nemělo být? Souhlasím s vámi! 

Souhlasím celou svou rozcitlivělou mateřskou duší. Někdy se zdá, že jediné, co se na čerstvých maminkách cení, je to, když se chovají, jako by žádné miminko neporodily. 

 

Máma nemá být dokonalá. To je úplně k ničemu. Na mámě se cení něco jiného: musí být autentická...

 

Když vypadají ihned tak dokonale, jako by jim dítě odnosila náhradní žena, když se vrátí do víru světa a neustrnou s miminem doma, když jdou zapařit s kámoškama a dokážou mluvit celý večer o NĚČEM JINÉM než o svém děťátku. To jsou chvíle, kdy je ostatní poplácávají po zádech a uznale kývají, že tak to má být. A my se na to nevědomky ladíme a začínáme okolí dokazovat spíš samostatnost od dítěte než naši něžnou svázanost a propojení. 

Těhotenství jim navždy změnilo tělo. Není se za co stydět, vzkazují tyhle matky!

Nenechme se nacpat do povrchních forem a kašleme na očekávání, která od nás svět má. Věřím, že to dáte: já to zkusím jako první. Alfrédce je osm měsíců a já si teprve jdu občas trochu zaběhat, ale jinak nedělám nic a jím furt sladký. Pět kilo mám pořád nahoře a pařit ještě dlouho nikam nepůjdu. Nevracím se do divadla, ačkoli všechny moje kolegyně i s mladšími dětmi už zkoušejí nové věci. Ty oblasti života, kam nemůžu jít s mojí holčičkou, mě nezajímají. A tím nechci říct, že to je jediný správný způsob, ale je můj. A přála bych si, abyste si i vy našly chvíli zodpovědět si, jaký je ten VÁŠ. Protože ve skutečnosti cítíme, co je pro nás dobré, jenom nám do toho pořád někdo kecá. 

Představila jsem si sama sebe za deset let. Co bych si asi vzkázala? Té pořád ještě vyjukané, oplácané, unavené a neustále šťastné mamince, že má svou holčičku? Co bych si řekla? „Nic z toho, co si myslíš, že musíš, tak nemusíš.” Zvláštní vzkaz. Opakuju si ho každý den. A řídím se jím. 

Chtěla jsem rodit do vody a být krásná. Vše bylo jinak, říká Kristýna Leichtová

A taky touhle radou, kterou mi pošeptala moje osvícená kamarádka, maskérka Magda: „Máma nemá být dokonalá. To je úplně k ničemu. Na mámě se cení něco jiného: musí být autentická.“ Buďte autentické, své, upřímné, líné a šťastné! A hlavně zamilované! 

Témata: Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Slavné maminky, Miminko, Fejeton Marie Doležalové, Marie Doležalová, Pór, Nejistota, Máma, Mári, Status, Maminka, Celý život, Máří, Holčička, Kámoška, Tělo, Společenský status