Maminka.czFejeton Marie Doležalové

Marie Doležalová: Výcvikový tábor pro budoucí matky? Žádná by ho nedala!

2.  4.  2020
Při nedávném nočním bdění s Alfí jsem fantazírovala o tom, jak by asi vypadal takový výcvikový tábor pro budoucí maminky. Mohl by probíhat se zhruba desetikilovým melounem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve tři hodiny ráno by vám zazvonil budík a vy byste si s melounem šedesát minut prohlížela dětské knížky, potom byste mohla pět minut ležet a myslet si, že už jdete spát, a potom by vás čekalo ještě šedesát minut přemlouvání a houpání melouna na rukou. Další budíček by následoval v 7.00 a vaším úkolem by bylo připravit na stůl snídani, která by obsahovala křupky, nakrájené jablko, jogurt a čaj, a mezitím by speciální asistentka rozházela všude po kuchyni rýži a všechny vaše kastroly.

Snídani byste jedním pohybem smetla na podlahu a společně s kastroly poklidila za opakování říkačky „Táto, mámo, v komoře je myš!“ Poté by asistentka kutálela meloun z pokoje do pokoje a vy byste měla za úkol mu přitom obléknout plenku, spodní vrstvu a také teplý overal, při posledním úkonu by vám do reproduktorů již pouštěla vřískání paviánů. Pak byste se s melounem procházela a zastavovali by vás náhodní lidé s otázkami, jestli je dostatečně oblečený. (Stejné náhodné pochybné otázky by vám celý den SMS zprávami posílali i vaši příbuzní.)

Doktoři jsou prostě někdy potřeba, píše Marie Doležalová po porodu

Po návratu domů byste měla volnou zábavu s melounem, která může probíhat jakkoli, podmínkou je jen neustále fixovat meloun očima, každou chvíli říct „pozor“ a každých pět minut ho zvednout nad hlavu.

V pauze, ve které by meloun šel spát, by vás čekalo vaření oběda, který si meloun stejně nedá, a poklízení nepořádku, který bude ale speciální asistentka za vašimi zády až do večera znovu a znovu tvořit. Odpoledne byste oblečený meloun několikrát polila různými tekutinami a kutálejícího se po bytě ho opět převlékla a poté byste padesát minut relaxovala za zvuku motorové pily.

Pak byste všude po bytě rozmístila čtyřicet kusů hraček a na podivná místa pohodila různé potraviny, rozcuchala se, oblékla se do nejhoršího oblečení, které ve skříni najdete, pomatlala ho jogurtem a nečekaně by vám přišla návštěvní asistentka. Během návštěvy byste si mohla vypít kávu, ale také musela rozházet kávová zrnka po koberci, s návštěvou byste si mohla pohovořit, ale jen v případě, že bude ochotná s vámi chodit z pokoje do pokoje, když budete šedesát minut válet meloun sem a tam. A na závěr byste musela s úsměvem a pokorou absolvovat pohovor, kde by vám bylo všemožně dáváno najevo, že celý tento výcvikový den byla vaše dovolená, takže by bylo dobré, kdybyste už zítra dělala něco pořádného.

Marie Doležalová: Jsem prostě jen matka! Je to málo? Zřejmě ano!

Zbýval by poslední úkol, vylít v koupelně kýbl vody a hodit proti stěně dvě hrsti plastových zvířátek. Pokud byste vydržela s melounem ležet v posteli do 22.00 a neusnout, u toho si prohlížet své staré fotky, jaká jste byla hubená a svěží, a nebrečet, byla by vám přidělena licence a povolení stát se matkou. Na této licenci by stálo napsáno: „Gratulujeme, takovýchto dnů vás čeká velmi mnoho! A nebojte, budou všechny stejné.“ Nakonec jsem to ráno nápad na výcvikový tábor zavrhla, protože mi došlo, že žádná z nás by ho nezvládla.

Chci říct, že žádná z nás by ho nezvládla s melounem.

Aby ten výcvik byl podle pravdy, musely bychom totiž meloun vypěstovat z malinkaté borůvky, kterou bychom den za dnem milovaly nelogickou láskou víc a víc. A musely bychom také zažít, jaké to je, když se na vás tenhle meloun poprvé usměje anebo řekne: „mama“. Můj výcvik by jistě mnoho maminek odradil a žádná z nich by mi nevěřila tu podivnou pravdu: Že jednou přijde den, kdy bude kutálet meloun z pokoje do pokoje ze srdce ráda. I když ho bude potřeba prostě převléct.

Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
Co teď, když otcové nemohou k porodu? Maminka je s vámi!
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Slavné maminky, Fejeton Marie Doležalové, Marie Doležalová, Tábor, Budoucí matka, Máří, Asistentka, SMS, Poslední úkol, Pokoj, Budoucí maminka, Křupky, Meloun, Overal, Maminka