Maminka.czMaminka v porodnici

Markéta a porod miminka koncem pánevním: V hlavě jsem měla nastaveno, že se Anežka narodí přirozeně!

Tereza Víchová 22.  6.  2022
Během natáčení seriálu Maminka v porodnici pro vás zaznamenáváme i neobvyklé chvilky. Porod miminka koncem pánevním, tedy když se dítě neotočí hlavičkou dolů, je běžnější řešit císařským řezem. V krnovské porodnici jsme se potkali s maminkou, která si celé těhotenství přála rodit přirozeně. A podařilo se, přestože si to malá Anežka „nerozmyslela” do poslední chvíle a na svět přišla tak trochu obráceně. Tady je autentický rozhovor, který vznikl pár hodin po porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že je miminko otočené zadečkem dolů, jste asi ke konci těhotenství věděla. Jak jste ty chvilky prožívala?

Do poslední chvíle jsem doufala, že se Anežka otočí. Dělala jsem pro to maximum, cvičila různé techniky. Na kontrole ve 38. týdnu jsem ale zjistila, že se to nepovedlo. A musela jsem se psychicky připravit na porod.

Asi jste dostala na výběr – rodit císařským řezem, nebo to aspoň zkusit přirozeně...

Já jsem vždycky věděla, že chci přirozený porod, celé těhotenství! Ale musela jsem se psychicky připravit na to, že to nemusí dopadnout dobře a že je sekce reálnou variantou. Můj lékař mi řekl, že většina žen ji volí rovnou, je to jednodušší rozhodování, protože porod koncem pánevním tak může skončit častěji.

 

okolí mi moje rozhodnutí vymlouvalo, ale partner a můj porodník mě podrželi.

 

Vy jste ale ze svého snu rodit přirozeně neustoupila. Co na to okolí?

Já jsem se devět měsíců chystala na přirozený porod! Musela jsem se ale připravit na to, že si možná svůj sen nesplním. Celé okolí mi to vymlouvalo, mluvili o tom, že císař je běžný, že tak rodí mnoho žen. Ať neriskuju zdraví dítěte, ať ho neohrozím. Já jsem si to ale nechtěla nechat vymluvit. Naštěstí můj partner a taky můj porodník – pan doktor Michalec – mi řekli: „Kdo by to měl zvládnout, když ne ty?” A to jsou dvě osoby, kterým jsem věřila nejvíc. Byla jsem odhodlaná a připravená hlavou. A to mi asi dodalo sílu a povedlo se!

Jak celý porod probíhal?

Pořád jsem se modlila, aby porod nemuseli vyvolávat, protože to se u konce pánevního nedoporučuje. Během předchozího dne mi začala odtékat plodová voda, nechala jsem se zkontrolovat a už jsem zůstala v porodnici s tím, že podle pana doktora porodím ještě ten den.

 

Ke konci už mi docházely síly a říkala jsem si, že to nezvládnu.

 

U vašeho porodu byl asi větší ruch, než je běžné.

Ano, byl tam celý tým zdravotníků. Ke konci už mi docházely síly a říkala jsem si, že to asi nezvládnu. Ale to má asi každá maminka bez ohledu na polohu miminka! Překvapily mě bolesti, měla jsem je jinde než v břiše, spíš vystřelovaly do beder. A také se objevily velké křeče v nohou.

Svého rozhodnutí ale určitě nelitujete.

Jsem moc ráda, že jsem do toho šla, a navíc tady v krnovské nemocnici. Mám to tu moc ráda, jsem Krnovačka a nestalo se mi, že bych tu měla špatnou zkušenost. Jsem vděčná, že mě rodil můj porodník pan doktor Michalec a že mě s mým partnerem v rozhodnutí podpořil.

porod koncem pánevním

  • Odborníci uvádějí, že zhruba jen 4 % dětí zaujímají na konci těhotenství polohu koncem pánevním.
  • Definitivní polohu dítě zaujímá až po 36. týdnu těhotenství.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Rozhovor, Miminko, Porodnice, Císařský řez, Krnov, Chci si rodit po svém, Anežka, Chvilka, Poslední chvíle, Maminka, Mela