Maminka.czBatole

Martina (32): Závislosti na cigaretách mě zbavilo až těhotenství

redakce 31.  5.  2012
Martina (32): Závislosti na cigaretách mě zbavilo až těhotenství
Martina Elisová kouřila od čtrnácti. Ze začátku to bylo „občasné počuďování“, ale postupně se z toho stala závislost. A po několika letech přišlo to, s čím se potýká téměř 70 procent kuřáků, kteří se rozhodnout s cigaretami skončit – první neúspěšný pokus, po němž následovaly další tři. Podařilo se to až na popáté. „Přišlo těhotenství a následné kojení. Navíc jsem si řekla, že nechci, aby mě moje dítě někdy vidělo s cigaretou v ruce. A vyšlo to,“ vzpomíná Martina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak dlouho jste kouřila?

První cigaretu jsem měla tuším ve 14 letech, ale dlouho to bylo pouze občasné počuďování. V devatenácti jsem ale byla už právoplatný kuřák. Celkem jsem i po započtení všech přestávek nějakých 12 let.

Proč několik pokusů přestat kouřit nevyšlo?

Někdy kolem devatenácti let jsem vydržela jen čtyři měsíce. Myslím, že tehdy jsem na to nebyla připravená. Moje rozhodnutí nebylo dost silné a vzhledem k tomu, že jsem chodila s muzikantem, tak jsem po hospodách trávila hodně času. A prostředí kolem takových lidí ke kouření svádí… Další pokus už byl úspěšnější, ale také přišel asi až po pěti letech. Tenkrát jsem vydržela rok a půl. Přesto přišla „krizovka“ a já opět vesele zapalovala jednu za druhou.

Takže rozhodlo až těhotenství?

Dá se to tak říct, ale skutečně jsem přestala před otěhotněním – bylo to klasické předsevzetí na Nový rok 2009. Těhotenství přišlo v březnu, což byl určitě ten důvod, proč jsem neměla ani myšlenku na to, abych znovu začala. V tom jsem měla a mám jasno, rozhodně chci zmenšit všechny negativní vlivy, které na plod působí a je v mé moci je ovlivnit.

Radila jste si v tu chvíli o kouření s lékaři?

Nebylo to nezbytně nutné, protože jsem v době těhotenství už dva tři měsíce abstinovala. Od kamarádek ale vím, že přístup lékařů je rozdílný. Jedni doporučují nestresovat se odvykáním, jiní jsou naopak pro okamžitou abstinenci. Hodně maminek opravdu bojuje se zvýšenou chutí si cigaretu zapálit, ale naštěstí to nebyl můj případ.

Co vám při odvykání pomáhalo?

Cesta k nekouření je hodně individuální záležitostí. Mně třeba hodně pomáhala voda. Hlavně v prvních týdnech jsem trpěla návaly, motala se mi hlava. První týden jsem měla nikotinové náplasti a kdykoli jsem si vzpomněla na cigaretu, napila jsem se. Začala jsem hodně chodit na výlety, cvičit a pak i běhat. Pohyb a vůbec zaměstnání těla opravdu dost pomáhá.

Pomáhala vám ale i aplikace iCoach, kterou jste v rámci projektu „Ex-kuřáci jsou nezastavitelní“ propagovala. Jak jste se k tomuto programu dostala?

Zaujala mě myšlenka pozitivní kampaně, která kuřákům ničím nehrozí, ale naopak se je snaží motivovat a radit jim v tom, jak se závislosti zbavit. A také jsem chtěla zkusit, jak mi rady posílané e-mailem můžou pomoci vydržet nekouřit. Nakonec jsem musela uznat, že i v mém případě to bylo užitečné. iCoach mi pomohl dát si dohromady veškerá proti a pro, co kouření přináší, proč jsem přestala, jak s odstupem času vnímám cigarety jako takové. Právě pravidelné přemýšlení a mluvení o tom, proč přestat, co kouření to dává, co naopak bere, to vše pomáhá. Nakonec jsem do londýnské centrály projektu poslala svůj příběh a byla vybrána jako zástupce pro Česko.

Takže nechat si při odvykání radit přes internet podle vás smysl má?

Ano, přinejmenším jako podpora, která vás denně zásobuje tipy, jak se vypořádávat s nejrůznějšími situacemi, varuje před riziky a udržuje vás bdělé na cestě za nekouřením, vyhodnocuje motivaci, udržuje mysl „aktivní“. A to rozhodně není málo. Vnímám jí jako výraznou podporu, která funguje.

Přesto jste od roku 2009 jednou nevydržela…

Loni jsem měla jednu osobní krizovou situaci, kdy jsem si spontánně několik cigaret dala, ale takový výpadek se prostě občas stane každému. Okamžitě jsem zase zmobilizovala síly a zopakovala si, proč nekouřím a nechci znovu začít. Od té doby opět nebyla ani jedna cigareta. Je vlastně komické, jak se člověk k cigaretě upíná. Dává si ji za odměnu nebo „na uklidnění“, přitom ten kousek papíru uvnitř se vším možným nedává dobrého nic….


Martina Elisová
Má dvou a půl letého syna, manžela a kocoura. Všichni žijí v Klášterci nad Ohří. Je na mateřské dovolené a studuje andragogiku a personální řízení na FF Univerzity Karlovy. Nebaví ji hulváti, v poslední době i česká politika a přeplněný koš s prádlem. Baví ji hudba, tanec, čtení, pečení, cizí jazyky, ochotnické divadla, běhání a florbal. V minulém roce byla vybrána jako zástupkyně České republiky v projektu Evropské komise „Ex-kuřáci jsou nezastavitelní“.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Vaše příběhy, Závislost, Nejrůznější situace, Nový rok, Martín, Křížovka, Zdraví na Heureka.cz