[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vegetariánská strava je založena především na konzumaci produktů rostlinného původu a omezením vybraných živočišných produktů, zejména masa a ryb. Většinou se výživoví odborníci shodují, že zařadit několik dní v měsící bez masa do jídelníčku lidem prospívá.
„Zdravému dospělému jedinci může jeden či více dní vegetariánského způsobu stravování jen prospět," RNDr. Pavel Suchánek, odborný garant projektu Nadačního fondu Albert Zdravá 5. A i u dětí je vhodné sem tam bezmasý den do jídelníčku doplnit. "U starších batolat (2 - 3 roky) je možné zařadit jeden bezmasý den týdně," doplnila souhlasí nutriční terapeutka Jitka Laštovičková
Statistiky dokazují, že u příznivců vegetariánského stravování je mnohem nižší výskyt známých civilizačních chorob, jako je obezita či kardiovaskulárních onemocnění.
Takže oslavte dnešní den vegetariánů stylově. Zkuste si večer připravit naše recepty.
Potřebujeme: 1 hrnek jedlých hub, 4 brambory, 2 střední mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 5 růžiček brokolice, 5 růžiček květáku, 1–2 stroužky česneku, cibule, 1 lžička řepkového oleje, kmín, majoránka, sůl a čerstvá petrželka
Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek, přidáme omytou, očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a brambory. Přisypeme na plátky nakrájené čerstvé houby nebo spařené sušené houby, podlijeme troškou vody a dusíme přibližně 5 minut.
Poté přilijeme asi tak 1 a půl litru vody nebo domácího zeleninového vývaru, ochutíme troškou soli, kmínem a majoránkou a vaříme 10 minut na mírném ohni.
Nakonec přidáme brokolici a květák a vaříme ještě 5 minut. Ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme s celozrnným pečivem.
Potřebujeme: 1 kg brambor, 250 g nakládaného domácího kysaného zelí, 2 vejce, 50 g jemně namleté žitné mouky, 2–3 stroužky česneku, oregano, majoránka a sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme do větší mísy. Kysané zelí zbavíme vody, nakrájíme na menší kousky a smícháme s bramborami. Přidáme vejce, utřený česnek se solí, oregano a majoránku. Nakonec vmícháme žitnou mouku.
Zelné placky lze péct na pečicím papíře při 180 °C z každé strany tak 15 minut, pokud by se lepily, můžeme je pokapat řepkovým olejem nebo je orestovat na pánvi s trochou řepkového oleje.
Tip: Můžete zkusit i bezlepkovou verzi. Žitnou mouku můžete nahradit pohankovou, kukuřičnou nebo rýžovou.
Potřebujeme:1 větší cuketa (případně dvě malé), česnek podle chuti, cibulka, olej a sůl, bazalka, špetka pepře, 150 g polotučného tvarohu, mascarpone nebo zakysané smetany, 150 g strouhaného sýra, máslo
Cuketu nakrájejte na kolečka, posolte, nechte „vypotit“ a poté setřete přebytečnou vodu. Jednotlivé plátky osmažte zprudka na pánvi, poté je okamžitě vložte do máslem vytřené zapékací misky. Zakapejte olivovým olejem a nechte péct zhruba 15 minut v troubě.
Mezitím na pánvi osmažte cibulku s česnekem, nakonec přidejte bazalku a tvaroh, případně mascarpone nebo zakysanou smetanu. Osolte, podle chuti opepřete.
Z trouby vyndejte pekáček s cuketou, zalijte připravenou směsí. Nakonec posypte sýrem a nechte asi 10 minut dopéct.
Náš tip: Směs můžete obohatit také tofu nebo tempehem, abyste doplnili množství bílkovin
Potřebujeme: 5 velkých jablek, trochu citrónové šťávy, 2 hrnky kešu ořechů (namočených nejlépe přes noc), 1 hrnek agáve sirupu, 1 hrnek vlašských ořechů (namočených přes noc), ½ hrnku rozinek, 1 pol. lžíci skořice, ½ hrnku phsyllia
Nejprve si připravíme korpus. Kešu ořechy s ½ vlašských ořechů rozmixujeme v mixéru s ½ hrnkem sirupu z agáve. Koláčovou formu (zoubkatou) vyložíme potravinářskou fólií a na ni rozetřeme těsto, které lžící vytlačíme i do okrajů. Připravenou krustu dáme do lednice nebo mrazáku.
Připravíme si jablečnou vrstvu z 5 jablek, nastrouhaných na hrubém struhadle, přidáme rozinky, skořici, citrónovou šťávu a zbytek agáve sirupu. Naposledy zamícháme psyllium a část ořechů (namletých nebo rozmixovaných, tak aby se zabránilo vdechnutí dětem).
Vychladlou krustu navršíme jablečnou směsí a pro starší strávníky můžeme posypat nakrájenými ořechy.
Potřebujeme: 4 lžíce mandlí, 2 lžíce kakaových bobů, 5 ks datlí, 200 g kešu, 3,5 lžíce panenského kokosového oleje, 2 lžíce, mandlové pasty, 4 lžičky kakaa, 5,5 -6,5 lžic agávového sirupu, 1 špetka soli, 1 lžíce prášku z lucumy
Mandle, 1 lžíci kakaových bobů a datle dejte do mixéru a mixujte, dokud není hmota lepivá a dostatečně tvárná jako těsto. Vezměte kulatou formu na dort ( asi 14 cm), vyložte ji pečící folií a těsto pevně vtiskněte do dna až do krajů.
Připravte si kešu krém. Mixujte namočené kešu, 1 lžíci mandlové pasty, 2 lžičky kakaového prášku, 4-5 lžic sirupu z agáve, sůl a prášek z lucumy na jemné pyré.
Nyní vemte kokosový olej (1,5 polévkové lžíce) a nechte jej rozehřát ve vodní lázni. Přidejte k němu jemně nadrcené kakaové boby a přidejte k před chvilkou udělanému krému z kešu. Znovu vše promixujte do hladkého pyré. Rozetřete rovnoměrně na připravené těsto. Nyní vložte do mrazáku alespoň na pět hodin.
Mezitím si připravte čokoládový krém. V teplé vodě rozehřejte kokosový olej. Smíchejte jej s jednou lžící mandlové pasty, 2 lžičkami kakaového prášku a 1,5 polévkové lžíce sirupu z agáve.
Nyní to začíná být kreativní! Rozetřete čokoládovou omáčku do libovolného vzoru a dle chuti posypte kakaovými boby. Přidat můžete též ořechy, mandlové máslo či kakaový prášek. Kreativitě se meze nekladou.
Potřebujeme: Na palačinky: 5 banánů (zralých), lžíce skořice nebo kakaa; Na náplň: ovoce dle chuti (maliny, borůvky, jahody, mango, banány, broskve…); raw čokoláda: ½ hrnku raw kakaa, ½ hrnku rozehřátého (do 42°C) kokosového oleje, agávový sirup dle chuti (2-3 lžíce); Oříškový krém: 1 hrnek namočených kešu oříšků, 2 lžíce sirupu z agáve
Banány rozmixujeme do hladké kaše a přidáme skořici nebo kakao. Těsto rozetřeme v tenké vrstvě na plech (cca 3mm), na který jsme rozložili papír na pečení. Sušíme v sušičce nebo troubě na max. 42°C cca 6-10 hodin do uschnutí.
Zatím si můžeme připravit raw čokoládu nebo oříškovou náplň. V jedné míse smícháme suroviny na raw čokoládu v druhé na kešu krém a vše postupně rozmixujeme v malém mixéru nebo v misce tyčovým mixérem.
Po usušení pláty opatrně sloupneme a rozstřihneme na menší čtverce, které plníme dle chuti ovocem nebo čokoládovou náplní.
Podobnou životní filozofií ovšem s přísnějšími pravidly je veganství, které se zříká nejen konzumace masa, ale i vajec a mléčných výrobků.
Za vznikem Světového dne vegetariánů stojí Severoamerická vegetariánská společnost, a to už od roku 1977. Dle dostupných údajů se v současné době k tomuto životnímu stylu celosvětově hlásí zhruba jedna miliarda obyvatel. V České republice se postojem Čechů k vegetariánství zabývala již v minulosti například agentura STEM/MARK prostřednictvím kvantitativního průzkumu.