Maminka.czmasopust

Kdy vznikl a proč se slaví masopust? Tady je 6 nápadů, kterými ho dětem hravě přiblížíte

Simona Procházková swp 14.  1.  2024
Víme, jak dětem jednoduše vysvětlit, co je to vlastně masopust a jak ho pořádně oslavit. Máme pro vás super nápady, které zajistí spoustu zábavy. Vyzkoušejte aspoň některé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako masopust bylo v minulosti označováno období od Tří králů do Popeleční středy. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody. Masopust byl pro lidi svátkem hodování, během kterého se připravovali na následný předvelikonoční půst.

VIDEO: Dílnička: Vyrobte si originální masopustní masku

Vyvrcholením masopustu bývala maškarní zábava, která probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou, a zahajovala období půstu. Popeleční středa připadá na 40. den před Velikonocemi (do těchto 40 dnů se nepočítají neděle). Jelikož jsou Velikonoce pohyblivý svátek, i Popeleční středa připadá každý rok na jiné datum.

Masopust je dobou hojnosti, dobrého jídla a pití, kdy se pořádají zábavy, plesy, slavnosti a karnevaly. Neodmyslitelně k němu patří muzika, veselí, zpěv a tanec, zabijačky a tradiční maškarní průvody. K masopustu patří masky jako Medvěd, Kobyla, Kozel, Beran, Smrtka, Ženich s Nevěstou, Cikánka, Laufr, Šašek, Turek, Žid, Kominík, Kohout a další…

I dnes je masopustní doba časem legrace a hostin. Na takových hostinách se v českých krajích obvykle jí maso, tradičně je s masopustem spojena zabijačka. Vedle masa, v němž vynikají jitrnice a klobásy, jsou tu i sladké pokrmy – masopustní koblížky či plněné koláčky nebo šišky. Symbolem masopustu jsou masky a maškary, které tancují, zpívají a všelijak se veselí. Prima zábava, co říkáte? Pojďte si ji užít také s dětmi.

RECEPT: Upečte si dozlatova osmažené a nebesky nadýchané masopustní koblihy

Vyrobte si jitrnici

Vezměte starou ponožku nebo silonovou podkolenku, vatu nebo rýži či zbytky látek, provázky a špejle. Ponožku naplňte vatou (bude krásně měkká) nebo rýží, dítě tak může hezky vnímat rozdíly v jednotlivých strukturách i váze. Oba konce zavažte provázkem, a pokud máte i špejle, udělejte uzel, do kterého špejli zasunete.

Zazpívejte si písničku a zatancujte si

Vytáhněte všechny hudební nástroje a zazpívejte si s dětmi. Nebo dětem dejte do ruky vařečky a hrnce a nechte je pořádně se vyřádit. Zazpívejte si s nimi písničku o posvícení: "To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle, máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně."

Upečte si masopustní koblihy

Děti vám určitě rády pomohou. Odváží mouku, rozdrobí droždí, nalejí mléko a společně můžete pozorovat, jak se rodí a roste kvásek. A neroste jen kvásek, ale i těsto, které společně zaděláte a necháte na teple kynout.

Zajděte se podívat do řeznictví

Pokud se zrovna nechystáte na domácí zabijačku, můžete vzít děti na nákup do řeznictví. Mohou si tak prohlédnout jitrnice, klobásy a všechny ty dobroty, které, ač se nehodí do dětského jídelníčku, patří rozhodně k masopustu.

Masopust: Co to je a kdy se slaví?

Svátek hodování, během kterého bylo třeba se opravdu dosyta najíst. Následoval po něm dlouhý čtyřicetidenní půst zakončený Velikonocemi. Dnes je masopust spíše ve znamení karnevalů, maškarních plesů a všeobecného veselí. Užívají si ho malí i velcí.

RECEPT: Masopustní koláče. Připravte si hostinu podle tradic našich předků

Vyrobte si masku

Masky patří k masopustu. Je čas vytáhnout barvičky, nůžky, lepidla, krepový papír, zbytky látek a pustit se do toho. Nemusíte vyrábět složité masky. Úplně postačí, když si vyrobíte masku na oči a vdechnete jí něčí život – co třeba myška, kočka, medvěd nebo kůň? Nechte děti, ať masku vybarví, a pak si společně můžete masky vyzkoušet. Maska má totiž mnoho tváří. Může být nazlobená nebo nešťastná a také veselá a rozpustilá nebo smutná. Můžete hádat, jak se asi maska právě "cítí", a vyzkoušet si tak s dětmi poznávání emocí.

 

Pokud nemáte doma vůbec nic, z čeho byste masky vytvořili, sáhněte po barvičkách na obličej a masku dětem jednoduše namalujte.

 

Je čas na maškarní bál

Podívejte se po svém okolí a najděte si ten nejlepší karnevalový či maškarní bál. Obvykle se maškarní veselice odehrávají o víkendu před maškarním úterým, neděli se říká Taneční neděle. Je čas tancovat, veselit se a dovádět s kamarády. Pro letošní rok 2024 začíná vrchol masopustu v neděli 11. února.

Témata: Děti, Recepty, Péče o dítě a jeho výchova, Velikonoce, Hry pro děti, Kam s dětmi, Rodina a vy, Vaření, Tradice, svátek, Naše tipy, masopust, zábava, Za zábavou, Maminka cestuje, zvyky, Beran, hudební nástroje, Špejle, Kočka, Sašek, Uzel, Kozel, Krepový papír, Kohout