Maminka.czVýživa a stravování

Masopust je tady! Na stůl patří koblížky

Pohyblivý lidový svátek, kterému se říká masopust nebo také fašank, fašink či ostatky, začíná na tučný čtvrtek a vrcholí úterním masopustním průvodem. A bez koblížek nebo vdolků by to nebylo ono.
, Časopis F.O.O.D.
13. 2. 2015

Malé tvarohové kobližky

30–35 kusů příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: 400 g hladké mouky, 20 g droždí, 70 g krupicového cukru, 125 ml plnotučného mléka, 4 žloutky, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu, 150 g plnotučného tvarohu, 2 lžíce tuzemáku, olej na smažení

Odvažte mouku. Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, lžíci z odvážené mouky a trochu vlažného mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte žloutky, cukr, špetku soli a vanilkový extrakt a utřete.

Pak vmíchejte tvaroh, zbylou mouku a mléko, kvásek i tuzemák a vypracujte vláčné těsto, které nechte v teple pod utěrkou kynout 40 minut. Pak z něj udělejte váleček, nakrájejte na 30 až 35 kousků a z nich udělejte bochánky. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 20 minut.

Smažte dozlatova ve středně teplém oleji, musí jen mírně probublávat. Hotové kobližky nechte okapat na papírové utěrce a ještě vlažné obalte v moučkovém cukru.

Klepněte pro větší obrázek

Jemné kynuté kroužky

20 kusů příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: 450 g hladké mouky, 70 g krupicového cukru, 20 g droždí, 125 ml plnotučného mléka, 100 ml smetany 33%, 50 g másla, 4 žloutky, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 lžíce tuzemáku, olej na smažení, 50 g jemného krupicového cukru a 1 lžička skořice na obalení

Odvažte mouku a cukr. Do misky rozdrobte droždí a přidejte lžičku z naváženého cukru a lžíci z odvážené mouky. Přilijte lehce ohřáté mléko, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do kastrůlku po mléce vlijte smetanu a vložte nakrájené máslo. Ohřejte jen tak, aby se máslo rozpustilo, a sundejte z ohně.

Do mísy dejte žloutky, navážený cukr, špetku soli a vanilkový extrakt a utřete. Pak postupně přilévejte smetanu s máslem a přisypávejte mouku. Nakonec vmíchejte kvásek a tuzemák. Dobře zpracujte, až vznikne vláčné těsto (nejlépe to jde v robotu s hákem). To v míse lehce posypte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut.

Pak dejte těsto na pomoučněný vál a lehce ho rozválejte na silný plát. Kulatou formičkou (nebo obrácenou skleničkou) vykrájejte kolečka a menší formičkou do nich vykrojte střed. Zakryjte utěrkou a nechte kynout ještě dalších 20 minut.

V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje na 180 °C. Kroužky vkládejte postupně a za velmi mírného bublání tuku je smažte nejprve z jedné strany. Obraťte a dosmažte dozlatova. Tuk nesmí být příliš horký, kroužky by rychle zhnědly a uvnitř by se nepropekly. Usmažené je skládejte na papírovou utěrku a nechte lehce zchladnout. Pak kroužky obalte ve směsi krupicového cukru a skořice.

Klepněte pro větší obrázek

Vdolky pečené v troubě

20 kusů příprava: 2,5 hodiny

Potřebujeme: 500 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 300 ml plnotučného mléka, 20 g droždí, špetka soli, 1 lžička citronové kůry, 40 g másla, 2 žloutky, 150 g švestkových povidel, 2 lžíce tuzemáku, 300 g strouhaného tvrdého tvarohu

Odvažte mouku a cukr. Mléko ohřejte asi na 40 °C. Do misky rozdrobte droždí. Přidejte lžičku cukru a lžíci mouky z odváženého množství. Přilijte třetinu ohřátého mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.

Mezitím vsypte mouku, cukr, špetku soli a citronovou kůru do mísy. Ve zbylém mléce rozpusťte máslo nakrájené na kousky a rozšlehejte žloutky. Tekutinu a kvásek postupně zapracujte do mouky. Těsto hněťte asi 10 minut, až bude hladké a vláčné. Zakryjte ho v míse utěrkou a nechte kynout asi 50 minut.

Pak vykrájejte lžící malé bochánky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vymazaný máslem. Bochníčky zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout. Nakynuté vdolky lehce promáčkněte dlaní. Vložte do trouby a při 180 °C pečte 30 minut. Po vychladnutí je potřete povidly s tuzemákem a posypte strouhaným tvarohem.

Klepněte pro větší obrázek

Kynuté rohlíčky plněné tvarohem

12 kusů příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: 250 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 150 ml plnotučného mléka, 15 g čerstvého droždí, 50 g másla, 2 žloutky, špetka soli, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžička citronové kůry, 1 vejce na potření, Náplň: 150 g polotučného tvarohu, 50 g krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového pudinku, 1 lžíce rozinek naložených v tuzemáku

Mouku a cukr odvažte. Mléko dejte do kastrůlku a lehce ohřejte. Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžičku cukru a lžíci mouky z odváženého množství. Zalijte asi polovinou mléka. Rozmíchejte a na teplém místě nechte vyběhnout kvásek.

Do zbylého mléka dejte máslo nakrájené na kousky a nechte ho rozpustit. Pak vmíchejte žloutky. Do mísy nasypte odváženou mouku, cukr a špetku soli. Postupně zapracujte teplé mléko s máslem a žloutky a nakynutý kvásek. Nakonec přidejte olej a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto. Nechte ho pod utěrkou kynout asi 30 minut.

Připravte si tvarohovou náplň. Smíchejte tvaroh s cukrem, vanilkovým pudinkem a rozinkami. Vykynuté těsto rozválejte do kruhu. Rozkrájejte ho na 12 stejně velkých výsečí. Na širší část rozdělte tvarohovou náplň. Pak každý díl zarolujte tak, aby vznikl rohlíček s náplní uvnitř.

Rohlíčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a zakryté utěrkou nechte kynout ještě zhruba 30 minut. Nakynuté rohlíčky
vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi 20 minut. Nechte je vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Maso, Bublání, Stůl, Vanilkový pudink, Nakrájené máslo, Vanilkový extrakt, Teplé mléko
Mohlo by vás zajímat
Tipy na vánoční dárky pro miminka od narození do šesti měsíců
Maminka vydává pohádkovou knížku plnou krásných ilustrací Pohádky od Maminky
Gelové kapsle na praní do děských rukou nepatří. Děti nevidí rozdíl
Chodí k vašim dětem zoubková víla? Děti milují fantazii a imaginaci

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu