Maminka.czRecepty

RECEPT: Masopustní koblížky: Dozlatova smažené, cukrem sypané a vanilkou provoněné

Simona Formánková swp 6.  2.  2022
Tradiční masopustní veselí se nepojí pouze s pestrobarevnými maskami, oblíbenými průvody nebo tradicemi. Jde o období hodování a veselí. Masopustní koblížky jsou jednou z oblíbených dobrot, na kterých si v tento čas pochutnávali naši předkové po staletí. Vyzkoušejte je i vy!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nadýchané jako peříčko, dozlatova smažené, se sladkou náplní uvnitř – takové jsou masopustní koblížky. Pokud je pocukrujete moučkovým cukrem promíchaným s vanilkou, rozhodně vám z talíře zmizí doslova před očima. Tyto koblihy připravovaly už naše babičky, připomeňte si tradiční recept našich předků. 

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • citronová kůra (možná je i pomerančová)
  • 30 g droždí
  • 220 ml smetany (nebo mléka)
  • 2 kostky cukru
  • 6 ks žloutků
  • 60 g cukru krupice
  • 3 lžíce hnědého rumu
  • 80 g másla
  • zavařenina (k plnění, nejlépe domácí)
  • rostlinný olej (na smažení)
  • moučkový cukr (s vanilkou)

Postup:

Mouku, sůl a kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka s cukrem. Žloutky s cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte zbylou vlažnou smetanu, vzešlé kvasnice, rozpuštěné máslo a rum. Prošlehejte a vlijte k mouce.

Vypracujte vláčné, ale nelepivé těsto. Těsto poté na válu lehce posypaném moukou vyválejte na asi 3 cm vysoký plát a tvořítkem vykrajujte kolečka. Doprostřed poloviny z nich naneste trochu zavařeniny, přikryjte druhým kolečkem a spojte tvořítkem s průměrem o něco menším, než mělo to předchozí.

Přikryté utěrkou nechte koblihy ještě asi půl hodiny kynout. Do kastrůlku nebo pánve s vysokým okrajem vlijte dostatečné množství oleje (koblihy v něm musí plavat) a dobře jej rozehřejte. Vkládejte opatrně koblihy tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Chvíli je smažte přiklopené, poté je obraťte a již nezakryté dosmažte i z druhé strany. Přebytečný tuk nechte odsát na kuchyňských papírových utěrkách a prochladlé je pak pouze lehce poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Vaření, Časopis F.O.O.D., Tradice, jídlo, Výživa a stravování, Vaření pro rodinu, masopust, Cukr, Kobliha, Smetana, Vanilka, Šleh, Koblížek, Maska, Recept, Předek, Veselí, Koblih, Kvasnice