[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Nadýchané jako peříčko, dozlatova smažené, se sladkou náplní uvnitř – takové jsou masopustní koblížky. Pokud je pocukrujete moučkovým cukrem promíchaným s vanilkou, rozhodně vám z talíře zmizí doslova před očima. Tyto koblihy připravovaly už naše babičky, připomeňte si tradiční recept našich předků.
Suroviny:
Postup:
Mouku, sůl a kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka s cukrem. Žloutky s cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte zbylou vlažnou smetanu, vzešlé kvasnice, rozpuštěné máslo a rum. Prošlehejte a vlijte k mouce.
Vypracujte vláčné, ale nelepivé těsto. Těsto poté na válu lehce posypaném moukou vyválejte na asi 3 cm vysoký plát a tvořítkem vykrajujte kolečka. Doprostřed poloviny z nich naneste trochu zavařeniny, přikryjte druhým kolečkem a spojte tvořítkem s průměrem o něco menším, než mělo to předchozí.
Přikryté utěrkou nechte koblihy ještě asi půl hodiny kynout. Do kastrůlku nebo pánve s vysokým okrajem vlijte dostatečné množství oleje (koblihy v něm musí plavat) a dobře jej rozehřejte. Vkládejte opatrně koblihy tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Chvíli je smažte přiklopené, poté je obraťte a již nezakryté dosmažte i z druhé strany. Přebytečný tuk nechte odsát na kuchyňských papírových utěrkách a prochladlé je pak pouze lehce poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.
Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.