[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
„Existují potraviny, které snižují pozornost, což je u dětí s ADHD nežádoucí. Proto jsou důslednost ve stravě a vhodná volba potravin u dětí s poruchou pozornosti zásadní,“ upozorňuje zakladatelka Institutu výživových poradců a health koučka Pavla Pešková Gazdíková.
Bílé pečivo – podle studií pšenice a lepek způsobují, že některé děti mají zhoršenou pozornost.
Barevné pečivo – mnoho tmavého pečiva neobsahuje celozrnnou mouku, ale pšeničnou, která není pro děti s ADHD vhodná. Tmavé pečivo se nerovná vždy zdravé pečivo.
Sladkosti – oplatky, sušenky, lízátka… Čím víc cukru nepozorné děti mají, tím víc jsou neklidné.
Sladké bublinkové nápoje – obsahují velké množství přidaného cukru, umělá barviva a konzervanty, které zhoršují průběh ADHD.
Průmyslově zpracované potraviny – obsahují umělá barviva, konzervanty, přidaný cukr, alergeny, které mohou zhoršit projevy hyperaktivity a snížit pozornost.
„U dětí s ADHD je potřeba mít v jídelníčku alespoň 2 gramy omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správný vývoj mozku. Nezbytné jsou také hořčík, zinek a zároveň doporučuji konzumovat potraviny, které obsahují antioxidanty. Proto u nákupu věnujte pozornost složení potravin,“ radí Pavla Pešková Gazdíková.
Tučné ryby (například losos)
Avokádo
Špenát
Chia semínka/chia puding
Lněné semínko
Lněný olej
Hrušky