Maminka.czBatole

Máte doma atopika? Poradíme vám, jak se starat o jeho pokožku

Adéla Vedralová 28.  5.  2012
Máte doma atopika? Poradíme vám, jak se starat o jeho pokožku
Atopický ekzém patří mezi nejrozšířenější civilizační kožní choroby. Jeho příčinou jsou geny i prostředí, ve kterém žijeme. Na rozjezd nemoci má vliv dokonce i špatná strava, alergie. Bohužel, ve většině případů se tento neduh objevuje už u miminek a malých dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jelikož se ekzém projevuje prostřednictvím suchých a svědivých míst na pokožce, jde o velmi nepřjemný jev. Lékaři nedoporučují, aby si pacienti tato místa drbali, protože právě mechanické dráždění může celý stav ještě zhoršit. Jenže vysvětlujte to dítěti, které je kvůli nepříjemnému svědění a pálení celé bez sebe? Děti špatně spí, stále pláčou a jejich život je poznamnaný neustálými omezeními. Miminkům se kvůli škrábání nasazují ochranné rukavičky a větším dětem prostě musíme vše dostatečně vysvětlit a snažit se příznaky co nevíce eliminovat. Léčba atopického ekzému je především na rodičích, kteří by měli dbát na důkladné a pravidelné ošetřování postižených míst celého tělíčka.

Pokud si u svého dítěte všimnete nějakých průvodních znaků vzniku ekzému (loupající se pokožka, zarudlé svědící puchýřky, rozsáhlejší suchá místa na pokožce...), není na co čekat. Nejdříve navštivte svého pediatra, který by vás měl v případě nutnosti poslat na konzultaci ke kožnímu lékaři. Ten už vám předepíše adekvátní mastičky a kosmetiku, kterou vaše dítě budete ošetřovat, ale také poradí, co přesně péče o atopickou kůži obnáší.

Od dubna jsou nově otevřené takzvané Školy atopie, kde školený personál učí rodiče i děti, jak kvalitně žít s kožním hendikepem a jak svůj život prožít bez větších omezení. Tato centra najdete v nemocnici Bulovka v Praze a v Fakultní nemocnici v Brně. Právě tam získáte bezplatně a dokonce bez doporučení lékaře všechny potřebné informace.

Volně prodejná dermatologická kosmetika, jež pomáhá v léčbě atopie:

ABCDerm ATO+ Baume, krémový balzám 200ml, 369 Kč
Ochranný a výživný krémový balzám na atopickou pokožku dětí. Je jemný, dobře promastí vysušenou pokožku a dokáže zmírnit nepříjemné svědění. Používá se na celé tělo i obličej, dobře se vstřebává a nedráždí.

ABCDerm ATO+ Lavante, čistící krém 200ml, 289 Kč
Výživný čistící krém určený pro suchou až atopickou pokožku dětí. Jelikož mytí patří mezi procesy, kdy se pokožka může hodně vysušit a podráždit, je potřeba používat velmi šetrné a výživné kosmetické produkty. Tento chrání, čistí a vyživí v jednom kroku.

A-DERMA Creme de soin krém s ovesným mlékem 150ml, 419 Kč
Krém speciálně vyvinutý pro potřeby atopické pokožky vyživuje do hloubky a zabraňuje svědění, pálení a pocitu pnutí. Aplikuje se na celé tělo včetně obličeje a zanechá ochrannou vrstvu. Na jednu aplikaci stačí malé množství, funguje skvěle.

A-DERMA Sprchový čistící olej Exomega huile 200 ml, 229 Kč
Gelový olejíček, ktreý v kontaktu s vodou lehce napění funguje jako skvělý pomocník v každodenní hygieně dětí i dospělých postižených atopickým ekzémem. Pokožku zanchá jemnou, vyživenou a připravenou na aplikaci krému.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Kojenec, pořad, Průvodní znak, Mechanické dráždění, Bulovka, Dom, Jak, Láva, Pořadí, Pór, Máť, Star, Zdraví na Heureka.cz