Maminka.czDěti a mateřství

Máte doma herecký talent nebo výraznou osobnost? Zkuste casting

Zuzana Šustová 26.  2.  2013
Máte doma herecký talent nebo výraznou osobnost? Zkuste casting
Vaše dítě je pochopitelně nejkrásnější a nejšikovnější. Když vás v tom okolí utvrzuje, člověk snadno nabude dojmu, že by dcerku či synka rád představil někomu, kdo takové krásné a chytré dítě ocení víc, než jen pochvalnými slovy. Pamatujte ale, že pokud se rozhodnete zkusit "prodat" potomka na castingu, musíte podstoupit nejeden konkurz, kde především čekáte, a dítě se musí předvádět. Proto je-li vaše ratolest spíše stydlivá, nenechte ji traumatizovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První krok – registrace

Po předběžné telefonické registraci musíte k osobní do castingové či modelingové agentury. Připravte se na hodinové či delší focení, filmování, zapisování podrobných údajů o dítěti a jeho předvádění v rámci registrování se u vámi vybrané agentury. Protože režiséři a produkční potřebují děti uvolněné a veselé, je pro ně obvykle připravena vybavená herna, aby se při registraci i během případného budoucího castingu cítily dobře a přirozeně. Přirozenost a dětská bezprostřednost je právě ta nejlepší vlastnost, kterou pak výběrová komise u uchazečů na castingu nejvíc ocení. K registraci s sebou vezměte alespoň tři druhy oblečení- různých barev, aby se dítě mohlo fotit v rozličných outfitech, včetně kloboučku, kšiltovky, šátku, sponek a gumiček do vlasů pro holčičky atd. Podrobnosti o podmínkách registrace a přesných pomůcek, které má mít dítě s sebou, naleznete na stránkách té které castingové firmy anebo se ujistěte telefonicky.

Druhý krok – casting

Jakmile je vaše dítko jednou zaregistrováno, při první možné příležitosti ho pak agentura pozve na nejbližší casting. Podle toho, jestli typově i věkově vyhovuje daným parametrům připravované reklamy, filmu, klipu či focení dětské módy atp. Ovšem nečekejte, že když se dítě účastní castingu, bude zákonitě vystupovat v reklamě. Casting je pouhý konkurz na účinkování v televizi či na plátně. Na castingu se sejdou třeba desítky dětí, z nichž se teprve vybírá ten nejvhodnější kandidát.

Třetí krok – výherce

Ten, kdo je nakonec vybrán jako "herec" pro plánované focení či filmování, si může gratulovat, ale zároveň musí opět počítat s nemalým množstvím času, které stráví před objektivem, před kamerou, na zkouškách atd. Stejně tak vy, jako doprovod, musíte být trpělivá a umět čekat. Částky, které děti za televizní a jiné spoty obdrží, jsou tisícové, ale nečekejte nic závratného. Nicméně jako příjemná forma získávání peněz do rodinného rozpočtu takové "prodávání" dětí může fungovat.

Morální dilema

Říkáte si, co když dítě, až jednou vyroste, vám tyhle účasti na castinzích a případných vystupováních v reklamách vyčte? Co když s tím zpětně nebude souhlasit a osočí vás ze sobectví, zaprodání a bůhví z čeho? Těžko říct, co si jednou vaše dítě, až vyroste, o svém dětství pomyslí. Ale vězte, že z takových reklamních účastí bude mít už od dětství vysoké sebevědomí a bude na sebe pyšné, vy na něj též, a to se do života vždycky hodí.

Tip Maminka.cz

Některé castingové agentury pořádají dokonce letní tábory s klasickým táborovým programem, kde se děti navíc učí hrát a stát před i za kamerou, trénují moderování, dabing, tanec, zpěv i samotný casting tedy jak vlastně probíhá účast na konkurzním řízení. Obvykle je i navštíví zkušení herci či lidé od filmu a z televize, což může být pro děti nevšední zážitek. Takže pokud máte doma malého exhibicionistu, co se extrémně rád předvádí, připravte mu báječné prázdniny!

Témata: Děti, Herec, Talent, Letní tábory, Vysoké sebevědomí, Osobnost, Čas, Nevšední zážitek, Výraz, Klasický tábor, Dabing, Dom, Máť