Maminka.czZdraví

Máte doma malého alergika? Takhle mu změňte pokojíček!

Simona Procházková 21.  10.  2018
Zjistili jste, že vaše ratolest trpí alergií? Stejný problém má aktuálně každé čtvrté dítě v Česku. Jak můžete vylepšit a přizpůsobit dětský pokoj, aby se v něm malý alergik cítil co nejlépe? Někdy stačí pár zásadních a nenáročných změn. Poradíme, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Měkoučké koberce s vysokým vláknem, vesele barevné závěsy, látkové dekorace a spousta plyšáků, to všechno dělá každý dětský pokojíček krásnější a útulnější. Jenže pokud patří váš potomek mezi alergiky (a nemusí jít jen o alergii na prach nebo roztoče, platí to i pro děti s alergiemi na pyly nebo trávy), takové prostředí mu ani trochu neprospívá. Často přitom stačí jen několik menších úprav a dodržování určitých pravidel, abyste domácnost přizpůsobili potřebám svého dítka a eliminovali jeho potíže.

Projevy alergie nejsou totiž dnes již omezeny na specifickou sezonu například jarních pylů nebo na určité prostředí. Čím dál více způsobují problémy (dětem i dospělým) celoročně působící alergeny. Na vině jsou celkové zhoršení životního prostředí, změny životního stylu, špatná kvalita venkovního ovzduší ve velkých městech a jednoznačně byl prokázán také vztah alergických onemocnění s expozicí alergenů vnitřního prostředí a také vliv roztočů, plísní a domácích zvířat.

Zbavte se koberců a záclon

Koberce a záclony jsou bezkonkurenčně největšími lapači prachu a také líhní alergenů. Na záclonách a závěsech se navíc kromě prachu a roztočů usazují i pyly, které při větrání pronikají dovnitř. Pokud to je jen trochu možné, tak se jich alespoň v pokoji alergika zbavte. Dobrou variantou jsou plovoucí či dřevěná podlaha, linoleum, korek, případně dlažba. Tyto povrchy jsou jednoduché na údržbu. Záclony a závěsy můžete nahradit žaluziemi, které lze snadno zbavit prachu například pomocí speciálních nástavců vysavače. Měli byste je ale pravidelně otírat, aby se na nich neusadila vrstva prachu.

8 nejčastějších projevů potravinové alergie. I rýma a astma

Luxovat a luxovat

Všudypřítomný prach je rájem pro roztoče, jejichž exkrementy jsou výrazným spouštěčem alergických reakcí. A doma je zkrátka máme všichni. Vysavač by se proto měl stát vaším věrným společníkem, pravidelné vysávání prachu, plného dráždivých alergenů, je totiž skutečně důležité. Dobrým tipem je takzvané „mokré vysávání“, které tolik nevíří prach po místnosti. Při zařizování nebo renovaci pokojíčku myslete na to, že čím více omyvatelných povrchů, tím méně práce a snadnější úklid pro vás.

Hračky do boxů

Hromady zaprášených plyšáků jsou přímo semeništěm roztočů a usazují se na nich alergeny rychlostí blesku. Ty, se kterými si dítě nehraje, bez milosti z pokojíčku odstraňte, zbylé kousky často vyperte v pračce na 60 °C. Jako úložné prostory na hračky skvěle poslouží plastové nebo kartonové boxy. Vyrábějí se ve veselých barvách a s obrázky oblíbených dětských hrdinů, takže hravě zútulní místnost. A jaké hračky jsou pro malé alergiky nejvhodnější? Nejlépe se udržují plastové kostky a stavebnice a autíčka. Kdykoli je jednoduše vysypete do vany nebo kbelíku a umyjete teplou vodou s jarem nebo mýdlem. A co s „trofejemi“, které si naši nejmenší tak rádi vystavují na poličkách (modely letadýlek, medaile z turnajů, panenky, knížky…)? Neexistuje jiné řešení než zkrátka co nejčastěji utírat prach, nejlépe „navlhko.“

Pryč s nábytkem

Neradíme vám, abyste z dětského pokojíčku udělali poloprázdnou, sterilní místnost. Při zařizování ale přemýšlejte, které kusy nábytku jsou nezbytné a bez kterých se naopak obejdete. Čím méně nábytku, tím snadnější a rychlejší údržba a méně prachu. Pokud máte v plánu umístit do pokoje knihovnu, vždy volte uzavřenou (například se skleněnými dveřmi), úložné prostory, jako jsou skříně a komody, by měly být uzavíratelné, eliminujte počet nejrůznějších otevřených regálů a poliček. Vyberte takové materiály, které jsou snadné na údržbu. Nábytek by měl být nejlépe dřevěný, bez agresivních chemických látek, lepidel a syntetických barviv. Při nákupu se proto na vše důkladně informujte.

Pozor na výběr matrace

Třetinu dne stráví dítě odpočinkem na lůžku. Důležitým bodem vhodného prostředí je proto zdravé spaní. Matraci, na které alergik spí, věnujte velkou pozornost. Pořiďte tu z přírodních materiálů, je totiž pro lidskou pokožku nejpřirozenější, hypoalergenní, antibakteriální a odolná proti roztočům. Matrace by měla být vybavena snímatelným a pratelným potahem. A ještě jeden dobrý tip – ideální je, pokud má postel dítěte nohy, dá se tak pod ní snadno vytřít nebo vyluxovat.

Pečujte o lůžkoviny

Lůžkoviny je dobré pravidelně větrat a pokud možno vůbec nezastýlat. Povlečení alespoň jednou za deset dní vyperte na vyšší teplotu než 60 °C, s použitím pracího prostředku speciálně určeného pro alergiky (v polštářích a peřinách se velmi dobře daří roztočům, vyperte je proto alespoň každé dva měsíce). Vhodné je používat bariérové povlaky na polštáře, deky a matrace, které jsou svým charakterem nepropustné pro průnik roztočů. Dnes jsou již běžně k sehnání a finančně vás nijak nezruinují.

Udržujte vlhký vzduch

Pečujte o domácí klima, zejména v místnostech, kde se spí. Vlhkost vzduchu se snažte udržovat kolem 50 %. Při vyšší vlhkosti vznikají výborné podmínky a živná půda k množení roztočů, plísní a dalších mikroorganismů, které stojí za mnoha alergiemi. Nezapomínejte také na pravidelné intenzivní větrání, které je pro zachování zdravého mikroklimatu v domě nebo bytě velmi důležité. Určitě není od věci zauvažovat o pořízení zvlhčovače nebo čističky vzduchu, která dokáže vzduch v místnosti zbavit prachu, pylů, sporů plísní, výkalů roztočů i bakterií. Pro zvlhčení vzduchu také dobře poslouží například „obyčejný“ kastrol s vodou postavený na radiátor.

Alergie trápí děti i na podzim! Proč to tak je a jak jim pomoct?
Alergie na chlad existuje: Kopřivka, otoky i dušnost!
Alergie, rýma, virózy: co hrozí dětem na podzim?

 

 

Témata: Zdraví, Děti, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Alergie, údržba, Ovzduší, Renova, Lidská pokožka, Přírodní materiál, Teplá voda, Lůžko, Malá úprava, Dom, Věrný společník, Dětský pokojíček, Záclona, Stejný problém, Alergická reakce, TAK, Kastrol, Domácí zvíře, Životní styl, Vlhký vzduch, Potah, Zdraví na Heureka.cz