Maminka.czRecepty

Máte droždí? Upečte si mazanec, k Velikonocům patří. Tady je recept

redakce kog 8.  4.  2020
Máte droždí? Upečte si mazanec, k Velikonocům patří. Tady je recept
K Velikonocům patří samozřejmě nadýchaný mazanec! Ten z obchodu ale nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho upečete doma. Máte-li ovšem droždí. Podle našeho video receptu to snadno zvládnete. Chutná výtečně, je vláčný a hádáme, že se po něm hned zapráší.

Pokud se vám nechce péct beránek, můžete vyzkoušet mazanec. Zadělává se na Bílou sobotu a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.



Co ale možná nevíte, je, že kdysi mazanec nebyl sladký. Připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec. V jiných koutech naší země se nesladké variantě říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr nebo svěceník.

Vyzkoušejte slaného beránka nebo neodolatelný mazanec a jidáše


Na mazanec budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • špetku soli

Recepty na velikonoční nádivku, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, se dočtete ZDE >>>


Postup:
Při pečení mazance je důležité, aby všechny suroviny, které použijete, měly pokojovou teplotu. Nechte je proto před přípravou těsta odpočinout v teple.

Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečicím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.

Nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Témata: Recepty, Velikonoce, Jak na to, Výživa a stravování, Polohrubá mouka, Droždí, Mazanec, Pokojová teplota, Rozinka, Ingredience, Mandle, Velikonoční mazanec, Velké množství, Recept, Bílá sobota, Hotové těsto, Krupicový cukr, Těsto, Čerstvé droždí, Vanilkový cukr, Špetka, Teplé místo, Rozpuštěné máslo, Cukr, Náš
Mohlo by vás zajímat
Tohle neříkejte dětem, když brečí! Proč a co se může stát?
redakce
Chování a vztahy