Maminka.czRecepty

Máte droždí? Upečte si mazanec, k Velikonocům patří. Tady je recept

8. 4. 2020
Máte droždí? Upečte si mazanec, k Velikonocům patří. Tady je recept
K Velikonocům patří samozřejmě nadýchaný mazanec! Ten z obchodu ale nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho upečete doma. Máte-li ovšem droždí. Podle našeho video receptu to snadno zvládnete. Chutná výtečně, je vláčný a hádáme, že se po něm hned zapráší.

Pokud se vám nechce péct beránek, můžete vyzkoušet mazanec. Zadělává se na Bílou sobotu a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.



Co ale možná nevíte, je, že kdysi mazanec nebyl sladký. Připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec. V jiných koutech naší země se nesladké variantě říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr nebo svěceník.

Vyzkoušejte slaného beránka nebo neodolatelný mazanec a jidáše


Na mazanec budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • špetku soli

Recepty na velikonoční nádivku, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, se dočtete ZDE >>>


Postup:
Při pečení mazance je důležité, aby všechny suroviny, které použijete, měly pokojovou teplotu. Nechte je proto před přípravou těsta odpočinout v teple.

Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečicím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.

Nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Maminka roku - Hlasování
Témata: Velikonoce, Recepty, Výživa a stravování, Jak na to, Ingredience, Žloutek, Rozpuštěné máslo, NEJ, Velké množství, Náš, Velikonoční nádivka, Droždí, Jidáš, Vanilkový cukr, Špetka, Hotové těsto, Mazanec, Polohrubá mouka, Neodolatelný mazanec, Čerstvé droždí, Rozinka, Velikonoční jidáš, Rozšlehané vejce, Pokojová teplota, Recept

Mohlo by vás zajímat
Zimní děti versus ty letní: Datum narození ovlivňuje zdraví i charakter
Nejdojemnější fotka týdne! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
Porod jste nikdy neviděli tak zblízka! Šokuje vás brácha v porodním bazénku?
Dcery Karla Gotta: Která zdědila tátův talent? A která se mu nejvíc podobá?
Aneta Krejčíková je dvojnásobná máma, má dceru! Jak se jmenuje?
Jak si ušít roušku? Kdy ji kvůli koronaviru nosit?
Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez testu
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat
Žádost o rodičovský příspěvek: Návod, jak a kde rodičák jednoduše vyřídit

Horoskopy

Býk Do práce chodíte pro peníze, vlastně vás víc nezajímá. Není divu, že máte úsměv na tváři, protože se…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Filip, Filipína





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné