Maminka.czRecepty

Máte droždí? Upečte si mazanec, k Velikonocům patří. Tady je recept

redakce kog 8.  4.  2020
Máte droždí? Upečte si mazanec, k Velikonocům patří. Tady je recept
K Velikonocům patří samozřejmě nadýchaný mazanec! Ten z obchodu ale nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho upečete doma. Máte-li ovšem droždí. Podle našeho video receptu to snadno zvládnete. Chutná výtečně, je vláčný a hádáme, že se po něm hned zapráší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud se vám nechce péct beránek, můžete vyzkoušet mazanec. Zadělává se na Bílou sobotu a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.



Co ale možná nevíte, je, že kdysi mazanec nebyl sladký. Připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec. V jiných koutech naší země se nesladké variantě říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr nebo svěceník.

Vyzkoušejte slaného beránka nebo neodolatelný mazanec a jidáše


Na mazanec budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • špetku soli

Recepty na velikonoční nádivku, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, se dočtete ZDE >>>


Postup:
Při pečení mazance je důležité, aby všechny suroviny, které použijete, měly pokojovou teplotu. Nechte je proto před přípravou těsta odpočinout v teple.

Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečicím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.

Nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Témata: Recepty, Velikonoce, Výživa a stravování, Jak na to, Droždí, Ingredience, Velikonoční nádivka, Krupicový cukr, Recept, Strouhaný sýr, Mazanec, Cukr, Bílá sobota, Náš, Mandle, Jidáš, Špetka, Rozinka, Žloutek, Hotové těsto, Velké množství, Neodolatelný mazanec, Teplé místo, Rozpuštěné máslo, Velikonoční jidáš
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Martina Pártlová otevřeně o mateřství: Podívejte se na její rozkošnou Stellu ve videu!
Víchová Tereza
Časopis Maminka
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
kog
Rodina a vy
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Od děvčátka k bohyni: Podívejte se na osm neskutečných proměn ženské sexuality
Zenklová Veronika
Fotografie
To chtělo odvahu: Moderátorka Monika Leová ukázala své tělo po porodu – bez filtrů, ale s hromadou "lajků"!
Mrázková Dita
Slavné maminky
GALERIE: Princezna Charlotte nebo princ George jako dospělí? Neuvěříte, jak budou vypadat děti královských rodin za pár let
Formánková Simona
Galerie