Maminka.czRecepty

Máte droždí? Upečte si mazanec, k Velikonocům patří. Tady je recept

8. 4. 2020
Máte droždí? Upečte si mazanec, k Velikonocům patří. Tady je recept
K Velikonocům patří samozřejmě nadýchaný mazanec! Ten z obchodu ale nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho upečete doma. Máte-li ovšem droždí. Podle našeho video receptu to snadno zvládnete. Chutná výtečně, je vláčný a hádáme, že se po něm hned zapráší.

Pokud se vám nechce péct beránek, můžete vyzkoušet mazanec. Zadělává se na Bílou sobotu a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.



Co ale možná nevíte, je, že kdysi mazanec nebyl sladký. Připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec. V jiných koutech naší země se nesladké variantě říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr nebo svěceník.

Vyzkoušejte slaného beránka nebo neodolatelný mazanec a jidáše


Na mazanec budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • špetku soli

Recepty na velikonoční nádivku, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, se dočtete ZDE >>>


Postup:
Při pečení mazance je důležité, aby všechny suroviny, které použijete, měly pokojovou teplotu. Nechte je proto před přípravou těsta odpočinout v teple.

Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečicím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.

Nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Finále
Témata: Velikonoce, Recepty, Jak na to, Výživa a stravování, Velké množství, Žloutek, Rozšlehané vejce, Těsto, Neodolatelný mazanec, Hotové těsto, Vanilkový cukr, Velikonoční nádivka, Mazanec, Ingredience, Náš, Rozpuštěné máslo, Beránek, Strouhaný sýr, Cukr, NEJ, Polohrubá mouka, Droždí, Teplé místo, Velikonoční mazanec, Bílá sobota

Mohlo by vás zajímat
Kdysi a teď: Po letech se znovu nafotili, veselé i dojemné snímky vás dostanou
Bez cenzury a hlavně vtipně: Život s malými dětmi přesně takový, jaký je
Říkadla a říkanky: Proč je děti potřebují a jak jim škodí, když je neznají?
Děti musí zažít i nepohodlí. Nevozte je jen autem a nedělejte vše za ně!
Představy vs. realita. Vánoční fotky dětí, které se tak úplně nepovedly
Rodičovská dovolená 2021: Vše, co o ní potřebujete vědět
Marie Doležalová: Celé léto jsem tajila, že znovu čekáme zázrak
Proč ještě nechodí na nočník? 9 věcí ve výchově, které už neplatí, i když je naše mámy dělaly
Kdy nechat svoje děti chodit do školy a na kroužky samotné? Nebojte se toho!

Horoskopy

Beran Máte dojem, že se proti vám všechno spiklo. Když jednu nepříjemnost vyřešíte, objeví se druhý problém.…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Barbora, Bára, Barbara





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné