Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Máte přecitlivělé dítě? Zdánlivá slabost může být výhrou

Kateřina Prachařová 17.  10.  2019
Děti, které jsou citlivější než ostatní, jsou jiné. A je to tak dobře! Jsou sice v něčem náročnější a od rodičů potřebují hodně péče, ale zároveň jsou kreativní a empatické. Poradíme vám, jak k těmto dětem přistupovat, aby byl každý den snazší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co znamená zvýšená citlivost?

Vysoce citliví lidé – odhaduje se, že v populaci jich je 15 až 20 procent – vnímají okolní prostředí jinak. Mají totiž vrozený sklon a schopnosti zpracovávat informace a podněty kolem sebe mnohotvárněji a komplexněji než ostatní. Člověk ve své podstatě má jakési vrozené filtry, které vyhodnocují informace a předávají mu jen ty důležité. Vysoce citlivé děti ale tyto filtry nemají a mozek zpracovává všechny podněty v celém jejich rozsahu, takže dochází k jeho přetěžování.

Dceru vychovávám jinak než syna. Genderová korektnost mě děsí

Když přecitlivělé děti náhle změní náladu a dají se třeba do pláče, mají k tomu důvod, ale okolí to nechápe. Považuje je za uplakánky a jejich chování za přehnané. Tyto děti však pouze kvůli nadměrnému příjmu stimulů dosáhnou limitu frustrace dříve než děti takzvaně „normální“. A bohužel jsou kvůli tomu často terčem kritiky, což je pro ně velmi obtížné.

Každodenní život

Rodiče hodně citlivých dětí se shodují: Každodenní život je zkrátka jiný. To, co je v jiných rodinách samozřejmostí, je v tomto případě výzvou. I zdánlivě banální situace končívají dramatem. Návštěva restaurace, oslava narozenin, ranní výběr oblečení – senzorické přetížení může dítě přivést přímo k zoufalství. Reakcí pak bývá třeba agresivní chování nebo naopak ústup.

Je tedy všechno špatně? Vůbec ne! Citliví lidé mají schopnosti, o kterých mohou jiní jen snít. Jsou extrémně empatičtí, což z nich dělá oblíbené partnery pro konverzaci. K tomu jsou přímo studnicí nápadů a kreativity. V dětství jsou z nich malí filozofové, kteří mají hluboké myšlenky a překvapují blízké svými otázkami. Nezřídka jsou malými průvodci svým rodičům, protože přicházejí na neuvěřitelně chytrá řešení problémů.

Kluci mívají větší strach z odloučení než holky. Jsou větší mamánci?

Jak podpořit své dítě?

  • Vytvořte mu alespoň doma prostředí chudé na podněty. A dopřejte mu přestávky. Dopoledne ve školce a další interakce doma mohou být příliš. Dítě potřebuje svůj útulný koutek, kam si může v klidu „zalézt“ a nenechat se ničím rozptylovat, když toho na něj bude moc.
  • Přijměte věci tak, jak jsou. To platí nejen pro rodiče. Dítě musí především cítit, že je s ním všechno v naprostém pořádku. Že v jeho citlivosti je jeho síla. Posilujte jeho sebevědomí, aby se naučilo přijímat sebe sama.
  • Nevyvíjejte tlak. Přecitlivělé děti jsou na vnější nátlak obzvlášť – jak jinak – citlivé. Jejich reakcí bude, že se zcela uzavřou do sebe a vůbec nic se už od nich nedozvíte. Klíčem k jejich důvěře je mluvit s nimi a umět se dohodnout po dobrém.
  • Zacházejte s ním jako s individualitou a přizpůsobte tomu i běžný život. Tyto děti nelze natlačit do žádných škatulek, poradci ani obecné rady proto nefungují. Když vám někdo řekne „tohle funguje na mé dítě“, neví o tom vašem vůbec nic. Pokud vám něco funguje, držte se toho a nenechte se znejistit.
  • Buďte bezpečným přístavem. Hodně citlivé dítě potřebuje hodně náklonnosti. Hodně mazlení a spoustu rozhovorů. Potřebuje prožívat emocionální život.
  • Předcházejte potížím. Škrábe etiketa od trička na zádech nebo jsou džíny příliš těsné? Ujistěte se, že se dítě cítí dobře i po těle. I toto všechno jsou pro něj stimuly. Když spolu nakupujete, respektujte názor dítěte a vyberte to, co ono označí za pohodlné.

Je mé dítě přecitlivělé?

Zvýšená citlivost není choroba, ale charakteristický rys. Zkuste si zodpovědět tyto otázky, možná vám o vašem potomkovi napoví více:

1. Má vaše dítě citlivou pleť a neustále si stěžuje na poškrábání od látek, švů v ponožkách nebo štítků na oblečení?

2. Cítí i nepatrné pachy?

3. Nesnáší velké změny nebo překvapení?

4. Je perfekcionista?

5. Je obzvláště citlivé na zvířata a lidi?

6. Nejraději si hraje v klidném prostředí?

7. Pokládá hluboké a přemýšlivé otázky?

8. Je obzvláště citlivé na bolest?

9. Všímá si detailů, jako jsou třeba i malé změny v místnosti?

10. Reaguje velmi citlivě na hlučné prostředí?

Dcera ve školce pořád pláče. Rodina mi to vyčítá
Témata: Děti, Předškolák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Rodiče, Naprostý pořádek, Empatie, Skat, Filtr, Frustrace, Bezpečný přístav, Klidné prostředí, Citlivá pleť, Podnět, Agresivní chování, Džíny, Stimul, Malý průvodce, Citlivý člověk, Hlučné prostředí, Etiketa, Kreativita, Běžný život, Slabost, Banální situace