[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vyrábí se už přes dva tisíce let a milují ji děti i většina dospělých. Zmražená pochoutka, která se připravuje ze všeho, co je dobré, nejen osvěží, ale také zvedne náladu.
4 porce příprava: 15 minut + mražení
250 g hořké čokolády (70 % podílu kakaa)250 g mascarpone1–2 lžíce krupicového cukru
Čokoládu rozpusťte v horké vodní lázni, promíchejte s mascarpone a podle chuti doslaďte. Přendejte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku minimálně na 12 hodin. Poté naběračkou na zmrzlinu tvořte kopečky a podávejte v kornoutku nebo v miskách.
250 ml šlehačky250 g mascarpone2 vanilkové cukry2–3 lžíce medu
Šlehačku vyšlehejte dotuha, smíchejte s mascarpone a vanilkovým cukrem. Hmotu přendejte do misky nebo pekáčku a povrch zalijte medem. Nechte několik hodin, ideálně přes noc, ztuhnout v mrazáku.
NÁŠ TIP : Zajímavou chuť zmrzlině dodají pražené vlašské ořechy nebo plátky mandlí.
4 porce příprava: 20 minut + mražení
250 g měkkého tvarohu250 g ricotty2 balíčky vanilkového cukru2–3 lžíce karamelového salka100 g želatiny200 g dortových oplatek200 g malin1–2 lžíce krupicového cukru
Tvaroh utřete s ricottou, vanilkovým cukrem a karamelovým salkem. Želatinu připravte podle návodu a vmíchejte do krému. Vzniklou hmotu nalijte do plastové krabičky a dejte zmrazit. Před podáváním rozkrájejte nožem namočeným do horké vody podle velikosti sušenek, ozdobte rozmixovanými malinami s cukrem a z obou stran přiklopte oplatkou.
Oplatky : Na sibirku můžete použít jakékoli vaše oblíbené sušenky, ať už vaflového typu, máslové nebo zdravější cereální.
250 g měkkého tvarohu250 g mascarpone80 g krupicového cukru1 vanilkový lusk1 Creme Olé vanilkový bez vaření250 g ovoce (ostružiny, borůvky a rybíz)
Tvaroh, mascarpone, cukr a zrníčka z vanilkového lusku smíchejte v mixéru nebo vyšlehejte metlou. Do prošlehané hmoty nasypte Creme Olé a pečlivě promíchejte. Takto vzniklou směs přendejte do uzavíratelné misky, poklaďte ovocem a přes noc zamrazte.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 7/2013